Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliğinde bir takım usulsüzlüklerin yaşandığı iddia edildi. Damızlık Birliğinin Eski Başkanı ve Birlik Üyesi olarak görevine devam eden Ali İhsan Çetin, Birlikte daha yeni bir olay yaşandığını ve personelin birbirini bıçakladığını söyledi. Yeni yönetimin Birlik ile ilgilenmediğini öne sürerek 3 kişinin istifa ettiğini duyurdu.

IRAK'A İHRAÇ EDİLİYOR
Almanya'dan ithal getirilen 500 büyükbaş hayvanın 380'inin küpelerinde değişiklik yapıldığını kaydeden Çetin, 'Eskişehir'de bulunan bir çiftlikteki hayvanların TR olan küpeleri, Almanya'dan getirilen hayvanların küpeleri ile değiştirilip, Irak'a ihraç ediliyor. Türk küpeleri Irak'a gideceklere takılıyor. Almanya'dan ithal edilen ve satışı yasak olan hayvanların küpeleri buradaki çiftlikten alınan hayvanlara takılıyor. Türkiye'den alınan 18-20 aylık hayvanlar bir anda küpe değişikliğinden dolayı 35-40 aylık oluyor. 36 aylığı geçen hayvanlarda banka kredisi ile kredilendirilmediği için hayvanlar birliğin elinde kalıyor. Bu hayvanlar içerisinde gerekli incelemeler dolayısıyla şu anda 23 hayvanın küpesinin değişikliği Tarım İl Müdürlüğü tarafından da tespit ediliyor. Yapılan sahtekarlığı birlik yönetimi orada çalışan personele küpe değişikliği yaptırıyor. Küpe değişikliği ile ilgili bazı duyduğum kaynaklara göre, hatta İl Müdürlüğünün elinde de görüntüler varmış. Yaşananlar birlik yönetimine yakışmıyor. Birlik üyeleri kandırılıyor. 20 aylık diye alınan hayvan bir anda 36 aylık oluyor. Hayvanlar bu değişiklikten dolayı bir anda kesime gönderiliyor. Bu damızlık düve işletmesinin değişik hayvanlarla doldurularak başka yere götürülüp satılmıyor denilip geri getirilip ARİ işletme olduğu için bir hayvanın götürülüp tekrar getirilmesi ARİ'liği bozuluyor. Devlet bu ARİ'likten dolayı da birliğe prim veriyor. Bu primler çar çur ediliyor' dedi.

YETKİLİLER EL ATSIN
Yetkililerin bu konuya el atması gerektiğini ifade eden Ali İhsan Çetin, 'Bu şekilde yapılan usulsüzlükler birliğe yakışmıyor. Buna bir çözüm bulunmalı tekrar seçime mi gidilecek başka bir şey mi yapılacak? Ben bir üye olarak rahatsızım. Bunu alan herkes bundan zarar ediyor. Devlet de zarar ediyor. Buraya hayvan alımı için 1 milyon 200 bin lira destek verildi. Bu destek, yarın yerine hayvan konulmazsa geri çekilecek. Birlik buradan zarara uğrayacak. Bunun bir an önce çaresinin bulunması lazım. Yeniden seçime mi gidilecek, el mi konulacak, ne yapılacaksa yapılması lazım. Birliğe yapılan bu kadar yatırımlar hepsi hibe edilmiştir. Birliğin başına geçen kişiler, birliğe gelmeyip personeli birbirine düşürmüştür. Bunlara bir an önce yetkililerin el atmasını istiyoruz' ifadelerini kullandı.