Bizleri on bir ayın sultanı Ramazanı Şerife ulaştırdığı ve ramazanı şerifin büyük nimetlerinden faydalandırdığı için Rabbime şükrediyorum. On bir ay kararan kalplerimizi bunalan gönüllerimizi Ramazanı şerifle aydınlığa çıkardığı için hamd ediyorum.
Sene boyunca günahlara dalıp acaba, acaba dediğimiz bir anda gel ey kulum Ramazan ayı geldi affedilme imkanın var, böyle bir imkanı sana sunuyorum, affa sebep bin aydan daha hayırlı kadir gecesi dediği için Rabbime teşekkür ediyorum.
Kadir gecesi dediğimizde aklımıza Ramazan ayı gelir, oruç gelir, teravih namazı gelir.
Kadir gecesi Kuran-ı Kerim'in Hz. peygamberimize indiği gecedir. En güzel ve feyizli geceyi kadir gecesinde idrak ederiz. Kuranda adı geçen tek ay ramazanı şerif ve tek gecede kadir gecesidir. Bu kıymetli saatlerin şerefini Allah (c.c) peygamberimize haber vermektedir. Rabbim bu gecenin rahmetine ve faziletine o kadar kıymet vermektedir ki, o gecede tecelli edecek rahmetin ve ruhani hadiselerin anlatılması ve yaşanması için müstakil bir sure indirmiştir.
Efendimiz (s.a.v )' Kim faziletine inanarak ve mükafatını sadece Allahtan ümit ederek kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır'. Buyurmuştur.
Cenabı Mevla buyuruyor ki ' Şüphesiz, o Kur'an'ı Kadir Gecesinde indirdik. Bilir misin, Kadir gecesi nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
Kıymetli hadiseler surenin sonun da şöyle ifade edilir: 'O gece melekler ve Cebrail Rablerinin izni ile her iş için iner de iner. O gece tan yerinin aydınlanmasına kadar bir selamettir'.
Bu mübarek gecede sayılamayacak kadar çok nimetler bahşedilmiştir. Öncelikle insanlığın ebedi saadetine sebep olacak, ona bereketli bir ömür kazandıracak bir fırsat verilmektedir. Bu gecede dua, zikir ve Kuranı anlayarak okuyup düşünmeliyiz. Mademki bu ay ve günlerin fazileti, mübarek ve hayırlı oluşu kuranın o gecede inmeye başlamış olmasına binaendir, o zaman bu hayır, bereket ve fazilet kaynağı niçin bizim hayatımızda hakim değildir.? Niçin ondan uzak duruyoruz? bunları düşünmeliyiz. Allah (c.c) Nahl suresi 89. ayeti kerimesinde 'Bu kitabı sana, her şey için bir açıklama, müslümanlar için hidayet,rahmet kaynağı ve müjdeleyici olarak indirdik.' buyurmaktadır. Yine bu gecede müslümanların dertleriyle dertlenmemiz lazımdır. Tüm müslümanlar olarak bilmeliyiz ki, bu gün yeryüzünde kafirlerin yönetimleri altında zulümlere, katliamlara, saldırılara maruz kalarak zillet, sefalet içinde, kirli bir hayat yaşıyorsak; bunun tek sebebi bu mübarek ay ve günde inmeye başlamış ve bin aydan hayırlı olan Kuranın, Risaletin ve bizim için Allah'ın razı olduğu hak din olan islamın düşünce, duygu ve bakış açımızdan uzaklaştırılmış olmasıdır. Özetle kadir gecesi hakkında şunları söyle biliriz. Kadir gecesi müminler için özel bir gecedir. Allah (c.c) geçmiş ümmetlere vermiş olduğu uzun ömürlere karşılık, ümmeti muhammede de kadir gecesini bahşetmiştir. Onun için kadir gecesini bir fırsat bilmemiz ve her yıl gelen Kadir gecesi bir ömür bahşederken, ayni zamanda ömür muhasebesi yapmalarını istemektedir. Bu gece, ailemizin, dostlarımızın,mümin kardeşlerimizin ve insanlığın kıymetini bilmeden tükettiğimiz bir ömürden tövbe zamanıdır. Bu gece, kadir ve kıymeti, onur ve değeri başka yerlerde arayarak gafletle geçen, günahla kirlenen yılların affı için bizlere verilen bir fırsat gecesidir. Bunun içindir ki bu geceyi boş geçirmemeliyiz. Bu geceyi ramazanın bütün gecelerinde araya biliriz, fakat efendimiz (s.a.v) Kadir gecesini Ramazanı şerifin son on gününün tek gecelerinde arayın buyurduğu için son on günün tek gecelerini boş geçirmemeliyiz.
Mevlana derki ' Ey genç! Bütün geceler kadir gecesi değildir ama, her gecenin kadir gecesi olması ihtimali yok değildir'!
Kabel ahbar (r.a ) buyurur ki: Ulu Allah beldeler içinde Mekkeyi, aylar içinde ramazanı,günler içinde cumayı ve geceler içinde kadir gecesini üstün kılmıştır'. Böyle bir mübarek gecede Önce kendimizi anne babamızı eş, dost ve akrabalarımızı, hastalarımızı ve bütün müslümanları dualarımızdan eksik etmeyelim. HZ. Aişe Annemiz (r.a)
Ya Rasulallah, Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? Dedim. Rasulullah (s.a.v ) Ey Aişe ' Allahım, sen affedicisin,affetmeyi seversin,beni de affeyle' de buyurdu. Cenabı hak bu geceyi bütün islam alemiyle beraber hakkımızda hayırlı kılarak ömrümüzün bir muhasebesini yapabilmek ve hayatımızı helal ve haram sınırlarını gözeterek bir istikamet çizebilme ümidiyle bizleri bu gece hürmetine Cenabı Mevla salihlerden eylesin.

MEAL OKUYORUM
Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur. (Kadir 97/1-5)

HER GÜNE BİR HADİS
'Sözlerin en doğrusu Allah'ın Kitabı'dır. Yolların en iyisi Muhammed'in (sas) yoludur...' (İbn Hanbel, III, 310)

BİR SORU-BİR CEVAP

Fıtır sadakası cami inşaatı için verilebilir mi?
Fıtır sadakasının geçerlilik şartlarından biri de temliktir. Temlik eşya üzerindeki mülkiyet hakkını veya malî bir hakkı başkasına devretmeyi ifade eder. Cami, okul, köprü, yol vb. yerlere temlik söz konusu olmayacağından fıtır sadakası verilemez (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, III, 291, 325). (Fetvalar,DİB Yay.syf.258


GÜNÜN DUASI
'Ey Rabbimiz! Senin indirdiğine iman ettik, o peygambere de uyduk. Artık bizi şahitlerle beraber yaz.' (Âl-i İmran, 3/53)