Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından vatandaşlar evlerini güçlendirmek için neler yapabileceklerini araştırmaya başladı. Bu kapsamda sismik izolatör uygulaması da merak konusu haline geldi. Deprem anında binanın depreme dayanma kapasitesini artıran sismik izolatörler, Eskişehir'de sadece şehir hastanesinde bulunuyor. Şehir hastanesinin 973 sismik izolatör barındırdığını söyleyen Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, hastanenin şehrin en güvenilir binası olduğunu ifade etti.

973 SİSMİK İZOLATÖR MEVCUT
Deprem anında Eskişehir Şehir Hastanesi'nin en güvenli bina olduğunun altını çizen Bildirici, 'Biz zaten kendi hastanemizi tanımlarken hep Eskişehir'in en güvenilir binası diye tanımlıyorduk. İfade tarzımız buydu. Bunun da gerekçeleri vardı tabi. Bunlardan birisi de hastanemizin sahip olduğu deprem izolatörleri. Bizim hastanemizde 973 civarında sarkaç tipi sürtünmeyle çalışan çift yüzeyli sismik deprem izolatörleri mevcut. Bu deprem izolatörleri size ne sağlıyor? Deprem izolatörleri afet durumlarında yani olağanüstü bir durumda deprem vs gibi süreçlerde binamızın sağ ve sola 43 cm deplasmanı karşılayabilme kabiliyeti sağlıyor. Dolayısıyla da bu kabiliyetinden dolayı deprem anında veya deprem sonrası bu hastane kesintisiz sağlık hizmetini sunabilecek kabiliyete ulaşmış olduğunu pekala söyleyebiliriz. Ülkemizde bütün şehir hastanelerinin deprem izolatörleriyle inşa edildiğini biliyoruz' diye konuştu.

'DEPREM SONRASINA DA HAZIRIZ'
Deprem sonrasında da şehir hastanesinin hizmetlerini devam ettirecek kapasite ve özelliklere sahip olduğunu belirten Bildirici, 'Diğer taraftan hastanemiz sadece bu deprem izolatörlerine sahip değil. Deprem anında başka ihtiyaçlarımız da söz konusu olabiliyor. Elektrik enerjisi olmayabiliyor, elektrik kesilebiliyor, suyunuz olmayabiliyor, doğal gaz ihtiyacınız olabiliyor ısınmak için. Bu bağlamda da hastanemizin birçok avantajları var. Bu hastane hiçbir müdahaleye gereksinim olmadan 72 saat jeneratörlerin marifetiyle hizmetini kesintisiz devam ettiriyor. İkincisi, bu hastanenin ısınması doğal gazla yapılıyor. Ama herhangi bir doğal gaz kesintisinde veya doğal gazla ilgili bir tedarik sıkıntısı yaşandığında doğal gaz kazanlarının fuel oil ve benzeri enerji kaynaklarıyla da çalışabileceğini belirtmek isterim. Üçüncüsü de su kesintilerine karşı önlem olarak hastanemizin çok ciddi su depoları, su depolama rezervlerinin olduğunu belirtmek isterim. Dolayısıyla hastanemiz Eskişehir'in en güvenilir binası olarak günde yaklaşık 12 bin hastanın geldiği, şu an bin 100 civarında hastanın yattığı hastanede biz bu özelliklerimiz sayesinde kesintisiz sağlık hizmetini rahatlıkla sürdürebileceğiz' şeklinde konuştu.

500 SONDAJ ÇALIŞMASI
Şehir hastanesi yapılırken 500'e yakın sondaj çalışmasının yapıldığını da söyleyen Bildirici, 'Bu hastanenin yer seçimi için sıfırıncı günden beri hastanede olduğum için biliyorum. Yaklaşık 500'e yakın sondaj çalışması yani zemin etüdü yapılmış ve o zemin etütlerinin üzerine bu hastane inşa edilmiş durumda. Deprem izolatörleri sayıları da yani niye 973 diye sorulabilir. Bu deprem izolatörlerinin sayıları da şehirde bugüne kadar olmuş veya olabileceği ön görülen depremleri karşılayabilecek sayıda konumlandırılıyor' ifadelerini kullandı.