Bizleri bir Ramazan'a daha kavuşturan Allah'a sonsuz hamdolsun.
Ramazan evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluştur.
Yüce Rabbimiz 'Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sakınıp korunasınız diye, size de farz kılındı..' (el-Bakara, 183) ayeti ile nefsi terbiye edip, günahlardan sakınmanın en güzel yollarından birinin oruç olduğuna gösteriyor.

Ramazan inancımızın gereği olan ibadet ve ahlaki güzelliklerin en güzel yaşanıp uygulandığı, aile ve toplumsal bağlarımızı güçlendiren, Allah Teala ile irtibatımızı artıran, sevgi, merhamet ve yardımlaşmanın zirveye ulaştığı çok değerli bir zaman dilimidir.
Ramazan'a önce zihnen hazırlanmalıyız. Hepimiz Ramazan'ı ailemle, çocuklarımla hep birlikte inşallah çok güzel geçireceğim, diye baştan niyet etmeliyiz.
Peki, Ramazan'ı hakkıyla yaşamak, geçirmek için neler yapabiliriz?
-Ramazanda tuttuğumuz oruçlar bize irade eğitimini öğretir. İnsan oruç tutmakla, sabrı, kendine hakim olmayı, öz denetimi, paylaşmayı, sahip olunanları değerini, şükretmeyi öğrenir.
-Ramazanda oruç önce gelir. Orucun hem nefsi terbiye eden, kişinin iman ve ihlasını güçlendiren bir yönü, hem de iftarıyla sahuruyla aile, akraba ve sevdikleriyle aynı sofrada buluşarak bir ve biz olma bilincini güçlendiren bir yönü vardır.
-Ramazan en güzel bir şekilde ailede yaşanır: Dede, nine, baba, anne ve çocuklar, diğer akrabalar, bir sofranın etrafında toplanarak, kulakları ezan sesine verirler. Dilleri duada, gönülleri huzur ve sevgide, kalpleri Allahın rızasını arzulamada olduğu anda, ezanın Allahu Ekber sedasının yankılanmasıyla, paylaşılan bir hurma tanesi ya da bir bardak suyla açılan oruçlar, dünyadan ahirete uzanan mutluluk köprülerinin göstergesidir. Peygamberimiz (sav)in buyurduğu 'Oruçlu iki kere sevinir: Birisi iftar ettiğinde, diğeri Rabbi ile buluştuğunda…'(Nevevî,1215) hadisi buna işaret ediyor.
- Ramazan aile fertleri arasındaki iyi iletişim için iyi bir fırsattır. Ramazanı ailemiz, çocuklarımız, komşularımız, meslektaşlarımız, arkadaşlarımız ve çevremizdekilerle hep birlikte gerek fert, gerek aile ve toplum olarak hissederek coşkuyla yaşayabilmeliyiz.
-''Ramazan ayında komşular, yakın dost ve akrabalar ile iftar ve sahurlarda bir araya gelerek, dostlukların artmasına, unutulmaz hatıraların oluşmasına katkı sağlayıp, çocuklara gençlere örnek olmalıyız. 'Yarım hurmayla dahi olsa iftar ettirin.' hadisini hatırlayarak iftar sevincini paylaşmalıyız.
-Ramazan kıymetini Kur'an'dan alıyor. Mekke'yi nasıl değerli yapan Kabe ise, Ramazanı da değerli kılan Kur'an'dır, Kur'an'ın bu ayda inmeye başlaması ve içerisinde bin aydan daha hayırlı kadir gecesini içinde barındırmasıdır.
-Ramazan'da Kur'an'ı çokça okuyup hatmedelim. Kur'an gönülleri diriltip yeşerten bir rahmettir. Ramazan hem beden hem de ruh sağlığımız açısından şifa ayıdır. Ramazan Kur'an ayıdır. Kur'an'ı okuma, anlama ve yaşama gayretimizi artırmamız gereken aydır. Mukabeleler, sohbetler, tefsir okumaları hatta hatimle kılınan teravihler hep Ramazan'da Kur'an ile daha fazla buluşmaya yönelik gayretlerimizdendir.
