Muttalıp'lı çiftçiler, Eskişehir Sulama Birliği'nin tarlalarının yanından geçen kanaldan kendilerine su vermediğini söyledi. Geçtiğimiz yıla kadar fahiş fiyata Sulama Birliğinden su aldıklarını anlatan Kenan Uslu, 'Bana niye ekin ektirdin o zaman? Bu buğday olmazsa ne yiyeceğiz? İnsanlar ne yiyecek?' dedi.
Muttalıp'ta hububat eken çiftçiler, Eskişehir Sulama Birliği'nin kendilerine kuraklığı gerekçe göstererek su vermediğini ifade etti. Bu yıla kadar Eskişehir Sulama Birliği'nden fahiş fiyatlarla su aldıklarını fakat bu yıl tarlalarının yan tarafından geçen kanaldan su alamadıklarını anlatan çiftçiler, soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Kanalın diğer tarafındaki tarlalara şebeke içi denilerek uygun fiyata su verildiğini belirten çiftçiler, kendi tarlalarının kanalın diğer tarafından kaldığı gerekçesiyle şebeke dışı ilan edildiğini bu nedenle de su verilmediğini, verildiği taktirde de fahiş fiyatlara su alabildiklerini söyledi. Ekinlerinin sulanma döneminin geldiğini söyleyen çiftçiler, zarar ettikleri durumda seneye tarlalarını ekmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

BİR AY İÇİNDE SULADIK SULADIK
Eskişehir Sulama Birliği'nin kendilerine su verilmediğini ve tarladaki ekinin bu gidişle kuruyacağını söyleyen çiftçi Kamuran Ünlü, 'Buradan bir sulama kanalı geçiyor. Burası Muttalıp bölgesi. Bizim anlayamadığımız bir durum var. Şebeke içi, şebeke dışı diye bir olay var. Şebeke dışına Eskişehir Sulama Birliği tarafından su verilmiyor. Kuraklık gerekçe gösteriliyor. Bu su yağmur suyu. Biz bugüne kadar parayla alıyorduk bu suyu ama şimdi şebeke dışına su verilmeyecek deniyor. Şebeke içi de şebeke dışı da Muttalıp arazisine ait. Hemen karşı taraf şebeke içi olduğu için su alıyor. Biz su aldığımız zaman da fahiş fiyatlara su aldık şebeke dışı olduğumuz için. İki katı, üç katı farkla su aldık. Geçen yıla kadar suladık. Bu sene telefonlarımıza mesaj geldi kısıtlı su verilecek diye. Buradaki mahsulü bir ay içinde suladık suladık, sulamazsak bir ay sonra biz buraya 24 saat de su versek verim alamayız. Bu yem bitkilerinin sulanma dönemi var sonuçta' diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ SENE EKMEYECEĞİZ
Bu şekilde su verilmezse önümüzdeki sene çiftçinin tarlasını ekmeyeceğini belirten Fatih Tekeli, 'Bu araziye su vermiyorlar. Bir dahaki sene bu çiftçilerin hiç biri bu araziyi ekmeyecek su verilmiyor diye. Devlet bunu mu istiyor? Bu araziler boş mu kalsın? Binlerce dönüm arazi. Buradaki herkes çiftçilikten para kazanıyor. Karşıdaki tarlayla buradaki tarla arası 50 metre. O tarlaya 30 liraya su veriyor. Bizim bu tarlaya 100 liraya su veriyor. Ki biz buna da razı geldik. Ama dönümüne 100 liraya da sulama yapamıyoruz çünkü su vermiyor bize. Sulama Birliği bize çözüm üretmiyor. Elimizden tutan yok. Yine kullanılmayan kuyulara su parası geliyor. Muttalıp arazisinde bir düzenleme yapılsın. Tarlası var ama kuyusu yok ama yine de su parası geliyor mesela' şeklinde konuştu.

SU VERİLECEK DENMİŞTİ
Kendilerine su verileceğinin söylenmesine rağmen şimdi su verilmemesini anlayamadıklarını söyleyen Kenan Uslu, 'Buraya ekin ektik. Sulama Birliği dedi ki, 'Ekine, hububata su verilecek.' Şimdi onu bile vermiyor. Su verilecek dendi. Ben ona güvenmişim, ekmişim burayı. Ama bana su vermiyor. Şu tarlanın sahibi yoncaları var. Senelerden beri Sulama Birliği bunun parasını alıyor. Alacağı kalmadı. Bu adam borca, derde girdi. Bu sene de su vermiyor. Bu adam nereden sulayacak bunu? Bu zamana kadar veriyordu bir şekilde. Su az diyordu, rötarlı veriyordu. Bir hafta bekliyorduk ama idare ediyorduk. Bana niye ekin ektirdin o zaman? Bu buğday olmazsa biz ne yiyeceğiz? İnsanlar ne yiyecek?' dedi.

KANAL DİBİMİZDEN AKIYOR
Kanalın dibindeki tarlaya su verilmediği için tepki gösteren Hüseyin Yücel, 'Bu su doğruca Alpu Ovası'na gidiyor. Su verilmeyecekse temelli kesilsin. Kanal kapatılsın. Buradan Alpu Ovası'na suyu gönderiyor. Burada dibindeki tarlaya su verilmiyor. Böyle olmaz. Aynı zamanda bu civarda 200'er metre derin kuyular var. Sayısı belirsiz. Bizden su bedeli parası alındı fazla fazla. Onlardan da alınsın madem. Madem böyle adaletli olsun. Mahkemeye başvurduk. Kanal dibimizden aktığı halde bize su verilmiyor' diye konuştu.