Üniversitenin İki Eylül Yerleşkesi'ndeki Merkezler Binası'nda düzenlenen festivalin açılışında konuşan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, araştırma ekosistemindeki bütün unsuları bir araya getirerek sinerji oluşturmak istediklerini belirterek, ESTÜ'nün araştırma odaklı bir üniversite olduğunu vurguladı. İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Serincan da festivalle teknoloji temalı çalışma yeteneklerinin ve bilimsel becerilerin bilinirliği ile paylaşımını artırmayı hedeflediklerini bildirdi. Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörü Prof. Dr. Servet Turan ise üniversitenin araştırma ekosisteminde yer alan birçok unsuru bir araya getirerek festivali hazırladıklarını kaydetti. Konuşmaların ardından Rektör Döğeroğlu ve beraberindekiler, festival kapsamında açılan stantları gezdi.

ÖZEL TASARIM MASKE
Festivale katılan Öğretim Üyesi Doktor Elif Kaynak Uraz, 'Su içici ve anti bakteriyel işleme tabi tutulan maskeler bu sebeple hem üzerinde su damlalarının durmasını engelliyor, hem de anti bakteriyle bir özelliği var. Buda yoğun kullanıma bağlı olarak herhangi bir enfeksiyon geliştirme riskini de engellemiş oluyor. Yıkanabilir özellikte aynı zamanda, 20 yıkamaya kadar testlerimizde gerçekleştirdik maskelerimizin. Covid pandemisini takiben bu şekilde bir çalışma yaptık' dedi.

KENDİ KENDİNİ ŞARJ EDEBİLİYOR
Araştırma Görevlisi Onur Güney, 'Bizim bir dronumuz var ve genelde bu droneların yarım saat içerisinde şarjları bitiyor. Normalde insan müdahalesiyle dışarıdan şarj edilmesi gerekiyor. Ama mesela bir sınır karakolunda, insanın olmadığı bir yerde, bu dronelerin kendi kendilerine şarj olması lazım. Bir insan müdahalesi olmadan. Bu platform sayesinde drone buraya koyduğumuz taktirde otomatik şarj olmaya başlıyor. Yapılan yazılım ve kodlama ile kendiliğinden kalmasını sağlıyoruz. Bu kurduğumuz platformun amacı budur.' HM