Söğüt İlçesine bağlı Küre köyüne bir maden şirketi tarafından proje bedeli 1 milyar 544 milyon lira olan çimento fabrikası kurulmak isteniyor. Yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı köy sakinleri tepki gösterdi. Çimento fabrikası ile ilgili projenin ÇED toplantı öncesi köy sakinleri bir araya gelerek toplantıyı protesto etti. Çimento fabrikasını istemediklerini dile getiren köy sakinlerinin tepkisi üzerine Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılmadı. Köylülere Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever, CHP Bilecik İl Başkanı Metin Yaşar, Memleket Partisi Bilecik İl Başkanı Hüseyin Korkman da destek verdi.

TARIM ALANLARIMIZ ÖLMESİN

Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever tarım alanlarının ölmesini istemediklerini belirterek, 'Burada hammadde kaynağı yok, nereden geleceğinide hiç bilmiyoruz. 50-60 kilometre uzaklıktan gelecek ve bu geliş gidişlerde bir toz ortamı oluşacak. Bu yöre malum tarım arazisi ve Küre Beldesi ürünleriyle verimli bir tarım arazisi olarak öne çıkıyor. Tarım dışında başka gelir kaynağı yok. Bu havaya çıkacak olan partikül ve tozlar bölgedeki sebze ve meyvelerimizin üzerine çökerekten çiçeklerin döllenmesine engel olacaklar ve arazinin kurumasına neden olacak. Bundan kaynaklı Küre ve çevresinde hakim rüzgar etkisiyle diğer köylerimiz de etkilenecek. Biz tarım ölsün istemiyoruz. Bundan dolayı Küre, Yeniköy ve Kızıldamlar halkımızın yanındayız. Buraya entegre tesis kurulmasına karşı çıkıyoruz' dedi.

ŞİDDETLE KARŞIYIZ

CHP Bilecik İl Başkanı Metin Yaşar, 'Bizler bu topraklara sanayi gelmesine karşı değiliz' diyerek, 'Bu söz konusu olamaz ama biz şuna karşıyız Bu tip tesislerin açılmasında kar zarar hesabı mutlaka yapılmalıdır. Ama kurulmak istenen bu entegre tesisi bölge coğrafyasında ne tür tahribatlar yaptığını Belediye Başkanımız detaylı bir şekilde anlattı.Gerçekten bizler tarım arazilerinin yok edilmesine şiddetle karşıyız' ifadelerini kullandı.

ENGEL OLACAĞIZ

Memleket Partisi Bilecik İl Başkanı Hüseyin Korkman ise, 'Bu topraklar bize atalarımızdan kalmıştır. Miras olmakla birlikte emanettir. Bizde bu toprakları ve emaneti çocuklarımıza ve geleceğe aktarmak, topraklarımızın yok olmaması için bir mücadele veriyoruz. Yapılacak olan çimento fabrikası teknolojik olarak en geri bir sistemle yapıldı. 140 ton günlük kömür yakacak. Bu nedemektir? Bu köylerdeki ürünlerin yok olmasını engellemek durumundayız. Bu fabrikanın kurulmasına engel olacağız' şeklinde konuştu.

ÇİMENTO FABRİKASINI İSTEMİYORUZ
Çevre köylerin muhtarları da yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı tepkilerini göstererek, fabrikanın kurulması halinde ciddi olumsuz etkiler yaratacağını, hayvancılığın ve tarım tamamen öleceğini ve kesinlikle fabrikayı istemediklerinin altını çizdi. Öte yandan köy sakinleri Çimento fabrikası projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına katılım göstermeyince toplantı gerçekleşmedi.