Kadir gecesi, … Azamet ve şeref sahibi gece… Bin aydan daha hayırlı olması sebebiyle kadri büyük gece Yeryüzü inen melekleri almaması, onlara dar gelmesi sebebiyle de darlık gecesi anlamına da gelir. Pek nurlu ve feyizli gece... Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek ay, Ramazan ayıdır. Tek gece de Kadir Gecesi'dir.
Zaman ve mekanlar, kendilerinde meydana gelen önemli olaylarla değer kazanırlar. Bu kutlu gece, feyz ve bereketin, rahmet ve mağiretin sınırsız hediye edildiği bir gecedir. Kadir Gecesi doğru yolu gösteren, aydınlığa çıkaran, dünya ve ahiret saadetine erdiren Yüce Kitabımızın indirilmeye başlandığı gecedir. Bu gece, insanlığın hasretle beklediği, Hira ufuklarında beliren İslam güneşinin yeryüzünü aydınlatmaya başladığı gecedir. Cenab-ı Hakk bu gecenin kudsiyetini bildirmek için beş ayetli bir sûrede (Kadir Süresi) üç defa 'Leyletü'l-Kadr'ifadesini açıkça zikretmekte ve şöyle buyurmaktadır: Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur. (Kadir, 97/1-5)
O halde geliniz! Bu gece vesilesiyle Kur'an-ı Kerim'in hidayete ve hakikate davet eden ayetlerinden bazılarını birlikte tefekkür edelim.
'Bilinmeli ki halis dindarlık yalnız Allah için olanıdır.'(Zümer,39/ 3)
'Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.' (Nisa, 4/58) '
Müminler ancak kardeştirler, öyleyse iki kardeşinizin arasını düzeltin, Allah'a itaatsizlikten sakının ki rahmetine mazhar olasınız.' (Hucurat, 49/ 10)
'Ey iman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylüyorsunuz?' (Saff,61/ 2)
Kadir Gecesi'ni ihya sadedinde, namaz kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak, dua etmek, sadaka vermek gibi bütün ibadet çeşitleri ile Allah'a yönelelim. Nitekim, Fahr-i Kainat Efendimiz şöyle buyurmaktadır. Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse geçmiş günahları affolunur.' (Buharî, Savm, 6) Vatanımız, milletimiz, İslam alemi ve tüm insanlık dua edelim. Aişe validemiz (ra): 'Ey Allah'ın Peygamberi, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?' diye sordu. Rasulullah (sav) de şöyle buyurdu:''Allah'ım, sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.' (Tirmizî, Daavat, 84)
Kadir Gecenizi tebrik eder, Kadir Gecesinin feyz ve bereketinden hepimizin nasiplenmesini, dua ve niyazlarımızın makbul olmasını, topyekûn insanlığın ve bilhassa dünyanın içerisinde bulunduğu şu zorlu süreçten bir an evvel kurtulmasını, sağlık, afiyet içerisinde huzur ve mutluluk temennisiyle Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum.
ABDULLAH B. REVÂHA (R.A.)
Şair sahabî, Mûte Savaşı'nda şehid düşen üçüncü kumandan.
Hazrec kabilesinden Revaha b. Sa'lebe'nin oğludur. Şair olup sanatını yalnız Hz. Peygamber'i ve İslam dinini savunmak, müşrikleri hicvetmek yolunda kullanmıştır. Resûlullah'ın onun için söylediği bilinen, 'Şiirleri müşrikler üzerinde oklardan daha etkilidir' cümlesi şairlik kudreti, 'Şüphe yok ki kardeşiniz batıl ve boş söz söylemez' cümlesi ise kişiliği hakkındaki görüşlerini yansıtmaktadır.
Abdullah b. Revaha hassas bir şair, hatip ve aynı zamanda mahir bir muharip olması, yüksek cesaret ve şecaate, ayrıca ileri derecede zühd ve takvaya sahip bulunması gibi hasletlerinden dolayı Hz. Peygamber'in özel teveccüh ve itimadını kazanarak ashab-ı kiram arasında temayüz etmiş ve önemli görevler yüklenmiştir. Bedir, Uhud, Hendek, Hayber savaşları ile Hudeybiye ve Umretü'l-kaza seferlerine katılmıştır.
Hz. Peygamber'in Hendek Gazvesi sırasında hendeğin topraklarını taşıyanlara yardım ederken, toza bulanmış vaziyette ashapla birlikte Abdullah b. Revaha'nın şu şiirini söylediği rivayet edilmektedir:
'Vallahi, Allah bize hidayet etmemiş olsaydı hidayete eremezdik.
Ne zekat verir ne namaz kılardık
Kafirler bize saldırdılar
Onlar fitne çıkarmak istediklerinde biz bundan çekindik
Bizden yardım istendiğinde geldik
Yardım isterken de bize güvenin
Ya Resûlallah, sana canımız feda olsun, kusurlarımızı bağışla
Ya Rabbi, düşmanla karşılaştığımızda ayaklarımızı yerinde tut. Ve üzerimize sabru sebat ihsan et
Biz senin fazl-u kereminden müstağni değiliz.'

Hicretin sekizinci yılında (629) Mûte seferine çıkan ordunun başına, Hz. Peygamber tarafından, kumandan vekilinin de ölmesi üzerine komutayı ele almak üzere üçüncü kumandan adayı olarak tayin edilen Abdullah b. Revaha, Zeyd b. Harise'nin ve onun arkasından Ca'fer b. Ebû Talib'in şehid düşmeleri ile sancağı almış ve o da şehid olmuştur.
Hazırlayan :Bekir IRMAK (İmam-Hatip) TDV İslam Ansiklopedisi'nden alınmıştır.
HER GÜNE BİR HADİS

'İnsanın iki dere dolusu altını olsa, bir üçüncüsünü ister. Onun gözünü topraktan başka bir şey doyurmaz.' Tirmizî, Zühd 27.
GÜNÜN DUASI

De ki: 'Rabbim! (Gireceğim yere) doğruluk ve esenlik içinde girmemi sağla. (Çıkacağım yerden de) beni doğruluk ve esenlik içinde çıkar. Katından bana yardımcı bir kuvvet ver.' (İsra Sûresi, 80. ayet)
MEAL OKUYORUM

O, geceyi size bir örtü, uykuyu istirahat zamanı ve gündüzü de hareket ve çalışma vakti yapandır. (Furkan Suresi, 47)
BİR SORU-BİR CEVAP

Akşam ezanının yanlışlıkla bir iki dakika erken okunmasından dolayı orucunu açan kimsenin ne yapması gerekir?

Coğrafi irtifa farklarının etkisinden dolayı akşam namazı vaktinin girişi için takvimlerde belli bir ihtiyat payı öngörülmüştür. Buna göre takvimin gösterdiği güneşin batma vaktinden iki-üç dakika önce akşam namazına başlanması veya iftar edilmesi halinde namaz ve oruç geçerli olur.