KARAMSARLIĞA GEREK YOK
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın domates ihracatına yönelik getirdiği kısıtlama üreticinin tepkisine neden olmuştu. Özellikle marketlerde kilosu 40 liraya kadar çıkan domatesin fiyatında karar sonrası düşüş gözlense de uzun vadede fiyatların artacağı ifade edilirken, üreticinin tepkisi üzerine Bakanlık tarafından getirilen kısıtlama kaldırıldı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Eskişehir Yaş Sebze Meyve Üreticiler Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, 'Karamsar bir tabloya gerek yok. Üreticinin önü tıkandı, üretici zarar görecek, domatesin kilosu 80 lira olacak deniyor. Böyle bir şey yok. Biz üretimimize devam ediyoruz. Türkiye genelinde bu işi yapan insanlar küçük aile işletmeleri. Yaşamlarını idame ettirmek için sebze yetiştirip piyasaya sürüyorlar. Bir afet ve su problemi olmadıktan sonra geçen seneki fiyattan cüzi bir artışla üretimimize devam edeceğiz' dedi.

DEVLET ÖNLEM ALMALI
Türkiye genelinde fiyatların yüksek olmasının asıl sebebinin aracılar olduğunu söyleyen Kılıç, 'Maalesef ki üreticiler bizim burada yaptığımızı Türkiye genelinde yapamıyorlar. Mutlaka arada aracılar oluyor. Aracılar da biraz fırsatçıysa marketlerde pazar fiyatının 2 katı, büyük metropollerde 3 katına çıkıyor. Geçen yıl domates üreticiden 3-4 liraya çıkıyordu. İstanbul'da bu fiyat 20-25 lira oluyor. Bu para üreticinin cebine girmiyor. Devlet kurumları buna bir önlem alırsa kesinlikle Türkiye'de böyle bir meyve-sebze sıkıntı olmaz' ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ DEĞİL ARACI KAZANIYOR
Eskişehir'de üretilen ürünlerin direkt pazarda satıldığını belirten Kılıç, 'Hiç aracımız yok. Sağ olsun belediyelerimiz zamanında bize yer temini yaptı. Şu anki belediyelerimiz de bu kolaylığı gösteriyor. Pazar yönetmeliğinde değişmesi gerek bazı maddeler var. Ben 3 yıl önce bakanlığa yazı yazdım. Konunun muhatabı daire başkanı arkadaşımızla da görüştük. Eskişehir'de uygulanan yöntem Türkiye genelinde uygulanırsa ürünlerin fiyatı yarı yarıya düşer. Biz şu anda Eskişehir'de üreticiler olarak esnafla hal arasında bir denge unsuru sağlıyoruz. Açık yüreklilikle söylüyorum; üreticinin kazanmadığı paraları aracılar kazanıyor maalesef. Esnaf da kazansın ama üreticiden fazla kazanmasın' şeklinde konuştu.