9. Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Ecz. Metin Kamış, Büyük Eczacı Mitingi, ilaç yokları ve nöbetçi eczane sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. 27 Kasım'da Büyük Eczacı Mitingi'ni gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kamış, 'Biz bu mitingi neden yaptık? Artık mesleğimizi yapamaz duruma gelmiştik. Hem ekonomik darlıklar açısından hem de son 6-7 aydır ilaç yokları açısından… İlaç yokları her senenin sonunda alıştığımız bir şeydi. Şubatta kur güncellemesi geleceği için firmalar üretimi azaltıyordu, depolar stoklarını azaltıyordu. Bu alışılagelen bir şeydi. Ama bu sene boyunca bu ilaç yokları hiç bitmedi. Yazın bile ilaç yokları çektik' dedi.

ATILMIŞ BİR ADIM YOK
Özellikle son 1 aydır büyük oranda ilaç yoku çektiklerini belirten Kamış, 'Çok kullanılan çocuk antibiyotik şuruplarından, ağrı kesici ateş düşürücülerinden tutun yetişkinlerin özellikle çok kullandığı antibiyotikler bile bulunmuyor. Bulunsa dahi gün içerisinde 1 ya da 2'şer tane temin edilebiliyor. Normalde sayısı örneğin yüzken o ilaçtan 10 kutu geliyor ve o ilaca yok denmiyor. İşin garip tarafı da bu. Biz bu mitingi bunun için de yapmıştık aslında ama mitingden sonra bir şey düzeldi mi, şu an için atılmış bir adım yok. Bütçe görüşmelerinde Sayın Sağlık Bakanımızın durumu kabullendiğini gördük. 'Evet, ilaç yok sıkıntısı yaşıyoruz' dediler. Bununla ilgili çözüm önerilerinin de olduğunu söylediler ama ne olduğunu biz bilmiyoruz. İlerleyen günlerde göreceğiz' ifadelerini kullandı.

SAYISINI ARTTIRDIK
Şehrimizde benzer nüfusa sahip illere oranla nöbetçi eczane sayısının yetersiz olmadığını vurgulayan Kamış, 'Lakin şöyle bir durum var; şu anda inanılmaz bir hasta var. Bu mevsimdeki normal hasta sayılarının neredeyse 2 katı kadar hasta var. Acil yoğunluğu olan hastalar. Bu da ister istemez nöbetçi eczanelere de sirayet ediyor. Nöbetçi eczanelerin önündeki kuyrukların olmasının ana sebebi ilaç yokları. İkincisi kağıt reçeteyle hastanın gelmesi. Çünkü elektronik reçetenin işlemi 1-2 dakika sürerken kağıt reçetenin işlemi 5-6 dakika sürüyor. Süre kaybı oluyor. Muadil kabul edip etmemesi hastanın, eczacı tarafından soruluyor. Ona cevap gelmesi zaman aşımına uğratıyor. Bunlar tabii ki ister istemez kuyrukların oluşmasına sebep oluyor. Biz tabii Sağlık Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucunda şuna karar verdik; vatandaşlarımızı bu zor kış şartlarında daha fazla mağdur etmemek açısından nöbetçi eczane sayısını arttırma kararı verdik. Ama bu geçici bir süreç için olacak. Bu salgın dönemi bittiğinde tekrardan eski sayıya döneceğiz' şeklinde konuştu.

45-50 ECZANE DEVRETTİ
Eskişehir'deki eczanelerin özellikle ekonomik sorunlar nedeniyle kapanıp kapanmadığı sorusunu yanıtlayan Kamış, 'Ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan eczanelerimiz gerçekten var. Kapanan demeyelim de aslında kapatmak zorunda olup genç meslektaşlarımıza fırsat vermek için ruhsatını devreden eczacılarımız var. Aslında normalde kapatacaktı, ekonomik açıdan da pek bir getirisi olmadığını görüyordu ama genç meslektaşımız da ruhsat devralması için bir ruhsata ihtiyaç vardı. Böyle eczanelerimiz var. Sayıları son 2 senede bölgemizde 45-50 civarında' dedi. Kamış, grip aşısıyla ilgili, 'Grip aşısı mevsimin başında belli sayıda geleceği söylenmişti. Onun için kronik rahatsızlığı olan ve e-Nabız üzerinden aşı tanımlanan vatandaşlarımıza sadece verebiliyorduk. Ama zaman ilerledikçe geçtiğimiz ay normal şartlarda her isteyen vatandaşımıza tedarik edebildik. Şu anda da bir sıkıntı yok grip aşısıyla ilgili' ifadelerini kullandı. HM