-Ramazan'da Kur'an okumasını bilmeyenler öğrenmeli, az bilenler geliştirmeli, bilenler daha çok okuyup anlamaya, yaşamaya çalışmalıdır.
- Camilerde veya evde birlikte kılınan teravih namazları çocukların alışkanlık kazanmaları için fırsattır. ''İmkanlar ölçüsünde teravih namazlarının coşkusunu camilerde birlikte yaşayabiliriz.
-Ramazan aynı zamanda zekat, sadaka ve infakın zirveye ulaştığı bir aydır. Ramazanda fakirlere, ihtiyaç sahiplerine ulaşmada, elimizdeki imkanları paylaşmada, yardımlaşmada daha çok gayret göstermeliyiz.
-Oruç henüz buluğa ermeyen çocuklarımıza farz değildir. Onlar öğleye kadar tutup öğleyin biraz atıştırıp tekrar akşama kadar oruca devam edebilirler. Bizler de çocukluğumuzda tuttuğumuz 'çocuk orucu' veya 'tekne orucu' denilen oruçlarla alışmadık mı? O halde çocuklarımızı bu nimetten mahrum etmeyelim.
- İftar vaktinde, çocuklarımıza ve aile fertlerimize sıra ile sesli dualar yaptırabiliriz. Onları oruca, duaya, namaza, sorumluluk almaya, paylaşmaya, vermeye alıştırmalıyız.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav):'Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Ramazan gecelerini ihya ederse, geçmiş günahları affolunur.' buyurmuştur. (Buharî, Teravih, 46) Bu nedenle özellikle teravih namazlarına ailece gidip, çocuklarımıza örnek olmalı, dönüşte onları küçük hediyelerle ödüllendirmeliyiz.
Peygamber Efendimize iftar vakti geldiğinde bir miktar ekmek ve bir miktar zeytinyağı getirdiler, onunla iftarını yaptı. Sonunda şu duada bulundu: 'Hanenizde oruçlular iftar etsin, iyi kimselere yemeğiniz nasip olsun ve melekler sizin için dua ve istiğfarda bulunsun!' (Nevevî, had.no: 1267) Ne güzel bir mutluluk meleklerin duasını alabilmek.
- Ramazan ayı boyunca dini programlara ailece beraber katılabilir, bu ayın maneviyatına uygun gazete, televizyon, radyo ve internet gibi basın yayın organlarından istifade edebiliriz.
- Mübarek Ramazan'ı son kez idrak ediyormuş gibi değerlendirmeliyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle Ramazan ayının, yaşadığımız sıkıntılara çare olmasını, memleketimize, İslam alemine ve insanlığa huzur ve mutluluk getirmesini temenni ediyor Ramazan ayınızı tebrik ediyorum. Selam ve dua ile…
MEAL OKUYORUM


Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun.
(Tevbe ,119)
GÜNÜN DUASI
'Allah'ım! Beni, iyilik yaptığında sevinen, kötülük yaptığında ise hemen hatasını anlayıp istiğfar eden kullarından eyle!' (İbn-i Mace, Edeb, 57; Suyûtî, el-Camiu's-sağîr, no: 1462)
HER GÜNE BİR HADİS
'Şüphesiz ki sözde ve işte doğruluk hayra ve üstün iyiliğe yöneltir. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğrucu) diye kaydedilir. Yalancılık, yoldan çıkmaya (fücûr) sürükler. Fücûr da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah katında çok yalancı (kezzab) diye yazılır.'
(Buhari, Edeb 69; Müslim, Birr 103-105.)
BİR SORU-BİR CEVAP


Şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi orucu bozar mı?
İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.
(Fetvalar,DİB Yay.syf.276)