RAYLI SİSTEMLER FUARI AÇILDI
10-12 Mayıs tarihleri arasında açık olacak olan fuarın açılış törenine Modern Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Moris Revah, AK Parti Milletvekilleri Nabi Avı ve Emine Nur Günay, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, MHP İl Başkanı İsmail Candemir ve birçok kişi katıldı.

100 YERLİ VE YABANCI FİRMA
Uluslararası demiryolu sektörünün kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçlayan Rail Industry Show, Demiryolu Endüstrisi Altyapı ve Teknolojileri Fuarı ve Zirvesi başladı. 15 ülkeden 100 yerli ve yabancı firmanın ve 5 binden fazla ziyaretçinin katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan fuar, aynı zamanda yeni iş bağlantılarının kurulması, mevcut iş ilişkilerinin geliştirilmesi ve yeni anlaşmaların yapılması için de zemin oluşturacak.

ESKİŞEHİR BAĞLANTI NOKTASI

Raylı sistemleri çok önemsediklerini söyleyen Modern Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Moris Revah, 'Onuncu Yıl Marşı'na da yansıyan, 'Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan' dizesinin de ifade ettiği gibi demiryolları ülkemizin kaderinde, kurtuluşunda, modernleşmesinde, bugünlere gelmesinde lokomotif görevi ifa etmiş bir alandır.Bunun en önemli göstergelerinden birisi de bir demiryolu şehri olan, bir demiryolu endüstrisi olan Eskişehir'dir.Düşünün ki bir şehir doğu ile batıyı demiryoluyla birbirine bağlıyor.Kuzey ile güneyi, Anadolu ile İstanbul'u birbirine bağlıyor.Lokomotif üretiyor.Lokomotif fabrikasında, devrim otomobilleri üretiyor.Demiryolu fuarı kavramını ve uygulamasını Türkiye'ye getiren bir kardeşiniz olarak bu fuarı Eskişehir'de düzenlemekten gurur ve onur duyuyorum' dedi.

100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Raylı sistemler konusunda yatırım yapmayı düşünen girişimcileri Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne davet eden Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, 'Bugün çok önemli bir gün. Raylı sistemler fuarının Eskişehir'de düzenlenmesi bizim için çok önemli. Eskişehir raylı sistemler konusunda ülkemizin en önde gelen illerinden birisi. Bizler kurumlar arası iş birliğinin önemine inanarak bu anlamda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Son 1 yılda Eskişehir'imize önemli yatırımlar kazandırmak için çalışıyoruz. Bölge müdürlüğü olarak yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde akıllı fabrika kurmak üzere çalışmalar yapan Erciyas holdingi de sanayi odamızla yaptığımız iş birliği neticesinde Eskişehir'imize hizmet ediyoruz' diye konuştu.

TÜRASAŞ'I CANLANDIRIN

TÜRASAŞ'ın canlandırılması gerektiğini söyleyen ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, 'Bu fuar Eskişehir için bir başlangıç. Şu an TÜRASAŞ bizim için çok kıymetli. Eskişehir'e değer katan bir farika. Bu fabrikayı çok daha ileri bir noktaya taşımamız gerekiyor. TÜRASAŞ'a Devlet Demir Yolları'na sahip çıkmamız gerekiyor. Burada çok ciddi potansiyel var. Buranın özerkleşmesi mi gerekiyor, özelleştirilmesi mi gerekiyor ya da kamu ortak yatırımlarıyla devam ettirilmesi mi gerekiyor bunu bilemiyorum ama devlet büyüklerimiz bunlarla ilgili Eskişehir'e el atsınlar. TÜRASAŞ'ı tekrardan Eskişehir için okul haline getirelim. URAYSİM projesine Eskişehir'in sahip çıkması gerekiyor. Bu, bilim projesidir. URAYSİM'e bu kenti gerçekten içselleştirmiş ve gelecek kurgusu planı yapan insanların sahip çıkması gerekiyor. URAYSİM son derece önemli. Eskişehir'de yine hızlı tren setlerinin de üretilmesi gerekiyor' şeklinde konuştu.

ÇOK BÜYÜK EMEK VAR

'Bugün çok büyük mutluluk içindeyim' diyen ETO Başkanı Metin Güler, 'Yurt içinden ve yurt dışından çok değerli firmalar var. Burada alıcıyla satıcıyı bir araya getiren, yeni teknolojileri ortaya çıkaran önemli bir fuar olduğunu düşünüyorum. Burada çok büyük emekler var. Katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum' dedi.

