Dün Eskişehir'de Türkiye'ye örnek olacak çok önemli bir işbirliği protokolü imzalandı. Sosyal politikadan istihdama, ekonomiden eğitime, belediyecilikten sanayiye kadar oldukça geniş yelpazede ele alınabilecek bu protokol Tepebaşı Belediyesi ile Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) arasında imzalandı.
Öneminin yıllar geçtikten sonra anlaşılacağı protokol ile Tepebaşı Belediyesi Engelliler Montaj Atölyesi'nin bir benzeri de Organize Sanayi Bölgesi'ne açılacak.
Peki, bu ne anlama geliyor? Ahmet Ataç'ın deyimiyle Türkiye'de ilk olacak bu çalışma ile 2014 yılında Yaşam Köyü'nde zihinsel engelli gençler için yapılan Montaj Atölyesi çalışmasının, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni noktası hayata geçecek.
Mekanı Organize Sanayi Bölgesi sağlayacak. Çocukların transferleri, eğitimleri gibi işlerde Anadolu Üniversitesi ve Tepebaşı Belediyesi birlikte hareket edecek.
Başkan Ahmet Ataç, 'Türkiye'nin yüzde 10'unun engelli bireylerden oluştuğunu düşündüğümüzde bu yapılan işler okyanusta bir damla' dese de bu tip projeleri gördükçe aklımıza o meşhur sahile vuran denizyıldızlarını denize geri göndermeye çalışan o çocuğun hikayesi geliyor. Belki tüm denizyıldızlarını kurtaramıyoruz ama burada eğitim alan ve üretime katkı sunan o 'denizyıldızları' için bu atölyelerin önemi daha iyi anlaşılıyor.
Nitekim 2014'ten beri faaliyette olan Tepebaşı Belediyesi Engelliler Montaj Atölyesinin şu ana kadar ortaya koyduğu çalışmalara bakarsak ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılıyor. Başkan Ataç'ın sözleriyle;
'Bunun örneklerini yaklaşık 4 yıldır görüyoruz. Çocuklarımız yine OSB'den gelen de monte paçaların bileştirilmesini yapıp bu başarıyı yakaladılar. 4 senenin rakamı 3 milyon 850 bin adet, bu çok ciddi bir rakam. Kişi başına küçük de olsa bir takım ücretler ödeniyor. Neticede hem çocuğumuz mutlu oluyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor. Gerçekten Türkiye'de eşi, enderi yok.'
PROJE TÜRKİYE'DE BİR İLK VE ÖRNEK OLACAK
Nitekim EOSB Başkanı Nadir Küpeli de projeye o kadar çok inanmış ki 'Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi olarak ülkemizin, ilimizin sanayi üretimini arttırmaya yönelik çalışmalarımızın dışında sosyal projelerin içinde olmayı çok arzu ediyoruz. Tepebaşı Belediyesi'nden böyle bir öneri geldiğinde çok heyecanlandık' dedi.
Sanayi-eğitim arasındaki doğrusal ilişkiye hepimiz inanıyoruz. Yani eğitim arttıkça sanayi üretimi de artıyor. Başkan Küpeli diyor ki;
'Projede ilk başta 30 civarında kursiyerimiz veya gencimiz olacak. EOSB olarak biz mekan tahsis ediyoruz, içinin mefruşatı da dahil. Sanayimizdeki tesislerde, firmalarda engelli gençlerimizin yapabileceği montaj ve de montaj ürünleri de inşallah birlikte yapacağız. Bizim bir meslek lisesi projemiz var. Belki bu projenin sonunda onların içerisinde de kurularak gelişecek, devam edecek'
Küpeli, projenin Türkiye'ye örnek olacağına inandığını belirtiyor. Kesinlikle haklı. Bu proje çok yakın bir süreçte dalga dalga ülke geneline yayılacak.
Başkan Nadir Küpeli'nin ifade ettiği gibi;
'Projenin Türkiye'ye örnek olacağından çok eminim. Bu gençlerimizin artık hapis hayatından kurtarıp üretime, istihdama katılmalarına vesile olalım. Gerçekten bildiğimiz aileler vardır, benim de var. Pazara gidemeyen aileler var. Çocuklarını bırakacak bir yerleri yok. Bu anlamda da çok kutsal bir proje olarak da addediyoruz.'
***
ESKİŞEHİR'DE KURUMLARI YANYANA GÖREMEZSİNİZ
Sürekli söylediğim ve gözlemlediğim bir gerçeklik var. Tepebaşı Belediyesi, proje ithal eden bir belediye değil proje ihraç eden bir belediye diye. Bunun onlarca örneğini Tepebaşı halkı ve Eskişehirliler yaşıyor. Artık bir kanıksama durumu dahi oluştu diyebilirim. Belki de bu kanıksama yüzünden böylesine hayati ve prestijli projeler çok konuşulmamaya başlandı.
Şimdi bu tip projelerin içine işbirliği anlamında diğer Odaların da katıldığını görmek oldukça önemli.
İşte değişim ve vizyon budur: Birlikte hareket etmek…
Eskişehir bu tip tablolara çok alışık değildir. Çünkü Eskişehir'de hem bireyler arasında hem de kurumlar arasında sürekli bir çatışma ve gerginlik hali olma zorunluluğu varmış gibidir ve yan yana gelen iki kurum ya da insanlar oldu mu şehrin diğer tarafı gerilir.
Ezberleri de bozan bu işbirliği sonucunda engelli bireylerin eğitime, üretime, ekonomiye, sanayiye katkı sunacağını görmek bizi fazlasıyla umutlandırdı. Hem şehrin vizyonu hem de ortak hareket etme anlamında geleceğe pozitif bakabilecek bir fırsat bulduk.