27 Haziran 2020 tarihinde başlayan proje kapsamında Sırbistan Novi Sad Üniversitesi'nden Prof. Dr. Dušan Gvozdenac öncülüğündeki Avrupa Birliği Ekibi tarafından Ekim 2020 ve Şubat 2021 tarihlerinde Eskişehir Teknik Üniversitesi'ne iki kez ziyaret düzenlenerek, proje ekibiyle ortak çalışmalar yürütüldü.
Koordinatörlüğünü Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmühan Başaran Filik'in yaptığı ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Nezih Gerek, Doç. Dr. Tansu Filik, Arş. Gör. Özge Erol, Arş. Gör. Oğuzkağan Alıç, YÖK Bursiyeri Kübra Bitirgen'in yer aldığı proje kapsamında ele alınan mikro şebeke sistemi için ESTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü binasının yan tarafında bulunan Yenilenebilir Enerji Sistemleri Araştırma Laboratuvarı'nda kurulu olan güneş panelleri, rüzgar türbini, enerji yönetim sisteminden elde edilen veriler kullanılıyor. Laboratuvarda 6 kW şebeke bağlantılı, 4 kW'dan şebekeden bağımsız güneş panelleri, 2,4 kW rüzgar türbini, hassas ölçüm istasyonları, invertörler, enerji izleme sistemi bulunmaktadır ve bu sistemlerden yaklaşık 5 yıldır çeşitli veriler alınıyor.

Bu verilerin sinyal işleme, yapay zeka teknikleri ile analizi, modellenmesi ve optimum enerji yönetimi konularında farklı disiplinlerden oluşan bir ekip yer alıyor. Proje kapsamında Dooktora öğrencileri Özge Erol Mikro şebekelerin optimum enerji yönetimi konusunda, Oğuzkağan Alıç ev enerji yönetimi konusunda ve Kübra Bitirgen de akıllı şebeke sistemleri üzerinde meydana gelebilecek siber saldırılar ile ilgili olarak da çalışmalar yürütüyor. Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ümmühan Başaran Filik, konuya ilişkin olarak değerlendirmede bulundu: 'Bilindiği gibi ülkemizin yıllık enerji talebi ortalama %7-8 oranında artmıştır. Bu enerji ihtiyacı oranı ile ülkemiz Avrupa'da birinci, dünyada ise Çin'in ardından ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemiz bu enerji talebini dışa bağımlı olmadan karşılamak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmakta ve enerjiyi verimli kullanmak için de önemli yatırımlar yapmaktadır. Bu anlamda, YEVDES Projesi kapsamında Üniversitemiz bünyesinde yürütmekte olduğumuz 'Mikro Şebekelerin Optimum Enerji Yönetimi' konulu proje, ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Üniversitemize Avrupa Birliği Ekibi tarafından düzenlenen ziyaret sırasında ve sonrasında da özellikle güç sistemleri açısından mikro şebekelerin optimum enerji yönetimi, ev enerji yönetimi ve akıllı şebeke sistemleri üzerinde oluşabilecek siber saldırılarının makine öğrenme yöntemleri ile tahmini konusundaki çalışmalar ön plana çıkmıştır. Bilimsel olarak ESTÜ proje ekibinin oldukça güçlü olduğu, etki değeri yüksek dergilerde daha fazla yayın yapabileceği ve Avrupa Birliği projelerinde özellikle belirtilen alanlarda üniversite ortağı olarak yer alma potansiyelinin olduğu raporlanmıştır.'

YEVDES NEDİR?
Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) Projesi Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir ve birliğin etkin kaynak kullanımı ilkeleri doğrultusunda, enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemek amacıyla başlatılmıştır. Proje, dört temel bileşenden oluşmaktadır:
Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Yatırımları ve Çalışma Ziyaretleri, Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Yatırımlarına Yönelik Saha Ziyaretleri ve Saha Çalışmaları, Pilot Projeler için Tedarik Evraklarının Hazırlanması ve Mühendislik Hizmetlerinin Verilmesi, Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Ar-Ge Desteği. HM