Geçtiğimiz ay Eskişehir Teknik Üniversitesi ile Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) ortaklığındaönemli bir gelişme yaşandı.

İki kurum arasında yürütülen2531 Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ile İkili İş birliği Programı kapsamında yeni bir proje kabul edildi. 'NextGenerationAvionicsforSustainableAviation' başlıklı proje ile ESTÜ; Sivil Havacılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yer alan Mikro İHA ve İHA Yazılım-Tasarım Atölyeleri, partner kurumun araştırmacıları için çalışma ve araştırma yapma olanağı sunulacak.

Bu önemli gelişmenin detaylarını ESOHABER'e değerlendiren Prof. Dr. Tahir Hikmet Karakoç'tan dinlemekte fayda var:

Proje kapsamında ESTÜ tarafından yürütülen faaliyetler nelerdir?
Sivil Havacılık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yer alan Mikro İHA ve İHA Yazılım-Tasarım Atölyeleri, partner kurumun araştırmacıları için çalışma ve araştırma yapma olanağı sunacaktır.
Proje kapsamında ESTÜ'nün yürüteceği faaliyetleri, atölyelerin sunduğu altyapı desteği ile insansız hava araçları hakkında yapılacak olan projenin yapay zeka destekli yazılımların oluşturulması, algoritma ve akış şemalarını oluşturulması, test sonuçlarına göre veri analizlerinin yapılması, derin öğrenme modellerinin geliştirilmesi ve proje faaliyetleri ile ilgili workshoplar düzenlenmesi olarak sıralayabiliriz.
Projenin hedefleri neler?
Projenin başarı ile tamamlanması ile Türkiye insansız hava araçları ve aviyonikler hakkındaki bilgi ve tecrübesini önemli ölçüde artıracaktır. Proje çıktıları yeni çalışmalara yön verecek, yeni proje ve çalışmalara kapılar açacaktır.

Neden güneş enerjili insansız hava araçları?
İHA'ların önem kazanması ve teknolojinin ilerlemesi ile İHA'larda sürdürülebilirlik konusu ön plana çıkmış ve özellikle nihai hedef olan sıfır emisyona ulaşmada önemli bir basamak olarak görülmektedir.
İHA'larda kullanılan güneş panelleri sayesinde uçuş süreleri artırılmış olup bu sistemler sayesinde bir yandan araçlar üzerinde kullanılan aviyonik sistemlerin çalışması için gerekli olan enerji sağlanırken diğer yandan bataryaların şarj olması sağlamakta hem de bahsettiğimiz sıfır emisyon amacına hizmet etmektedir.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR)'nin projeye katkıları neler olacak?
DLR, bir proje yönetim ajansı olarak, bir dizi Alman Federal Bakanlığı'nca finanse edilen projelerin teknik ve organizasyonel uygulamalarını koordine etmektedir.
DLR tarafı, üniversitemizden projede yer alan araştırmacılara, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nin hava araçları hakkındaki bilgi birikimi ve deneyiminden faydalanma, kurumda bulunan üst düzey test düzeneklerinde çalışma imkanı ve çalışma alanlarını gerçek koşullarda deneyimleme olanağı sunacaktır.

Projenin çıktılarından kimler faydalanabilecek?
ESTÜ proje ekibi, insansız hava araçlarında yeni nesil aviyonikler konusunda çalışmalar yapacaktır. Bu çalışmalarda yapay zeka destekli akıllı algılama teknolojileri, aviyoniklerin sürdürülebilirliklerinin incelenmesi ve karşılaştırılması ve yapay zeka entegreli BMS (Battery Management System – Batarya Yönetim Sistemleri) konusunda araştırmalar yapılacaktır.

Projenin geleceği ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
DLR ve ESTÜ iş birliği ile akıllı algılama, durum izleme ve BMS'de kullanılacak yeni nesil aviyonikler hakkında yürütülecek proje hem üniversitemizi havacılık alanında ileriye taşıyabilecek hem de uluslararası iş birliği ile var olan problemleri çözmek için yeni yaklaşımlar doğuracaktır.
Projenin başarı ile tamamlanması ile Türkiye insansız hava araçları ve aviyonikler hakkındaki bilgi ve tecrübesini önemli ölçüde artıracaktır. Proje çıktıları yeni çalışmalara yön gösterecek ve yeni proje ve çalışmalara kapılar açacaktır.