Ahirete iman, Kuran-ı Kerimde genellikle yevmul ahir (son gün,hesap günü), darül ahir (son mahal) v.s. manalarına gelir.Allaha imandan sonra bir müminin inanması gerekli olan konudur hatta ahirete iman Allaha imanı zorunlu kılar çünkü ancak ahiret hayatını yaratabilecek güce sahip olan, bir Allah olabilir.O halde ahirete iman Allah'a da iman demektir.
Müminin ahirete imanı gaybidir.O, Rabbine güvendiği, onun sözüne itimat ettiği için onun var ve olacak dediği şeylere de görmeden iman eder. Ahirete iman ölümden sonraki hayatın varlığını ;berzah,haşir, hesap,mizan gibi vahy yoluyla bize haber verilen konuların kabülüdür. Kuran bize ahiret konusuyla ilgili detayları ve merhaleleri ayrıntılı olarak haber vermiştir. Ahiret geçici dünya hayatında insanın yaptıklarının karşılığının görüleceği ebedi hayattır .Peygamberimizin ifadesiyle ahiret hasat yeridir
İslam inanç sisteminin en temel esaslarından biri olan Ahiret inancı insanı bireysel ,toplumsal ve evrensel boyutlarıyla yakından etkilemektedir.Sevgili Peygamberimiz konuyla ilgili; Allaha ve ahirete iman eden kişi misafirine ikram etsin,.....ya hayır konuşsun ya sussun,....komşusuna eziyet etmesin,...içkili sofraya oturmasın,...peştamalsiz hamamda dolaşmasın,....zina etmesin,...kan dökmesin v.s. buyurmuştur.Bütün bu konular insanın kendisini dini, ahlaki ve beşeri yönlerden eğiterek Allahın istediği gibi olgun bir müslüman olmaya yöneliktir.Dolayısıyla Ahirete iman bizim bu dünyamızı şekillendiren bir husustur yani bize bu dünyada lazım olacak bir husustur.Onun için bir kimse hem ahirete inanıpta ahlaksızlık yapamaz, kul hakkı yiyemez,bile bile günah işleyemez,insanlara ve eşyaya kötülük yapamaz; bilir ki yaptıklarının bir gün hesabını verecektir.Zira insanın dünyadayken yaptılarını (iyilik ve kötülük adına yapılan söz ve davranışlar)kayıt altına alan, kendisinin yazdırdığı bir kitap (amel defteri)mevcup olup hesap günü aynı kitabı okuması istenecektir.İşte o gün gerçekten hesap sorucu olarak insana o kitap yetecektir.Örneğin Suçlu kimselere kitabını oku dendiğinde ve onlarda okuduklarında Vay be! bu nasıl bir kitapmış ki her şeyi en ince ayrıntısına kadar sayıp dökmüş diyecekler ve her yaptıklarını karşılarında bulacaklardır. Kimseye en ufak bir haksızlık yapılmayacaktır.Çünkü Rabbimiz adil bir Rabb'tir.
Ahirete iman kişiyi dünyada iken hesap verme şuuru ve ihsan bilinciyle donatmalı, bilmeli ki bir gün Rabbime hesap vereceğim o halde; yaptığım işi Allah için (sanki onu görüyor gibi her ne kadar ben onu görmesem de o beni görüyor) en güzel-en iyi şekilde ve insanlığa faydalı olsun diye yapmalıyım, karşılığını sadece Allahtan beklemeliyim diyebilmelidir.
Yine o bilir ki bir gün Rabbime döneceğim ve o bana yaptıklarımı haber verecektir.
Ne mutlu Rabbinin huzuruna sahih bir iman,selim bir kalb ve salih amellerle çıkanlara..
Rabbim ümmeti Muhammed'e ramazan ayının manevi mutluluğunu yaşamayı, sağlık ve huzur içerisinde bayram sevincine kavuşmayı nasib etsin.
Sağlıkla kalınız...
MEAL OKUYORUM

Ey iman edenler! Allah'a itaatsizlikten sakının
ve doğru söz söyleyin ki, Allah sizin
işlerinizi düzeltsin, günahlarınızı bağışlasın.
Kim Allah'a ve Resûlü'ne itaat ederse gerçekten
büyük bir kazanç elde eder.
(Ahzab, 33/70-71)
GÜNÜN DUASI
Allah'ım! Senden dinimde, dünyamda, ailemde ve malımda
af ve afiyet istiyorum.
Allah'ım! Eksiklerimi, kusurlarımı ve ayıplarımı ört, korku ve endişelerimi güvene ve huzura çevir.
(Ebû Davud, Edeb, 110

HER GÜNE BİR HADİS


'Bana kendi adınıza altı şeyin güvencesini
verin, ben de size cennetin güvencesini
vereyim: Konuştuğunuzda doğru söyleyin,
söz verdiğinizde sözünüzü tutun, size (bir
şey) emanet edildiğinde ona riayet edin,
iffetinizi koruyun, gözlerinizi (bakılması
yasak olandan) sakının ve ellerinizi
(haramdan) çekin.'(İbn Hanbel, V, 323)
BİR SORU-BİR CEVAP

Hayvanların zekatı, para olarak da verilebilir mi?
Hayvanların zekatı, kendi cinsinden verilebileceği gibi, değerleri üzerinden para olarak da verilebilir (Bkz. Kasanî, Bedaî', II, 41). Ancak fakirin yararına olanı tercih etmek daha uygundur. (Fetvalar,DİB Yay.syf.241)