Etkinlikte konuşan Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, 'Vefatının üzerinden 7 asır geçmesine rağmen Yunus'un bıraktığı hoş seda, 7 iklim, 7 coğrafyada yankılanmaya ve gönülleri birleştirmeye de devam ediyor' dedi.

ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ
Büyük Türk düşünürü, mutasavvıf ve halk şairi Yunus Emre, vefatının 701'inci yılında Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki kabri başında anıldı. Eskişehir Valiliğince organize edilen Yunus Emre Anma Haftası'nın başlaması dolayısıyla Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi'nde gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Emine Nur Günay, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Arslan, Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Şennur Azade ve birçok vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, lise öğrencilerinin Yunus Emre'nin şiirlerini okumasıyla devam etti.

365 GÜNLÜK SORUMLULUK

Etkinlikte konuşan Emine Nur Günay, 'Yunus Emre'yi anlamak, okumak özellikle biz bu toprakların evlatları için önemli bir vazife, bir sorumluluk. Onun yaşam felsefesini anlamak, hümanizmini özümsemek ve onu yaşatmak sadece bir güne değil, 365 güne sığacak bir sorumluluk' diye konuştu.

KALICI OLANI BİLİYORDU

Etkinliğe katılanlara teşekkür eden Nabi Avcı, 'Anadolu'nun çok karışık zamanlarında Moğol sürülerinin her şeyi yakıp yıktığı dönemde kalıcı olanın ezeli ve ebedi olanın ne olduğunu o güne de bugüne de hatırlatan Yunus Emre'nin huzurundayız. Allah gani gani rahmet eylesin. Sizlere de her yıl bu kadirşinaslık için teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.

ÇOK YÖNLÜ BİR İNSANDI

Yunus Emre'nin çok yönlü bir insan olduğunu söyleyen Şennur Azade, 'Yunus yüreğindeki aşk ve şevk ile yalnız Allah'ı değil, Allah'ın birer ismine mahzar olan bütün yaratılanları da sevmiştir. Çok yönlü bir insandır. 3 binin üzerinde şiir söylemiştir' dedi.

HUZUR DOLU DÜNYA

Yunus'un sevgi temelli şiirlerini öz Türkçe ile yazdığını anlatan Önder Aksakal, 'Vefatının 700'üncü yılında 2021 yılını UNESCO tarafından Yunus Emre yılı olarak ilan edilmesiyle beraber Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu dönem çalışmalarını himayesine alarak Yunus Emre ve Türkçe yılı olarak kutlanması için çalışmalara etkin desteğini vermiştir. Buradan şükranlarımı arz ediyorum' diye konuştu.

YUNUS SEVGİDİR

'Yunus sevgidir' diyen Metin Nurullah Sazak, 'Allah sevgisidir, Allah'a ulaşmaktır. Bu yolda yürümeyi, tanış olmayı, işi kolay kılmayı bu dünyanın kimseye kalmayacağını ve insan olarak severek, sevilerek yaşamayı bize öz Türkçe olarak anlatmıştır Yunus. Hepinize sevgiler sunar, Türkmen kocası yunus diyarından tüm insanlığa sağlık, mutluluk, barış dilerim' şeklinde konuştu.

2021'DE 150 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

2021 yılında 150 bin kişinin Yunus Emre türbesini ziyaret ettiğine dikkat çeken Haydar Çorum, '2021 yılı Yunus Emre'nin vefatının 700'üncü yıldönümü olarak Türkiye, Azerbaycan, Bosna Hersek, Makedonya ve Özbekistan'ın başvuruları sonucunda 2021 yılı UNSESCO Anma ve Kutlama yılları arasına alınmıştır. Ayrıca 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı tarafından Yunus Emre ve Türkçe yılı olarak kabul edilmiştir. Toplumumuzun önemli manevi değerlerinden olan Yunus Emre için çalışan, emek sarf eden herkese huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Yunus Emre'yi ölümsüz kılan bugüne kadar toplumuzda var olmasını sağlayan onun hikmetli sözlerine gönül vermiş takipçileridir. Bugün de Yunus'un gönül dostları onun için birçok çalışan yaptığını yeni eserler ortaya koyduğunu görüyoruz. Bu da dünya var oldukça Yunus'un da var olacağını gösteriyor. Biz de Yunus'un felsefesini, eserlerini gelecek nesillere aktarmak, kabrinin bulunduğu alanı, Sarıköy'ü daha da güzelleştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

YOLUMUZU AYDINLATIYOR

Yunus'un yüz yıllardır insanlığın yolunu aydınlattığını söyleyen Arslan Kabukçuoğlu, 'Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, Mevlana ve Hacı Bayram Veli bize bu yurtları, Anadolu'yu açan ulu insanlardır. Başka ülkelerin tarihlerinde bu kadar bile insanlar yoktur. Bu önemli insanlar yüz yıllardır yollarımızı aydınlatıyor' dedi.

İYİ Kİ YAŞAMIŞ YUNUS

Yunus Emre'nin 700 yıl öncesinden günümüze ışık tuttuğunu belirten Jale Nur Süllü, 'Var biraz da sen oyalan' diyor. 'En büyük ibadet insan sevgisidir' diyor. Bizler önümüzü aydınlatan böylesi aydınlara sahip olmaktan büyük onur duyuyoruz. İyi ki yaşamış Yunus' diye konuştu.

KARDEŞLİĞİN DİLİ

Yunus Emre'nin kardeşliğin dili olduğunu söyleyen Mustafa Destici, 'Onun yedi asır önceden gelen sesinin, savaşların bütün hızıyla devam ettiği bugünün dünyasında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlıyoruz' şeklinde konuştu.

DÜNYA YUNUS'U ÇOK SEVDİ

Anadolu'nun ve dünyanın Yunus'u çok sevdiğini söyleyen Erol Ayyıldız, 'Bizim Yunus Eskişehir'in bir evladı olarak Anadolu'da en çok makamı olan kişidir.Yunus kadar seviyorsanız, onun kadar sevilmişseniz bu olur diyoruz. Bu nedenle Yunus, Erzurumlu, Ispartalı, Afyonlu, Bursalı, Manisalı, Konyalı yani dünyalı, Türkiyelidir. O Anadolu insanıdır. Anadolu ve dünya onu o kadar sevmiştir ki hem gönüllerinde hem de topraklarında ona makamlar vermiştir' ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardında Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve öğrenciler Yunus Emre'yi anlatan şiirler okudu. Ardından vatandaşlara geleneksel Yunus Aşı ikram edildi. HM














KONSER BEĞENİ TOPLADI
Sanatçı Leonida Timuş, etkinliğinde sonunda verdiği konserle büyük beğeni topladı.