TÜRKİYE TEK YÜREK OLDU

11 ilde yaşanan depremlerin ardından yaptıkları yardımlarla depremzede vatandaşların yanında olduklarını söyleyen Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, yardımları mütevazi bir şekilde yardım yaptıklarını, işi şova dönüştürmediklerini ifade etti. Tüm Türkiye'nin tek yürek olduğunu söyleyen Küpeli, 'Yönetim kurulu üyemiz Yavuz Ay Bey'i satın alma ve organizasyon alanlarında görevlendirdik ve hemen işe koyulduk. İşin rakam boyutuna çok girmek istemiyorum. Bizim inancımızda bir elin verdiğini diğer el bilmesin düşüncesi var. Oradaki yurttaşlarımıza elimizden geleni yapmaya hazırız. Yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Birçok yerde gördüm, sanki düğün konvoyu gibi korna çalarak yapılan yardımları duyuruyorlar. Bu da beni biraz üzdü doğrusu. Bu iş reklam işi değil. Bu, sadece yaraların sarılması ve dertlere derman olma işi olmalı. Bu nedenle yönetim olarak yaptıklarımızı gizledik. Sadece Allah ve oradaki vatandaşlarımız biliyor. Eskişehir'deki hava kargoyu da herhalde ilk biz kullandık. Türk Hava Kuvvetleri'ne çok teşekkür ediyorum' diye konuştu.

'DESTEK HESABI AÇTIK'

Küpeli, 'Şehrimize deprem bölgesinden gelen konuklarımız da var.Deprem bölgesinde psikolojisi bozulmuş, yakınlarını yitirmiş insanlar var. Onlara da destek olmak gerekiyor. Eskişehir'deki depremzedelere de kurum ve yönetim kurulu nezdinde desteklerimiz sürüyor. Elimizden geldiği kadar bunları sürdürmeye çalışıyoruz. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde bir de destek hesabı açtık. Oraya yapılan yardımlar da oldu. Web sitemizde ne kadar bağış toplandığını ilan ediyoruz. İsimleri kodlayarak yazdık ama kimden kaç lira geldiğini, ne kadar para toplandığını ve neler alındığını orada ilan ediyoruz. Bazı hayırseverler bizzat telefonla arayarak 'Lütfen bizim yaptığımız bağışlarla yalnızca ayni yardım yapın' talebinde bulunuyorlar. Biz de tabi ki bu emanetleri gereğince yerine getiriyoruz' şeklinde konuştu.

BAZILARI SERZENİŞLERDE BULUNDU
Aynı zamanda beton işiyle de meşgul olan Küpeli, 'Önümüzdeki günlerde Eskişehir'de kullanılan C25 beton sınıfının C30'a çıkarılabilir mi? sorusunu da yanıtladı. Küpeli, 'Sektörde çalışan birisi olarak sadece şunu biliyorum, 2000'li yılların başlarında hazır beton zorunlu hale geldi. Hazır beton zorunlu hale gelince Türkiye genelinde illerin deprem sınıfları belirlendi. Eskişehir, 2'inci deprem kuşağında yer alan bir ilimiz. Buradaki beton sınıfı da C20 olarak adlandırılan bir betondu.Daha sonra Büyükşehir Belediyesi, Yılmaz Hoca'nın böyle bir kararı vardı. Kendisi inisiyatif aldı. 'Her ne kadar standart beton C20 olacaksa da biz bütün projelerde C25'i zorunlu kılacağız' dedi. Bazıları o gün ki şartlarda 'Neden C25? Bize C20 yetiyor' gibi serzenişlerde bulundular. Çünkü C25 daha pahalı ama daha sağlam bir beton' dedi.

2000'DEN SONRASI GÜVENİLİR

'Eskişehir'de, özellikle 2000'den sonra yapılan yapılarda yapı stoku anlamında güvenilir illerdendir' diyen Küpeli, 'Oradaki düşünce şuydu sanıyorum, 'Kötü niyeti bir kenara bırakarak, bilgimizin dışındaki nedenlerle bir mukavemet azalması olursa bu mukavemet C20'nin altına düşmesin.' Yasalarla sağlanan standardın altına düşmesin' diye bir düşünce vardı. Bizce çok doğru bir düşünce… İyi ki de böyle olmuş. Bence Eskişehir'de, özellikle 2000'den sonra yapılan yapılarda yapı stoku anlamında güvenilir illerdendir. Bugün 'C25 yerine C30 yapılsın' deniyor. Statiği C 25 olarak çözüp, beton sınıfında kendiniz bir iki sınıf yukarı dökerseniz sıkıntı yok. Daha da güzel olur' diye konuştu.

'SADECE BETON SINIFINI YÜKSELTMEK İŞİ ÇÖZMEZ'
'Sadece beton sınıfını yükseltmek işi çözmez' diyen Küpeli konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Bunu inşaat mühendisleri daha iyi bilir, ben inşaat mühendisi değilim. Beton sınıfı C30 olduğu zaman bu sefer donatılar azalıyor. Yapının kolon, kiriş kesitleri düşüyor. Bunu yapmadan sizin dediğinizi yaparsanız belki bir sonuç olabilir. Diyelim ki bir proje yaptınız. Örneğin, kolon kesitleri 50x50 çıktı. Bunun da beton sınıfı C25. Siz bunu C25 değil de C30 diyecekseniz sistem size otomatik olarak '50x50 yapmana gerek yok. 45x45 yapacaksın' diyecek. O zaman da sizin yapınızın C30 olmasının çok da bir önemi kalmaz. Ancak kesit düşer.Projeyi C25'e göre çözdünüz. Kolon kesitleri de 50x50 çıktı ama betonu seçerken 'Her ne kadar projemizde C25 yazsa da ben inisiyatif kullanarak C30 beton dökeceğim' derseniz statik projenizin daha da üzerinde bir mukavemet elde etmiş olursunuz. Yani sadece beton sınıfını yükseltmek işi çözmez.' HM