BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ DEPREM
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen7.7 şiddetindeki deprem hakkında değerlendirmelerde bulundu. İnsanları depremin değil dayanıksız binaların öldürdüğünü söyleyen Kılıç, Türkiye'nin birinci önceliğinin deprem olması gerektiğini belirtti. Kılıç, eski binaların bir an önce tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ESKİ BİNALAR YENİLENMELİ
'Bugün bu deprem oldu. Yarın başka depremler olacak. Önemli olan o depremler olana kadar bu eski binalarımızı yıkıp yenilemek' diyen Kılıç, 'Çok acı bir tablo. Bizim ülkemiz deprem ülkesi. Bu depremler olmaya devam edecek. Deprem fay hattıyla doğrudan ilintili ama bu deprem Maraş'ta oldu. Orada bir fayda oldu. Ama 10 tane il etkilendi ve insanlar vefat etti maalesef. Biz artık deprem ne zaman olur, olur mu, olmaz mı, nerede olur, önce nerede olur, bu deprem burada olursa başka yerde de deprem olur mu? Bunların sonucunda doğru bir şey çıkmıyor. Ama herkesin kabul edeceği bir gerçek var. O da bir depremin bir gün olacağı. Bugün bu deprem oldu. Yarın başka depremler olacak. Önemli olan o depremler olana kadar bu eski binalarımızı yıkıp yenilemek' diye konuştu.

ESKİ VE YÜKSEK BİNALAR ŞEHİR MERKEZİNDE
Eskişehir'de eski ve yüksek katlı binaların şehir merkezinde yoğunlaştığını söyleyen Kılıç, 'Eskişehir'in şöyle bir dezavantajı var. Eskişehir'in eski yapıları, yüksek katlı yapıları maalesef şehir merkezinde yoğunlaşmış durumda. Öte yandan şehir merkezindeki zemin durumu da zayıf. Deprem binaya gelen ekstra bir kuvvet. Siz bu binayı doğru mühendislik hizmeti ile ekstra kuvvete göre yaparsanız depremde bina yıkılmaz, ki Japonya'da görüyoruz. Çok büyük deprem oluyor ama binalar yıkılmıyor. Deprem yıkılıyor ülkemizde de ama her bina yıkılmıyor. Dolayısıyla biz burada şunun bilincine varmamız gerekiyor. Deprem değil binalar öldürüyor. Eskişehir'e baktığımızda şehir merkezindeki binalar yüksek katlı binalar ama bunların eski tarihli olanları ciddi bir risk taşıyor. Tabi bütün eski binalar risklidir anlamına gelmez. Bütün yeni binalar sağlamdır anlamına da gelmez. Ama acilen çok ciddi bir yaklaşımla bu binaların tespit edilip, özellikle yoğunlaştığı mahallelerde, caddelerde bir kentsel dönüşüm çalışmasıyla bu binaların yenilenmesi şart. Türkiye'nin birinci önceliği olması gerekiyor' şeklinde konuştu.

ESKİŞEHİR'DE NE KADAR BİNA YENİLEDİK?
'Biz ne kadar fazla binayı yenilemiş olursak o kadar az hasarla atlatacağız' diyen Kılıç, '1999'da bir deprem oldu. Eskişehir'de olmadı ama Eskişehir'de bina yıkıldı. 1999'dan bugüne 24 sene geçti. Biz Eskişehir'de ne kadar bina yeniledik? Eskişehir'de bir deprem olacak veya çevre ilimizde büyük bir deprem olacak burada yıkımlar olacak. Ne zaman olacağını bilemiyoruz. Ama şunun bilincinde olmamız lazım. Bu deprem olduğu tarihte biz ne kadar fazla binayı yenilemiş olursak o kadar az hasarla atlatacağız. Diğer türlü bir depremden sonra ki çalışmalarla filan yapılacak düzeyde işler değil. Bugün depremde de şu an arama kurtarma ekipleri sahadalar. Çok zor bir çalışma veriyorlar. Biz inşaat mühendisleri olarak arama kurtarma ekipleri işini bitirdikten sonra inşaat mühendisleri de hasar tespiti için çalışmaya başlayacağız' ifadelerini kullandı. HM