22–25 Mart 2021 tarihleri arasında kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları temsilcileri olmak üzere ilgili tüm kurumları kapsayacak şekilde düzenlenen çalıştaya ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Çabuk, Eskişehir AFAD İl Müdürü Recep Bayar, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Uğur Avdan ve Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Muammer Tün, AFAD Şube Müdürü Hakan Sarıbacak, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet İnanç Onur'un yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri katıldı.

TOPLANTI YAPILDI
Açılış konuşmasını yapan Eskişehir AFAD İl Müdürü Recep Bayar, İRAP Çalıştayı'nın afete yaklaşım konusunda bir ilk olduğunu vurgulayarak söze başladı. İRAP kapsamında Türkiye'de 81 ilin il afet risk planlarının hazırlanmaya başlandığını da sözlerine ekleyen Bayar, 'Hepinizin bildiği üzere hafızalarımıza acı bir biçimde kazınan 1999 Depremi'nde büyük kayıplar yaşamıştık. İllerde faaliyet gösteren Afet Acil Durum Müdürlükleri sayesinde pek çok büyük afetle mücadele etmekteyiz. Bugün geldiğimiz noktada olası bir büyük çaplı afet anında hayat kurtarma gerek afet sonrasında kurtarılanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için çaba sarf ediyoruz. Afet sonrasında gerçekleştirdiğimiz tüm müdahaleler oldukça kritik ve önemli ancak asıl hedef afetlerde yaşanan veya yaşanabilecek can kayıplarını en aza indirmek. Bunun için ise uygulamamız gereken en önemli husus risk yönetimi. Bu çalıştay dolayısıyla Eskişehir Teknik Üniversitesi risk yönetimi açısından bir ilke ev sahipliği yapıyor' dedi. İRAP kapsamında oluşturulan İl Afet Risk planlarının Türkiye genelini kapsayacak bir çıktıya dönüşeceğini de sözlerine ekleyen Bayar, 'Depremler başta olmak üzere tüm afetler insanlarda derin acılar ve izler bırakan büyük travmalar. Bu nedenle, bugün burada yaptığımız iş çok önemli ve hayati değere sahip' dedi.

FELAKETLERE KARŞI HAZIRLIK
Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Muammer Tün, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin İRAP Çalıştay'ı sürecinde paydaş olarak yer aldığını ve hem paydaş olmaktan hem de çalıştaya ev sahipliği yapıyor olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Deprem, Yangın, Hidrometeorolojik afetler, İklim değişikliğinin olumsuz etkileri, endüstriyel kazalar ve kütle hareketlerin olmak üzere beş afet türünün Eskişehir İRAP çalışmaları kapsamında çalışılacağını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Tün, 'Afetler söz konusu olduğunda konuşulan 'risk yönetimi ve kriz yönetimi' kavramlarının genelde birbiri ile karıştırılan kavramlar olarak karşımıza çıkıyor. Zira, risk yönetimi; zarar azaltma, sakınım, önlem alma, hazırlık gibi aşamaları içeren felaket gelmeden önceki süreç anlamına gelirken, kriz yönetimi olayın meydana geldiği anda başlayan müdahale ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor' dedi. Afetlerle mücadele için öncelikle toplumun bilgilendirilmesi gerektiğini de ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Tün, 'İRAP çalışmaları kapsamında, Eskişehir'in de aralarında bulunduğu 81 ilin risk haritalarının çıkarılması sağlanacağını ve risk yönetimi odaklı bir yaklaşımın önemli bir adımını atmış olacağız. Tehlikeye maruz kalan yapılarımızın risklerini ne kadar azaltabilirsek afetin büyüklüğünde o ölçüde azalacak' dedi. Ayrıca, İRAP'ın 5 yıllık periyodlarla yenilenmesi ve sürekli izleme-değerlendirme süreciyle güncel tutulmasının da sürdürülebilirlik anlamında önemli bir kazanım olduğu ifade edildi.

BİRÇOK KURUM BULUNUYOR
Açılış konuşmalarının ardından; Osmangazi Üniversitesi, İnönü Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Sivrihisar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Eskişehir İl Müdürlüğü, TMMOB, Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği, Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş, ESGAZ - Eskişehir Doğal Gaz Dağıtım A.Ş., İller Bankası Eskişehir Bölge Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nden temsilcileri tarafından gerçekleştirilen sunum ve her birinin katkılarıyla Çalıştay devam etti. Dört gün süren Çalıştay kapsamında İl Afet Risk Azaltma Planı hazırlık çalışmalarına başlandı. İller bazında afet risklerini ve afetler esnasında yaşanabilecek olası etkileri ortaya koyan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında, bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren, sorumluları tanımlayan planlar ele alındı. İl afet risklerinin azaltılması sürecinde ilin mevcut durum analizi ile risk azaltma odaklı stratejilerin senaryolar dahilinde tartışıldığı 1'inci Çalıştay önümüzdeki 3 aylık süre içinde yapılacak 2'nci Çalıştay ve risk azaltma eylemlerinin planlanmasıyla devam edecek.

İRAP NEDİR?

İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren, sorumluları tanımlayan bir plandır. İllerdeki kurum/kuruluş ve diğer ilgili tüm paydaşlarla üretilmesi gereken bir yol haritasıdır. İller birbirlerinden farklı dinamiklere ve afet risklerine sahip olduğundan, İRAP kapsamında her yerelin kendisine ait öncelikli tehlikeleri, riskleri ve risk azaltma eylemlerini o yereldeki tüm paydaşlarca ortaya koyarak en kısa sürede uygulamaya geçmesi hedeflenmektedir. HM