ŞİİR GÜNÜ KUTLANDI
Odunpazazarı Belediyesi katılımcı belediyecilik çalışmalarından biri olan ve üniversitelerin Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Grafik Tasarım, Endüstriyel Tasarım gibi birçok bölümde okuyan öğrenciler tarafın oluşturulan Atölye Odunpazarı (ATOP), çalışmalarını sürdürüyor. TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi'nin desteklediği, Odunpazarı Belediyesi bünyesinde kurulan ATOP, 21 Mart Dünya Şiir Günü için 'ŞiirOdunpazarında' adını verdikleri bir tasarıma imza attı. 20 öğrenci tarafından tasarlanan kent mobilyası ŞiirOdunpazarında da 92 farklı şiir yer alıyor. Türk edebiyatının usta kalemlerinin şiirlerinin yer aldığı tasarım, öğrenciler tarafından tasarlandı. Odunpazarı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Atölyelerinde yine öğrenciler tarafından şekillendirildi. ŞiirOdunpazarında, aynı zamanda insanlara kendi yazdıkları ve en sevdikleri şiirleri yazma imkanı da sunuyor. ŞiirOdunpazarında kent mobilyası ilk olarak Adalar Mevkii'ne yerleştirildi. ŞiirOdunpazarında'nın açılışına Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, TMMOB Eskişehir Mimarlar Odası Şube Başkanı Didar Altuntaş, SES Şube Eş Başkanı ve Şair Birtürk Özkavak, ATOP'lu öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

BİRLİKTE TASARLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Koronavirüs pandemisi nedeniyle sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleştirilen açılışta konuşan ATOP koordinatörü Oğuz Batur Taş, Atölye Odunpazarı olarak 'birlikte hayal et birlikte tasarla' sloganı ile çıktıklarını anlattı. Katılımcı politikalarla, Eskişehir'İ güzelleştirmek istediklerini kaydeden Taş, 'Bugün gördüğümüz tasarımımız da Dünya Şiir Günü için çalıştığımız ŞiirOdunpazarında tasarımı. Tasarımda amaçladığımız, etkileşim ve farkındalık yöntemleri ile günden güne önemini unutuyor olduğumuz Edebiyatımızın gözbebeği şiir için farkındalık kazandırmak. Bu tasarımı 20 Gönüllü öğrenci olarak tasarladık. Bunun yanında Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Etüd Proje Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü gibi birçok müdürlük her aşamada yanımızdaydı. Öncelikle bu tasarımımızı mümkün kılan Odunpazarı Belediye Başkanımız Sayın Kazım Kurt'a canı gönülden teşekkür ederiz. Odunpazarı Belediyesine, tüm ustalarıma, birlikte çalıştığımız tüm gönüllü öğrencilere tekrar ve tekrar canı gönülden teşekkür ederim. Bugünden sonra da birlikte üretmeye, birlikte tasarlamaya devam edecek, Odunpazarımızı çabalarımızla daha güzel bir hale getirmeye çabalayacağız. 21 Mart Dünya Şiir Günü Kutlu olsun' dedi.

BAŞKAN KURT'TAN İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TEPKİSİ
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi'nin Etüt Proje Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Atölye Odunpazarı gençleri ile birlikte Şiir Duvarı oluşturduklarını kaydetti. ŞiirOdunpazarında'nın tamamen gençlerin hayal ettiği, Eskişehirle, Odunpazarı ile uyuşan bir tasarım olduğunu söyleyen Başkan Kurt, 'Sanatın ve edebiyatın merkezi olsun istediğimiz Odunpazarı'nda, bu gün, burada geçici olarak sergileyeceğiz. Bir hafta sonra gerçek yeri olan Ataol Behramoğlu Kütüphanesi'nin önündeki alana yerleştireceğiz. Eskişehirlilerin, yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin şiiri ve edebiyatı yaşayacağı bir ortam yaratacağız. Türkiye'de şiir deyince, şair deyince hep olumsuzluklar akla gelir. Hep cezaevi akla gelir. Hep isyan akla gelir. Ama bu günlerde çok daha fazla şiire ihtiyacımız olduğunu hissediyorum. Bizim iki gündür yaşadıklarımız, gerçekten daha çok şairin, daha çok edebiyatın işlenmesi gereken bir ortama girdiğimizi gösteriyor' dedi. Konuşmasında Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine de değinen Başkan Kurt, bu duruma tepki gösterdi. Başkan Kurt sözlerine şu cümlelerle devam etti: 'Uluslararası hukuka, iç hukukuna aykırı her türlü eylemi bizi yönetenler gerçekleştiriyor. Daha dün, uluslararası ve belki de dünyada ya da ülkemizde tek İstanbul adı ile anılan bir ortak uzlaşmayı, tek başına feshetti. Bunu hukuki mücadelesi devam edecek ama bunun şiir ve edebiyattaki mücadelesi, daha da yaygınlaşması gerekir diye düşünüyorum. Gençlerin eline sağlık diyorum, bu düşünceleri daha da büyüterek, yaygınlaştıracağımıza inanıyorum ve hayırlı uğurlu olsun diyorum.' Başkan Kurt konuşmasından sonra Şair Ataol Behramoğlu'nun Bebeklerin Ulusu Yok adlı şiiri okudu.

Başkan Kurt'tan sonra söz alan Birtürk Özkavak, böyle bir eserin hayata geçirilmesinin çok onur verici olduğunu söyledi. Başkan Kurt'a ve ATOP gönüllülerine teşekkür eden Özkavak, 'Eskişehir için gerçekten güzel ve görülesi bir anıt oldu. Herkes bunu görmek için gelecek, bundan eminim bu konuda' dedi. Özkavak konuşmasının ardından pandemide hayatını kaybeden sağlık emekçileri için yazdığı bir şiiri okudu. Konuşmaların ardından Başkan Kurt, ATOP gönüllülerine ve Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkanı Didar Altuntaş'a teşekkür plaketi takdim etti. ŞiirOdunpazarında'yı inceleyen Başkan Kurt, sevdiği bir şiiri de 'En Sevdiğim Şiir' kısmına yazdı. HM