Türkiye’de artmaya devam eden gıda enflasyonu dar gelirli ailelerin çocuklarının beslenme çantalarında da hissediliyor. Sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamanın maliyeti her geçen gün artarken askıya alınan okullardaki ücretsiz yemek uygulaması konusunda ise velilerin kafası karışık.

Bayram tatilinin sona ermesinin ardından okullarda ders zili yeniden çaldı. Velileri ise beslenme çantası hazırlama telaşı sardı. TÜİK’e göre 70,41, DİSK-AR’a göre ise yüzde 110,6 olan gıda enflasyonu dar gelirli aileleri zor durumda bırakıyor. Özellikle sağlıklı bir beslenme için gerekli olan gıda kalemlerinde artan maliyetleri nedeniyle ebeveynler kara kara düşünüyor. Öte yandan bir süredir gündemde olan ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından askıya alındığı açıklanan okullarda ücretsiz yemek uygulaması konusunda da velilerin kafası karışık. Bazı veliler kendilerinin hazırladığı beslenme çantalarının daha sağlıklı olacağını belirtirken, bazıları ise dar gelirli ailelerin çocukları için bu uygulamanın mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

HER ŞEYİN FİYATI ÇOK ARTTI

Hülya Tarakçıoğlu: Hazır almıyorum. Genelde evde kendim yapıyorum. Tost, soğuk sandviç tarzı gıdalar koyuyorum. Meyve ve çerez mutlaka oluyor. Ayran ya da komposto koyuyorum. Her şeyin fiyatı çok arttı. Önceden 20 liraya peynir alırdık, şimdi 150 lira. Keşke okullarda ücretsiz yemek olsa çünkü herkes her şeyi alamıyor. Mutlaka hazır gıdalar, sağlıksız besinler de konulabiliyor. Özellikle çalışan anneler için keşke okulda bir yemekhane olsa daha iyi olur.

DÜZGÜN YAPILACAĞINA İNANMIYORUM

Serap Özden: Simit, meyve suyu, kek, biraz da zeytin koyuyorum. Tabii ki gıda enflasyonunun artması bütçemizi çok etkiliyor ama mecbur koyuyoruz çocukların beslenmesi için. Her şey bütçemizi zaten zorluyor. Bir simit 9 lira, meyve suyu da öyle. Yanına harçlık da verdiğinizde bir çocuğun harcadığı günlük 40 lirayı buluyor. Okullarda verilse yemeğin ne kadar kaliteli olacağı da önemli. İhaleyle yandaş kişilere veriliyor. Bunların ne kadar kaliteli olacağını bilmiyoruz. Asıl sıkıntı burada. Kontrolü yapılacak mı? Düzgün bir şekilde yapılırsa tabii ki olmalı ama düzgün yapılacağına inanmıyorum.

ARTIK SÜT BİLE DAĞITILMIYOR

Canan Coştuna: Beslenme programındaki menüye göre hazırlıyoruz. Her gün değişiyor. Çikolatalı ekmek, açma, poğaça, kek koyuyoruz. 1 gün de serbest günümüz var, ne severse onu koyuyoruz. Maliyetli oluyor tabii ki ama yiyip gelmesi önemli. Bence ücretsiz yemek uygulaması olmalı. Birçok şeyin olması gerektiği gibi bunun da olması gerekiyor. Yarım gün olan bir okulda Milli Eğitim Bakanlığı asla ücretsiz yemek vermeyecektir. Eskiden süt dağıtım günü vardı. Öyle bir şey hiç görmedik. Özellikle 1’inci ve 2’nci sınıflara verilirdi. Süt hiç verilmiyor artık.

SAĞLIKLI BESİNE HERKES ULAŞAMIYOR

Gülçin Tabak: Sağlıklı beslenmesine özen gösteriyorum öncelikle. Genelde kahvaltılık koyuyoruz. Peynir, zeytin, domates, salatalık gibi evde olan ürünleri koymaya çalışıyorum. Evde olan şeyleri kullanmaya çalıştığımız için maliyetler çok etkilemiyor. Beslenmesine özen gösteren bir çocuk. Çocuklarının beslenmesine sağlıklı yiyecek koyamayan aileler için okullarda ücretsiz yemek uygulaması olabilir tabii ki. Beslenmesi yetersiz olan öğrenciler için olmalı ama şu anda ben sorun yaşamadığım için kendi adıma uygun görmüyorum.

KARBONHİDRAT AĞIRLIKLI  OLACAĞI İÇİN İSTEMİYORUM

MEB'in yeni müfredatı çocuklarınızı nasıl etkileyecek? MEB'in yeni müfredatı çocuklarınızı nasıl etkileyecek?

Çiğdem Kaya: Çocuğumun beslenme çantasını öğretmenin verdiği listeye göre hazırlıyoruz. Mutlaka kuruyemişi var. Ceviz, fındık ve bademden birisi oluyor. Ayran ve evde yapıyorsam meyve suyu koyuyorum. Ev yapımı börek, kek, kurabiye ya da sandviç koyuyorum. Hazır bir şey koymamaya çalışıyorum. Kuruyemişte özellikle maliyetler etkiliyor. Birini alsan diğerini alamıyorsun. Onun dışında diğerleri evimizde olan şeyler. Ben okullarda ücretsiz yemek uygulamasını istemiyorum çünkü çok karbonhidrat ağırlıklı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden istemiyorum. Böylece içim çok rahat.

Muhabir: M.ANIL AKSOY