Bozüyük Belediyesi Metristepe Kültür Merkezi yapılan toplantıda konuya ilişkin konuşan Başkan Bakkalcıoğlu, Bozüyük'te en yüksek binalara 6 katlı olabilecek şekilde düzenleme getireceklerini aktardı.

'BOZÜYÜK'TE EN YÜKSEK BİNALAR 6 KATLI OLABİLECEK'
Başkan Bakkacıoğlu şunları söyledi: 'Kentimizde daha önceki İmar Palanı değişikliğiyle 8 katı kaldırıyoruz, Bozüyük'te en yüksek binalar 6 katlı olabilecek. 8 kat olarak şu an gözüken yerlerle ilgili imar çalışması da yapılmaya başlandı. Bu konuda biraz hassas olacağız.
Taş kolan denilen nesneyi kaldırıyoruz. Fore kazık haricinde yapılmayacak.

'AZAMİ 1 BUÇUK METRE OLACAK'
Yeri gelmişken söylemiş olayım bunun dışında motif çıkmalardan başlayarak düzelteceğimiz plan notlarımız var. Bazılarını söylüyorum, bazılarını zaman içerisinde göreceksiniz. Mesela 1 buçuk metrede 5 metre ön bahçe mesafesinde 1 buçuk metre çıkma yapabiliyoruz ama ön bahçe mesafesini daha fazla bırakılan yerlerde daha da fazla olmayacak artık. Azami 1 buçuk metre olacak.

'ARTIK ASMA KATLI TİCARİ ALAN YAPMAYACAĞIZ'
Deprem de en fazla konsol çıkmaların etkisinin olduğu, kısa kolunun etkilerinin olduğunu biliyoruz. Bu nedenle artık asma katlı ticari alan yapmayacağız. Normal 4 buçuk metre kat yüksekliğinde ticari alanlarımız olacak. Bütün bunlarla ilgili emsal de kabul etmeyeceğiz. Yani 'bizim evin bitişiğinde emsal' veya 'bizim yapı adasında var' ile olmayacak. Asma katlı yerlerde deprem bölgesinde, orada yapılan tüm incelemelerde çok fazla sıkıntının, yıkım sıkıntısını veren yerler olduğunu biliyoruz.

'ZORUNLU 1 BUÇUK METRE KAZI GETİRECEĞİZ'
Evet, ana hatlarıyla kazı derinliği konusunda da en düşük kottan itibaren zorunlu 1 buçuk metre kazı getireceğiz. Denetim firmalarından taleplerimiz olacak. Yani hukuki çerçevede olacak. Denetim firması belli yüzdelerle inşaat denetimlerinden sonra hakkedişlerini yapıyor. Bu arada bu taleplerimizi isteyeceğiz.

'TÜM DÜĞÜM NOKTALARININ VİDEOSUNU TALEP EDECEĞİZ'
Her kat betonu dökmeden önce demir teçhizatı döşenip kabul edildiğinde o kabul sırasında ki tüm düğüm noktalarının videosunu talep edeceğiz. Bu videonun çekimini; şantiye şefi, usta ve denetim firmasının denetim mühendisinin de görüntülerini de isteyeceğiz ve doyasına koyacağız. Bence bu herkes içinde bir güvencedir. İleride yapılacak her türlü Allah korusun iddialarda bu güvence olacak.
Bu arada şunu ilave etmek istiyorum, müteahhitlerden şantiye şefinin yanı sıra ustalık belgeli bir kalfanın da bir imzasını talep edeceğiz.
Bir konu daha var. Bizim laboratuvarlar gelince mikserin ağzından numune alıyorlar ama beton yukarıya basıldı, usta, 'su at' dedi. Beton değişti. Onun için mastarı çekilmiş kattan da numune alınmasını talep edeceğiz. Bunun da videolarını, görsellerini Belediyeye vermelerini isteyeceğiz.
Evet ana hatlarıyla denetim firmasından da isteyeceklerimiz bunlar. Önümüzdeki süreçte netleştiğinde tüm palan notları ve bu taleplerimiz ile ilgili bilgilerimizi vereceğim.'
Başkan Bakkalcıoğlu konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı.