Bilecik Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Hayati Durak törende yaptığı konuşmada 18 Mart'ın Anadolu'nun parçalanmayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gün olduğu vurgusunu yaptı.
Bilecik Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Vali Kemal Kızılkaya, Belediye Başkan Vekili Muharrem Tüfekçioğlu ile Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Bilecik Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Hayati Durak günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştirdi. Durak yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: '18 Mart Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin, Türk Milletinin esir edilemeyeceğinin, Anadolu'nun dış güçlerin hain emelleri doğrultusunda parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür. İşte bu sebepledir ki, 18 Mart yüce meclisimiz tarafından 27 Haziran 2002 tarihinde Şehitler Günü kabul edilmiştir. Bugün; dünyada Türk adının duyulduğu andan itibaren bayrağımızı yeryüzünün her noktasında taşıyanların üç kıtayı Türk yurdu haline getirenlerin, Türklük uğruna bedenlerini toprağa koydukları gündür.'
Cumhuriyet Meydanındaki törenlerin ardından şehitlikte devam eden programda, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı askerleri tarafından 3 el saygı atışı yapıldı. Protokol üyelere şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Şehitlik defterini imzalayan Vali Kızılkaya, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözünün yazıldığı, Kurtuluş Savaşı'nın meşalesinin yakıldığı, tarihte eşine az rastlanıldığı Çanakkale Zaferi'nin aynı zamanda tüm mazlum milletlere umut ışığı olduğunu vurgulayarak, 'Bugün de 107 yıl önce olduğu gibi vatanımıza, geleceğimize ve bağımsızlığımıza sahip çıkma azim ve kararlılığımızı en güçlü gür bir seda ile tüm dünyaya haykırmaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünü kutluyorum.' dedi. Etkinlik, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma günü programıyla devam etti. Programa AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Vedat Çolak, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Muzaffer Sandal, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler katılım sağladı.