Tepebaşı Belediyesi, gerçekleştirdiği söyleşi etkinlikleri ile bilgilendirici konuları kent halkına uzmanların gözünden aktarmaya devam ediyor. Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Aras, enerji verimliliğinin önemini ele aldı. Aras programda Enerji verimliğinin artırılması, enerji tüketimin azaltılması, alternatif enerji kaynaklarının geleceğimiz açısından öneminden bahsetti.

VERİMLİ KULLANMAK ŞART
Haydar Aras, 'Biz enerji verimliliğini arttırarak düşürme konusunda çalışmalarımızı devam ettirmek zorundayız. Aksi takdirde üreticimiz batının üreticileriyle rekabet etmekte zorluklar yaşarlar. Birde bizim 2023 vizyonumuzda özellikle vurgulamak gerekirse 2011 yılında göre 2023 yılında enerji yoğunlumuzu yüzde 20 azaltmak gelmektedir. Enerji yoğunluğu, enerji verimliliği gibi çok kullanılan ama birbirlerinden çok farklı kavramlardır. Sonuç olarak enerji tasarrufu iki lambadan birini söndürmektir. Özellikle enerji verimliliği bu lambaları enerji verimli armatürlerle değiştirme uygulamasıdır. Enerji yoğunluğu ise enerji verimliliğini arttırarak ülkemizin gayri safi milli hasıla oluşturmada harcadığı enerjiyi düşürmektir' dedi.

ÖNCELİKLE YERLİ KAYNAK
Aras, 'Enerji talebinin artması nüfusun artmasıyla doğru orantılıdır. Plansız büyüme ile doğru orantılıdır. Enerji talebiniz arttığında dışa bağımlılığınız yoğun bir şekilde artma durumuyla karşı karşıya gelecek. Bizim bunları azaltmamız için öncelikle yerli kaynaklara ağırlık vermeliyiz. Özellikle de yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermeliyiz. Enerji kullanımının artması küresel ısınmayı, sera etkisini, pandemiyi, sağlığı, insan sağlığını da beraberinde getiriyor. Bizim bunu azaltmamız için enerjiyi etkili ve verimli kullanmamız lazım' diye konuştu.

Aras söyleşi sonunda, 'Tepebaşı Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Ahmet Ataç Başkanımız yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor. Çevreye önem veriyor. İlerleyen günlerde daha güzel çalışmaların olacağına inanıyorum' dedi. Söyleşi, Tepebaşı Belediyesi'nin 'tepebasibld' adlı Youtube kanalından izlenebiliyor. HM