Deniz Çağlar Fırat


Ekonominin içinde bulunduğu durumun yansımaları sürüyor. Döviz ve akaryakıt artışı ile başlayan ekonomik göstergelerin olumsuz etkisi zaman içinde gıda ürünlerine oradan da enflasyon ve işsizlik gibi rakamlara kadar yansıdı. Elbette ki bu durum halkın satın alma gücüne kadar etkisini gösterdi ve durum bankacılık faaliyetine kadar ulaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Fintürk verilerine göre bu durum çok net şekilde anlaşılmış durumda. 2019 yılının ilk 3 ayında Eskişehir'den kullandırılan kişi başı nakdi kredi miktarı %6,64 oranında artarken kişi başı takipteki alacak miktarı ise %48,6 arttığı ortaya çıktı.

HEPİMİZ BANKALARA BORÇLUYUZ
Bu şu anlama geliyor. 2018 yılının ilk 3 ayında yani ilk çeyreğinde bankalardan çekilen kişi başı nakdi kredi miktarımız 17 bin 60 liraya denk geliyordu. 2019'un ilk çeyreğinde ise bu rakam 18 bin 194 liraya çıktı. Yani hepimiz bankalara toplamda 18 bin 194 lira borçluyuz desek yanlış olmaz. Bildiğiniz gibi Nakdi Krediler belirli bir süre sonunda -vade- faiziyle birlikte geri alınmak üzere tüzel ve gerçek kişilere bankalar tarafından verilen ödünç parayı yani bankalardan çekilen toplam krediyi ifade eder. Buna göre Eskişehir'den çekilen toplan nakdi krediyi nüfusa oranladığımızda bankalara olan kişi başı borç rakamı elde edilir. İşte bu rakam %6,64 artmış durumda.

TAKİPTEKİ ALACAK NEREDEYSE YARI YARIYA ARTTI
Diğer taraftan ise banka kredilerini ödeyememeyi ifade eden 'takipteki alacak' miktarının da artmış olduğunu görüyoruz. 2018'in ilk çeyreğinde kişi başı 608 lira olan icralık borcumuz 2019'un ilk çeyreğinde 904 liraya yükselmiş durumda. Bu da %48,6'lık bir artış anlamına geliyor.

ESKİŞEHİR'DE MİLYONER SAYISI ARTTI MI?
İşin en ilginç taraflarından biri de bankalara olan borç ve icralık olan miktar artsa da kişi başı tasarruf mevduat rakamında da %23'lük artış yaşanması. Bir önceki dönemde kişi başı 10 bin 347 lira olan tasarruf mevduatı 2019'un ilk çeyreğinde 12 bin 790 liraya çıktı.

Bir taraftan bankalara olan borç diğer taraftan icralık olan miktar artarken kişi başı tasarruf miktarının artması ülke genelinde gözlemlenen 'Hesabında 1 milyon lira veya üzeri parası olan mudi sayısının mart sonu itibarıyla 2018'e göre 12 bin 777 kişi artarak 192 bin 903'e ulaşmasının' bir sonucu olarak açıklanabilir.

Yani ekonomideki kötü tablo vatandaşı zor durumda bırakırken ülke genelinde gözlemlenen milyoner sayısındaki artıştan Eskişehir'in de nasibini aldığı bu veriden anlayabiliyoruz.

Ekonomideki gidişatın daha ne gibi ekonomik göstergelere yansıyacağını hep beraber gözlemeye ve yaşamaya devam edeceğiz.