ES TV ekranlarında yayınlanan Açıkça programında konuşan Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, ilçenin işçi arar hale geldiğini ve göç almaya başladığını söyleyerek, 'Bizim başladığımız günden beri bir hayalimiz, hedefimiz var. O da şu: 21. yüzyılın kırsal modelini oluşturmak' dedi.

ES TV'NİN CANLI YAYIN KONUĞU
Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, ES TV ekranlarında yayınlanan Açıkça programında Ali Baş, Meltem Karakaş ve Arif Anbar'ın sorularını yanıtladı. İlçede en az 1000 konuta ihtiyaç olduğunu belirten Çorum, Mihalıççıklı iş insanlarına ve esnafa seslenerek yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

HAYALLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Hedeflerinin 21. yüzyılın kırsal modelini oluşturmak olduğunu söyleyen Çorum, 'İyi gidiyoruz. 3 yıldır dünyada ve Türkiye'de yaşadıklarımızı göz önüne alırsak olabildiğince en iyisini yapmaya çalışıyoruz elimizden geldiği kadar. Bizim başladığımız günden beri bir hayalimiz, hedefimiz var. O da şu: 21. yüzyılın kırsal modelini oluşturmak. Bunun için çalışıyoruz. Kültürle tarihiyle, sanatıyla ve üretimiyle, kalkınmasıyla örnek bir kırsal ilçe. Bunun için de ilçemiz ülkemizin en önemli ilçelerinden bir tanesi. Her türlü kaynağı, varlığı olan, gücü olan bir ilçe. O yüzden biraz daha işimiz kolay diğer ilçelerimize göre' diye konuştu.

DOĞALGAZ DEĞER KATTI

Doğal gazın ilçeye değer kattığını belirten Çorum, 'Bizim en büyük problemlerimiz insanların ilçedeki sosyal yaşantıları, doğal gaz vs sosyal donatıyla ilgili eksikler vardı. Şehrimizde bu dönem 2019'dan sonra ilk doğal gaz alan ilçe biziz. Bu da çok güzel oldu. İlçede farklı bir hava yarattı. Yani insanlar ilçeden göç etmeye çalışıyorken, şimdi tersine dönüşler oldukça hızlandı. Çok iyi bir ivme yakalattı bize. Bunun büyük avantajını yaşıyoruz. Bu yıl ki enerji fiyatlarındaki artışlar da çok etkili oldu. Tabi vatandaş şehirde gaz fiyatlarından çok şikayetçi. Ama kömür daha da yüksek. Özellikle ithal kömür. O yüzden büyük bir etki yarattı' şeklinde konuştu.

1000 ADET KONUTA İHTİYAÇ VAR

Mihalıççık'ta 1000 adet konuta ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Çorum, 'Diğer ilçelerde yeterince müracaat olmazsa bizim ilçemize kaydırılsın dedik. TOKİ'nin 206 konut yapmasını bekliyoruz. Sanıyorum önümüzdeki yıl sonuna kadar olmasını bekliyoruz. Çünkü birkaç ilçenin ihalesi yapıldı. Bizim için de çalışmaların sürdüğünü biliyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar bir aşamaya kadar gelecek' ifadelerini kullandı.

İŞ İNSANLARINA VE ESNAFA SESLENDİ
Mihalıççıklı iş insanlarına ve esnafa seslenen Çorum, ilçeye konut yapımı başta olmak üzere yatırım yapılması çağrısında bulunarak, 'EYT'yi de bekliyoruz. İnşallah EYT'den sonra da hızlı bir dönüş bekliyoruz. İşçi arkadaşlarımızın en büyük hayalleri emekli olup tekrar geri dönüp kırsalda yaşamak. O yüzden bir geri dönüş var. İşçiye de ihtiyaç var. Bir an önce konut stoğumuzu artırmamız lazım. TOKİ bir nebzede olsa rahatlatacak bizi. Ama yeterli değil tabi. O yüzden iş insanlarının biraz daha Mihalıççık'a yatırım yapmasını bekliyoruz. İyi bir ivme yakaladığımızı düşünüyoruz' dedi.

MİHALIÇÇIK İŞÇİ ARAR HALE GELDİ
Mihalıççık'ın işçi arar hale geldiğini söyleyen Çorum, 'Güzel bir sanayi sitesi yaptık. Onun inşaatını bitirdik. İnşallahbir ay içinde yıl sonu gelmeden ihalesini yapıp dükkanlarımızı satmayı hedefliyoruz. Talep olursa 2. bloğa geçmek. O da ilçemizde bir açığı kapatacak, istihdama katkı sunacak. Yine bir tekstil atölyesi kurumunun alt yapısını oluşturduk. Yaklaşık bir yıldır çalışıyor. Kadın istihdamı sağladı bayağı. O da personel arıyor şu an. Ama 30-40 kadar bayana ihtiyaçlar var hala. Dolayısıyla ilçe işçi arar hale geldi' diye konuştu.

