EKİPLER CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR

Canlı yayınlanan programa ilk olarak Eskişehir 112 Başhekimi Veli Görkem Pala bağlandı. Eskişehir olarak yaptıklarını ve deprem bölgesinde nelere ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Veli Görkem Pala, Eskişehir tarafından gönderilen Mobil Afet Koordinasyon Merkezi tırının yola çıktığını ve bölgeye ulaştığını söyledi.

BİRBİRİMİZİ SAYGIYLA KUCAKLAYALIM

Depremin olduğu ilk saatlerden itibaren Odunpazarı Belediyesi olarak harakete geçtiklerini ifade eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibinden (OBAK) 30 kişinin bölgede olduğunu söyledi. 'Çok zor bir dönemden geçiyoruz ve ağır bir fatura ödüyoruz.' diyen Başkan Kurt, 'Özellikle muhalefet belediyelerinin yaptığı pek çok işi sanki inkar edercesine bir hareket içerisine girmeye çalışıyorlar. Keşke birbirimizi hiç değilse bu felaket sırasında saygıyla ve sevgiyle kucaklayabilsek çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum.' dedi.

KOORDİNASYON SORUNU YOK

Hatay'ın Belen ilçesinde olduğunu söyleyen AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, ihtiyaca göre il il ve ilçe ilçe gezdiklerini nerede yardım edilmesi gereken varsa oraya koştuklarını belirterek afetin büyüklüğünün çok fazla olduğunu söyledi. Eskişehir'in hem havayolu, hem tren yolu hem de karayoluyla çok fazla yardım ulaştırdığını söyleyen Günay, Eskişehir halkının bu konuda çok duyarlı olduğunu söyledi.

BURADA BİLİNÇSİZ HAREKET EDİLİYOR

Deprem sonrası hemen bölgeye hareket ettiğini ve ilçeleri dolaştığını belirten CHP Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, İskenderun, Payas, Erzin bölgelerinde sorumlu olduğunu söyledi. Bölgede her yerin yıkıldığını durumun gösterilenden çok daha vahim bir halde olduğunu söyleyen Süllü, büyük çapta bir felaketin yalandığını söyledi.

ESKİŞEHİR SEFERBER OLDU

ES TV ekranlarına telefonla bağlanan AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Türkiye'nin çok büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını söyledi. Bölgeden gelen istek ve taleplere göre hareket ettiklerini buna göre tırlar hazırlandığını söyleyen Başkan Çalışkan, 14 ilçenin de depremzedeler için seferber olduğunu söyledi. Eskişehir'e gelen depremzedeler için kalacak yerleri DSİ misafirhanesinde kurulan kayıt merkezinden yaptıklarını söyleyen Başkan Çalışkan, 'Herhangi bir eksiğimiz yok. Bizim vasıtamızla bazı arkadaşlarımız hazır 1+1 evlerini eşyalı evlerini gelen ailelere tahsis etmek istiyorlar. Bununda DSİ'nin misafirhanesinin olduğu yerde yapıyoruz. Orada vali yardımcımız Okan Bey vasıtasıyla çözüyoruz. Bütün işler ilk günden itibaren her gün gelişen organizasyonlarla devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

FARKLI ŞEHİRLERE NAKLEDİYORUZ

TÜGİAD'dan Feryat Gökdoğan, 'Buraya geldiğimiz zaman açıkçası inanılmaz bir manzarayla karşılaştık. Maraş'a ilk girdiğimiz zaman sanki şehirde bir sorun yok gibi görüyorsunuz ama Maraş merkezde Azerbaycan ve Trabzon caddeleri ismi verilen yaklaşık 2 kilometrelik iki tane caddedeki binaların komple yıkıldığını görüyorsunuz. Dün ve ondan önceki gün girdiğimiz ara mahallelerde de neredeyse hasarlı olmayan bina kalmamış. Arama kurtarma çalışmaları hala devam ediyor. Her binanın başında emin olun bir sesimi duyan var mı bağrışmasını duyabiliyorsunuz.' dedi.

HALK OLARAK DESTEK OLMALIYIZ

TÜGİAD Eskişehir Şube Başkanı Serkan Can Zengin, deprem bölgesinde birçok konuda yardımcı olmaya çalıştıklarını ama en çokta servisçiler odası üyeleriyle birlikte yaptıkları iş birliğiyle depremzedeleri Eskişehir'e getirdiklerini söyledi.

BUGÜNE KADAR Kİ EN BÜYÜK FELAKET

Vatandaşların seferberlik ruhuyla hareket ettiğini söyleyen Burhan Sakallı, 'Ben mübalağa etmeden söylüyorum bir şehir hastanesinin çatısı bir saat içersinde 80 tane sorti yapan helikopter gördüm. Tüm bunlar yaşanırken sosyal medya üzerinden bir kanaat sahibi olmak bütün bu yapılanlara da, vatandaşlarımıza da haksızlık olur. Elbette sorunlarımız var, ihtiyaçlarımız var. Hemen hemen hiçbir şeye ihtiyacımız kalmadı. Belki hijyen malzemelerine ihtiyaç olabilir. Seyyar tuvaletlerine ihtiyacımız olabilir bütün deprem bölgelerinde. Bunun dışındaki ihtiyaçlarımızı hemen hemen karşıladık. Arama kurtarma ekipleri çok fazla çalışıyor. Bölgede neredeyse 100 bin civarında insan çalışıyor. Bizzat görevli olarak çalışan arkadaşlarımız var. Dolayısıyla inşallah bununda altından kalkacağız diye düşünüyorum.' dedi.

