'YAPI DENETİM FİRMALARI KONTROL EDİYOR'
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, kentin deprem dayanım durumuna ilişkin konuştu. Büyükerşen, belediye başkanı olduktan sonra yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgiler de verdi. Başkan Büyükerşen, '1999 sonrasında yapılan bütün binalar sağlam diyemeyiz. Belediyeler artık kontrol etmiyor, edemiyor. Binlerce inşaat başlıyor aynı anda. İnşaatların kontrollerini yapı denetim firmalarına verdiler. Yapı denetim firmaları kontrol ediyor. Ama Eskişehir şanslı. Biz gelince hazır betonu, C25 beton kullanımını zorunlu kıldık. Çok fazla kat yüksekliği de vermedik. Biz yüksek kata, bitişik nizama karşı olduk hep' diye konuştu.

BİNALAR YENİLENSİN İSTEDİK
Çok konuşulan deprem mastır planının afet riskli alanlarla ilgili olduğunu söyleyen Büyükerşen, 'Afet riskli alanda binaların nasıl yapılacağı önemli. O bölgeyi değerlendirmek zorunda kalıyorsunuz. Hükümet bunun farkına vardı. 2010 yılında afet riskli alanlarda bulunan evler yenilensin, yeni planlar yapılsın dedi. Biz de kabul ettik bunu. 2012'de başvurduk. Çünkü binaları yenilemek istedik. Yeniden biz afet riskli alanlara uygun plan yapıp, sağlam yerleşkeler bölgesi kuracağız dedik. Önce tamam dediler. Hükümet destek verecek dendi. Ama o bölgede yaşayan vatandaşlara hükümetin destek vermesi lazım, kredi vermesi lazım. Ya da belediyeye siz yapın, satın diyecek' şeklinde konuştu.

ÖNCE İYİ NİYETLE BAŞLADILAR
'AKP hükümeti önce iyi niyetle başladı ama sonra paraları kalmadığı için işler değişti. Başka bazı şehirlerde göstermelik yaptılar' diyen Büyükerşen, 'Biz imar planını çizdirdik İstanbul Teknik Üniversitesi'ne.1/5 binlik planları yapınca bunu hükümete yani Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na gönderdik. Bakanlık önce olur diyecek ya da belediye kaynak bulup yapacak ya da müteahhit yapacak burayı.AKP hükümeti önce iyi niyetle başladı ama sonra paraları kalmadığı için işler değişti. Başka bazı şehirlerde göstermelik yaptılar. 17 hektarlık yeri yıkıp yapacağız dedik bakanlığa. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu yetersiz, biraz daha büyütün dedi. 56 hektara çıkardık. Ama kudretimiz, gücümüz yok. 56 hektarlık yeri gönderdik ama bize cami, ağaç, sosyal donatı yerleri yetersiz dediler' ifadelerin kullandı.

BELEDİYELERİ YÜKSEK İMARA ZORLAYACAKLAR
Deprem bölgesinden şehre gelen vatandaşlara destek olunması gerektiğinin altını çizen Büyükerşen, 'Buranın yerleşik bir kültürü var. Hatta Osmanlı'dan bugüne kadar gelen bir kültür var. Deprem bölgesindeki insanların da bir kültürü var ama buraya uyum sağlaması da önemli. Yaşam tarzı, tiyatro, konser anlayışı, sanat anlayışı vs. Göçlerle beraber hükümet belediyeleri yüksek imarlı yapılar yapmaya izin vermeye zorlayacak. Eskişehir'in mevcut yapısı en fazla 4 kat. Ama Eskişehir'in çevresindeki boş alanları ova ilan ettiler. Ovada da şehircilik yapılamıyor. Şehir sıkışmış durumda. Uzak yerlerde şehircilik yapmak zorunda kalınacak' dedi. HM