TARIM ARAZİLERİNİ EKİYORUZ

'Göreve gelir gelmez ilk yaptığımız işlerden bir tanesi, belediye ait olan tarım arazilerini değerlendirmek' diyen Çorum,'Biz şimdi hem kendi tarım arazilerimizi hem de Büyükşehir Belediyesi'nin tarım arazilerini ekiyoruz. Yani her yıl yaklaşık 1000 dönüm kadar ekim yapıyoruz' şeklinde konuştu.

KÖYLÜYE FİDAN DESTEĞİ

Köylüye fidan desteği sunduklarını anlatan Çorum, '3000 ağaçlı kiraz bahçesi yaptık. Bir sonraki yıl meyve almaya başlayacağız. Onun dışında da yine ilçemizin coğrafi özelliklerinden kaynaklı meyve türleri de var. Onların da rekoltesini artırmak ve köylümüzü o kısma da yönlendirmek için köylümüze fidan desteği sağlıyoruz. Antep fıstığı, cennet hurması, nar, zeytin, badem, ceviz gibi hem fidan desteği hem de kendimiz de bahçelere kurduk. Bunu da sürdüreceğiz. Şu anda ceviz yaklaşık 20 bine çıktı, antep fıstığı 5 bini geçti. Önümüzdeki senelerde 10 bin yapmayı hedefliyoruz. Ağaçların aşılamalarını da yapıyoruz. Biz bunu çoğaltacağız. Cennet hurması, nar, zeytin yaptık. Bunları çoğaltacağız' dedi.

İLÇENİN GELECEK 50 YILINI PLANLIYORUZ
'İlçemizin gelecek 50 yılını planlamaya çalışıyoruz' diyen Çorum, 'Hem sosyal donatılarıyla hem alt yapısıyla ekonomisiyle bunu oluşturmaya çalışıyoruz. Şu anda stratejik planımızı bitirmek üzereyiz. Keşke bu bizden önce yapılsaydı. Biz şimdi onu sürdürüyor olurduk, zaman kazanmış olurduk. Maalesef 15-20 yıl geriden geliyoruz. Bu işler her belediyenin zorunlu olarak yapması gereken işler. Yapılmış olsaydı bugün daha farklı bir noktada olacaktık. Biz yapıyoruz. İnşallah bizden sonraki süreçte de kim olursa olsun önüne bir yol haritası olacak. Artık bir ilerleyen bir ilçe olmuş olacak' diye konuştu.

EKONOMİK SIKINTILAR ETKİLEDİ
Ekonomik sıkıntıların belediye hizmetlerini etkilediğini söyleyen Çorum, 'Ben 2019'da ilk Beylikova'dan hazır beton alıyorduk. 190 TL'ye aldığımız 1 metreküp betonu şu anda 1300 lira. İnanılmaz rakamlar. 2 bin 500 lira olan demirin fiyatı 17 bin lira. Enerji fiyatları, mazot yine öyle. Hepimizin beklentisinin çok üzerinde. Bu sene için açıklandı gerçekleşme oranı. Yüzde 122,9. Devletin resmi açıklaması. İnanılmaz bir rakam. Bu ön gördüğümüz bir şey değil. Geçen sene gerçekleşme oranı yüzde 36 idi. Çok farklı bir noktadayız. İnşallah normalleşmeyi bekliyoruz hep birlikte. Biz de ona göre planlarımızı yapıyoruz. İyi ki hiç durmadan çalışmışız. Belediye binası yapmışız, kültür merkezi, sosyal tesis, araç almışız, alt yapı vs hepsini yapmışız.Şu ada ekonomik koşullarla mümkün değil. Bugün yaptığımız kar' şeklinde konuştu.

YOL ARKADAŞLARIMA SORACAĞIM
2024'te tekrar belediye başkan adayı olmakla ilgili de konuşan Çorum, 'Ben şöyle bakıyorum siyasete. Ben şuna inanıyorum: İnsanlar elindeki işi iyi yaparlarsa zaten devam ederler. Ama elindeki işi iyi yapamıyorlarsa öyle hedefi olmamalı. İnsanlar da o görevi ona vermemeli. Hedeflerimizin, vaatlerimizin yaklaşık yüzde 80'ini gerçekleştirdik. Dönem sonunda beni bu noktaya getiren insanlarla tekrar oturacağım. Benim için belediye başkanlığı özel bir durum. Bugün Eskişehirli olmayan, Mihalıççıklı olmayan, başka bir ilden olan ve bugün ülkemizin bu ortamında 3 tane milletvekili olan farklı siyasi partiden ve 4. siyasi partiden belediye başkanı seçilmek benim için çok özel bir durum. Ben de buna layık olmaya çalışıyorum. Dönem sonunda bu yola çıktığımız arkadaşlarımızla, insanlarla bir araya geleceğiz, biz her şeyi yaptık, bu iş iyi gidiyor devam et derlerse devam edeceğiz. İstediğimiz gibi olmadı, başka bir arkadaşla devam edelim derlerse olmayacağım. Biz annemizden başkan olarak doğmadık. İnşallah süreç tamamlandığında arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Onların yaklaşımına göre kararımızı vereceğiz' dedi. HM