SEMBOL HALİNE GELDİ
Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında değerlendirmelerde bulunan TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon (İKK) Sekreteri Yahya Kaya, inşaat mühendisleri olarak deprem öncesinde yıkımların önüne geçilmesi adına uyarılarda bulunduklarını söyledi. Maraş'ta ayakta kalan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Şube Binası'nı hatırlatan Kaya, 'Maraş'taki binamız aslında sembol de oldu diyebiliriz. Aslında orası bize şunu gösteriyor: Doğru proje, doğru uygulama doğru denetleme sonucunda binaların ayakta kalabileceğini gösteriyor. Bizim mühendislerimizin mühendislik hizmetini sunabildiği, diğer bütün ilişkilerin dışına çıkabildiği süreçlerde sağlıklı sonuçlar alabiliyoruz. Aslında mühendislerin kendi yetkinliklerini kullanabildiği bir ortamda binalar ayakta kalabiliyor. Maraş'taki binamızın ayakta kalmasının yanında gözlerden kaçan temmuz ayında yapılan Maraş'ta İMO Şube Başkanımızın bir açıklama var. Deprem kapıda diyor. Deprem 475 yıl önce oldu, artık periyodu geldi, bir şeyler yapmalıyız diyor. Bunlar sürpriz değil ülkemiz açısından' dedi.

İMAR AFLARI RİSKLİ HALE GETİRİYOR
Konut üretimi esnasında denetimlerin kamusal bir anlayışla yapılması gerektiğinin altını çizen Kaya, 'Konutun bütün bir üretim süreci boyunca aslında mühendislik hizmeti alması, denetlenmesi ve bu denetimin kamusal bir denetim şeklinde yapılması, ticari ilişkilerden ayrıştırılması çok önemli. Öncelikle mühendislik eğitimimizin tekrar bir gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunun sonrasında binalar yapılırken mühendislik hizmeti alması gerekiyor. Eski yapı stoğumuzun yenilenmesi önemli. 1999 öncesi çok riskli bir yapı stokumuz var. Göz göre göre bu süreç ilerliyor. Her şantiyeye bir şef diyoruz. Her şantiyede bütün üretim süreci boyunca bulunacak bir inşaat mühendisinin gözetiminde bina üretim süreçlerinin ilerlemesini istiyoruz. Denetimin kamusal bir denetim şeklinde yapılması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü ticari bir faaliyete dönüşen bir denetim yani bir şekliyle binayı üreten müteahhitle ekonomik bir ilişki içerisinde yürütülen bir denetim ya da ticari bir faaliyet olarak yapılan denetim çok sağlıklı sonuçlar vermiyor. Buna tekrar tekrar vurgu yapıyoruz. Tüm bunların ötesinde bizim odalarımız kamu kurumu niteliğinde, kamusal görevi olan kuruluşlar. Odalarımızın bu süreçlerde söylediklerinin dinlenmesi, denetim süreçlerine etkin bir şekilde katılması, bizim konut üretimimizi daha sağlıklı bir noktaya getirecektir. İmar aflarıyla yapı stoklarının tekrar tekrar riskli hale getirilmesinin önüne geçilmeli. Taleplerimiz öncelikle bunlar' şeklinde konuştu

115 MÜHENDİS GÖNÜLLÜ OLDU
Kaya, Eskişehir'den toplamda 115 inşaat mühendisi ve elektrik mühendisinin deprem bölgesindeki teknik çalışmalara katılmak için gönüllü olarak başvuru yaptığını belirtti.