Eskişehir Büyükşehir Belediyesi haziran ayı meclis toplantısı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında toplandı. Toplantıda 16 madde görüşüldü. Komisyonlardan oy çokluğu ile meclis gündemine gelen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yurt içi bankalardan kredi ve teminat mektubu kullanması konusunda belediye başkanına yetki verilmesi ile ilgili konuşan AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, maddeye ret oyu verme gerekçelerini açıkladı. Durmuş, 'Harcamaların ne miktarda, nerelere harcanacağı konusunda ikna olamadığımız için komisyon raporuna ret oyu vereceğiz' dedi.

BORÇLANMADA YASAL SIKINTI YOK
Durmuş'a yanıt veren CHP Meclis Üyesi İbrahim Arslan, yapılacak borçlanmanın yasal bir borçlanma olduğunu söyleyerek, '130 milyon liralık borçlanmasında yasal olarak hiçbir sıkıntımız yok. Şunu düşünmeliyiz: Ne olmuştur da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi borçlanmaya gitmiştir? Ülkemizin içindeki ekonomik sıkıntılar ortadadır. Enerji ve akaryakıt zamları ortadadır. Bunlar borçlanmanın temel sebepleridir. Biz sadece sonuçları tartışıyoruz. Sonuçları yaratan nedenleri tartışmalıyız' diye konuştu.

BELEDİYENİN GELİRLERİ ARTTI
Belediyenin giderlerinin azalmasına ilişkin değerlendirme yapan AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan da belediyenin ekonomik sıkıntılardan etkilendiğini fakat bir o kadar da gelirlerinin arttığını belirtti.

'GELİRLERDEKİ ARTIŞ DERDE DEVA DEĞİL'
AK Partili Özcan'a yanıt veren Başkan Büyükerşen, 'Gelirlerde artış var ama derde devam olmuyor. Eğer bu krediyi kullanırsanız hizmetler bir süre daha yükselecek. Hali hazırdaki rakamlar bile yetmiyor. Bugünden itibaren artışlar devam edecek. Böyle bir haklı talebe karşı inanıyorum ki AKP grubu da Eskişehir Belediyesi'nin hizmetini kesmemek için evet diyecektir. Gelirlerdeki artış derde deva değil. Pandemi döneminde gelirlerimiz de azaldı. Birçok kiraları almadık. Döviz aldı başını gitti. Vatandaşın mutfağındaki yangına, şehirlerdeki yangına biraz su serpebilmek için borçlanma talebinde bulunduk. Siyasi amaç gütmüyorsanız evet oyu verirsiniz. Ben de mutlu olurum. Bu borca hayır derseniz vatandaşa az hizmet götürülmesine evet demiş olacaksınız. Dünyanın her ülkesinde enflasyon var ama bizdeki gibi bir çöküş yok' şeklinde konuştu.

DÖRT NALA GİDEN HAYAT PAHALILIĞI VAR
'Dört nala giden bir enflasyon var' diyen Başkan Büyükerşen, 'Alacağımız kredinin kullanılmasında Euro'nun, doların ne kadar olduğunu biliyor musunuz? İdare elindeki paraya bakacak hangisine harcayayım diye düşünüp ona göre belirlenecek. Maliyetler belli mi? Maliyet diye bir şey kalmadı. Ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız o parayla. Dört nala giden bir enflasyon var. Dört nala giden bir kur var. Dört nala giden bir hayat pahalılığı var' dedi.

SATMAYIN, KİRALAYIN
Vatandaşlardan konut ve tarımsal projelerde değerlendirilmek üzere satın alma ve kiralama taleplerinde bulunulan tarla ve arsa vasfındaki söz konusu taşınmazların satışı veya kiralanması ile ilgili maddeye ret oyu gerekçelerini açıklayan AK Partili Durmuş, arsaların satılmak yerine kiralanmasının daha doğru olduğunu, bu nedenle ilgili maddeye ret oyu vereceklerini belirtti.

EKİP BİÇİN, BETON DİKMEYİN
Hazine arazilerine inşaat yapılması yerine söz konusu arazilerin ekilip biçilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Büyükerşen, 'Hazine arazilerini ekip biçmek yerine beton diken bir hükümet var. İnsanlar artık şehirlere göçüyor. Türkiye'nin yol geçen hanına dönen kapılarından geçerek ülkemize gelenler. Şehirler Eskişehir'de dahil buna, büyüyorlar. Şehirlerin büyümesi demek ülkenin kalkınması açısından büyük tehlikeler demek. Bazı yerler çok büyür bazı yerler boşalır. Şehirlerde büyüme nereye kadar götürülmeli? Şehirlerin yapısına göre yatırımlar dengelerlerdi. Eskiden planlama yapılırdı. Eskiden Devlet Planlama Teşkilatı vardı. Ona göre ucuza konut yapardı. Dengeli büyüme sadece parasal açıdan değil yerleşim yerleri itibariyle, toprakların kullanımı itibariyle de plan gerekir. Yoksa büyüyen dev şehirlerle karşılaşırsınız. Ulaşım, eğitim, asayiş her şey problem olur' diye konuştu.

'BEN BU PLANIN ARKASINDAYIM'
Odunpazarı ve Tepebaşı merkez ilçeleri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nın revize edilmesi hususu ve kent merkezinde yaklaşık 12 bin 800 hektarlık alana ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli revizyon Nazım İmar Planı, AK Partili meclis üyelerinin ret oyu nedeniyle oy çokluğuyla kabul edildi. İmar planları ile ilgili konuşan Başkan Büyükerşen, 'Ben bu planın arkasındayım' dedi.