CİDDİ MANADA GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR

İş adamı Kadir Kodak, un ve maya götürmek için Kahramanmaraş'a tırla gittiğini ve dönüş yolunda olduğunu belirterek, 'Maraş'ta en büyük sorun güvenlik sorunu. Kadınlar dışarı çıkmaktan korkuyorlar. Bilezikleri çalınanlar var çok acı şeyler var bunları dile getirmek istemiyorum ama Maraş'taki en büyük sorun güvenlik. Bunu ifade etmek istiyorum. Askerlerimiz var ama sadece trafiği organize ediyorlar.' dedi.

KIZILAY HER ZAMAN HER YERDE

Kızılay Eskişehir Şube Başkanı Egemen Temizsoy, 'Kızılay bir afet bölgesine ilk giren ve son çıkan kurum. Biz orada arama kurtarmalarda beslenme faaliyetleri gösteriyoruz. Ama arama kurtarma çalışmaları bittikten sonra normalleşme sürecinde de çalışma yapan kurum Kızılay. Bizim oraya psiko-sosyal desteklerimiz gidecek. Çadır kentlerde yemeklerimiz pişecek.' dedi.

KİŞİSEL İHTİYAÇLAR GİDERİLMELİ

İş Adamı Melih Aydın, günlerdir bölgede olduğunu daha yeni Ankara'ya döndüğünü ifade edereki şartların orada çok ağır olduğunu söyledi. 'Tuvalet ihtiyacını insanlar gideremediği sürece hem salgın hastalıkların önünü açmış olacağız hem de insanı şartlardan uzaklaştıkça gönüllüleri arama kurtarma ekipleri oralarda tutmaktan gerçekten zorlanacağız diye düşünüyorum.' dedi.

BÜYÜK BİR DAYANIŞMA RUHU VAR

Antakya'dan telefonla bağlanan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 'Türkiye'nin dört bir tarafından kurtarılanlar oldu ama artık canlıları kurtarmak değil de ölen canları bedenlerini enkazın altından çıkarmak… Cenazesini defnedelim şeklindeki bir buruk acıya dönüşmüş durumda beklentiler ve acılar.' dedi. Milletvekili Çakırözer, 'Bütün eksiklerine rağmen bu dayanışma ruhu çok gurur verici özellikle ben Eskişehir'in… Biliyorsunuz ilk gittiğimiz Elbistan'da da Eskişehir Teknik Üniversitesi can kurtarıyordu. Burada diğerlerini gördüm belki sayamadıklarım çok. Eskişehirlilere çok teşekkür ediyorum. Eskişehirlilerin dayanışma ruhunu bir kez daha ortaya koydukları için teşekkür ediyorum.' dedi.

YURT DIŞINDAKİ TÜRKLER SEFERBER OLDU

Avrupa Gönüllüleri Platformu Başkanı Sebahattin Tetik, yurt dışında Türklerin Türkiye için adeta seferber olduğunu belirterek, 'Biz Avrupa ile temasa geçtik. Belçika'nın bazı şehirlerinden gıda malzemeleri çıktı ama en önemlisi bir termal battaniye… 15 bin termal battaniye. Bunu Hollanda'dan ekiplerimiz zor zahmet aldı. Çünkü Rusya ve Ukrayna savaşındakilere veriliyormuş bu battaniyeler ama orada iş adamlarımız arkadaşlarımız diyaloga geçerek 15 bin termal battaniyeyi deprem bölgelerine ulaştırdık.' dedi.

A,B,C PLANLARI ÇÖKTÜ

Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal, sağlıkçıların her zaman her türlü afete karşı hazır olduğunu ve yine Eskişehir'den birçok sağlık personelinin bölgede olduğunu söyledi. Bulaşıcı hastalıklara da dikkat çeken Başkan Köksal, 'Acil maske desteği vatandaşa da verilmeli çünkü bulaşıcı hastalıklar başlayabilir. Ciddi anlamda enkaz altında kalan insan sayısı fazla. Bunun için samimiyetle fotoğraf çektirmeden şu kadar şunu gönderdik bu kadar bunu gönderdik yapmasınlar. Bunlara dikkat edilmeli. Birlik olursak daha çok üstesinden geliriz. Sağlık ailesi olarak ben meslektaşlarıma teşekkür ediyorum. Telefonlarım bana torpil yapın başkanım bende gitmek istiyorum diyen arkadaşlarımla dolu hepsinin gözlerinden öpüyorum.' dedi.

VATANDAŞLARIN DURUMU ÇOK ZOR

Avukat Hüseyin Akçar, organizasyonda büyük sıkıntılar olduğuna dikkat çekerek, 'Biz kendi imkanlarımızla ilçe jandarmanın karşısında spor salonunu bulduk. Ben hemen sosyal medyadan gelecek tırları buraya yönlendirme konusunda koordinasyona girdim. 40 kilometreyi 8 saatte alabildik. Çok fazla sivil araç var. Onlara da hak veriyorum ancak sivil araçlarla oraya gidilmemesi gerekiyor. Tırlar çok kötü durumda kalıyor bu sefer. Tırı boşalttıktan sonra oradaki küçük transitlerle köylere girişler yapılmaya başladı ve ben orada ne AFAD ne başka bir ekip göremedim.' ifadelerini kullandı.