TÜLOMSAŞ ELİNDEN ALINDI

Fuarda, Eskişehir Hafif Raylı Sistem İşletmesi de (ESTRAM) stant açarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Fuarının açılışında katılımcılara hitap eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, katılımcılara Osmanlı Devleti döneminde Eskişehirli çiftçiler ve Bursalı ticaret erbaplarının Eskişehir'de yarım kalan elektrik dağıtım ve tramvay yapım şirketi kurma serüvenini anlattı. Eskişehir'in bir demiryolu kenti olduğuna vurgu yapan Büyükerşen, '1894 yılında İstanbul-Hicaz demiryolu hattında çalışacak trenlerin bakım ve onarımlarının yapılması için kurulan Eskişehir Cer Atölyesi, ilerleyen süreçte TÜLOMSAŞ olarak faaliyet göstermiştir. Ama ne yazık ki TÜLOMSAŞ gibi dev bir kuruluş, Eskişehir'in elinden alınmış, merkezi Ankara'da olan TÜRASAŞ'ın şubesi yapılmıştır. Belki böyle bir zamanda bunu söylememem gerekirdi, ancak bunu ifade etmezsem Eskişehirlilerin bana sürekli yapmış oldukları uyarılara da cevap vermemiş olurum. Bu sözleri tüm Eskişehirlilerin ortak üzüntüsü olduğu için, Eskişehir'in Büyükşehir Belediye Başkanı olarak söylemeyi kendim için bir görev addediyorum. Fuarın şehrimize faydalı olacağına inanıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' dedi.

URAYSİM'E SAHİP ÇIKALIM

URAYSİM projesine sahip çıkma çağrısı yapan AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay, 'Bu fuarın Eskişehir için çok önemli. Eskişehir'imiz hem üretim hem ulaşım ağları açısından bir merkez. Bununla da kalmıyor insan kaynağı yan sanayi teknolojik gelişimler er-ge konusunda çok büyük bir üs. Hem ülke meselesi hem bölge meselesi bu. Yolcu taşımacılığında ve ticari taşımacılıkta henüz demiryolunun payı çok az. Ben bu konuda bölgede üs olacağımıza eminim. URAYSİM gibi projelere sahip çıkmamız gerekiyor. Bu fuarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' şeklinde konuştu.

ESKİŞEHİR'DE YERLİLİK SIFIR

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin tramvay ihalesine TÜLOMSAŞ'ın da alınması çağrısını yapan AK Parti Milletvekili Nabi Avcı, 'Gerçekten bu fuar Eskişehir'e çok yakışmış. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye raylı sistemler konusunda çok ciddi mesafe aldı. Son yıllarda özellikle son 10 yılda raylı sistemler alanında Türkiye, özellikle yerlilik oranları konusunda mesafe aldı. İstanbul'da yüzde 60'ı geçen yerlilik oranı, Bursa yüzde 60 oranında, Kayseri yüzde 50'nin üzerinde, Kocaeli yüzde 60. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Kayseri, Samsun 146 adet yerlilik oranı yüzde 60'ın üzerine çıkan tramvaylarla hizmet yapıyor. Ben de bunu burada söylemek istemezdim ama Eskişehir'de yerlilik oranımız maalesef yüzde 0. Önümüzdeki ay başında 1 Haziran'da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 15 tramvay alımı için ihaleye çıkacak. Öncelikle hedefimiz herhalde TÜLOMSAŞ gibi alt yapısı olan ve 2016'da da ben bu işi yaparım demesine rağmen ihaleye giremeyen TÜLOMSAŞ'a da bir şans tanınırsa ihale sözleşmesi yalnızca yabancı firmaların katılabileceği şartlardan arındırılıp, TÜLOMSAŞ'ın da iştirak edebileceği bir düzenleme yapılırsa öyle zannediyorum ki Eskişehir'de de bu yerlilik oranları fazlasıyla yukarı çekebiliriz' ifadelerini kullandı.

ZEYDAN KARALAR'I AĞIRLADI

Açılış sonrası Başkan Büyükerşen, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve beraberindeki heyet ESTRAM, Adana, İzmir ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin stantları başta olmak üzere katılımcı özel firmaların da stantlarını birlikte ziyaret ettiler.