Yatırımın tahmini maliyeti ise 100 ila 130 milyon TL arasında olacak. Tarımsal ürünlerin uygun ortamda depolanması ve muhafaza olanaklarının arttırılması amacıyla planlanan, 50 Bin Ton Kapasiteli Lisanslı Depoculuk Yatırım Projesi toplantısı Eskişehir Ticaret Borsası'nda gerçekleştirildi. Toplantıda üreticilere projeyi anlatan ETB Başkanı Ömer Zeydan, 'Sektörümüzde spot hububat piyasası da lisanslı depoculuğa doğru hızlı bir ilerleyiş içerisinde. Önümüzdeki yıllarda bu daha da önem kazanacak. Lisanslı depoculuğun önü açık. Gerçekleştireceğimiz lisanslı depoculuk karlılıktan ziyade, kar odaklı değil hizmet odaklı bir yatırım olacak' dedi.

PROJEYE SICAK BAKILDI
Bu yatırımın finansmanının sağlanması gerektiğini ancak borsanın böyle bir yatırım yapacak gücü olmadığını söyleyen Zeydan, 'Bizim birikimlerimiz elbette var ancak bizim nakdi boyutumuzu kat kat aşan bir durum bu' ifadelerini kullandı. Zeydan, konuyla ilgili bankalarla toplantı yaptıklarını, projelerine de sıcak bakıldığını belirterek, '7 yıl vadeli bir kredi limiti oluşturuldu Ziraat Bankası tarafından bize. Kredi limitinin 2 yılı geri ödemesiz, ondan sonra geri ödemesi başlayacak' şeklinde konuştu.

REKABET GÜCÜ ARTACAK
Öte yandan toplantıda yatırımın, bölgenin rekabet gücünü olumlu yönde etkileyeceği vurgulandı. Çiftçinin üretimi için gerekli finansman maliyetlerinin azaltılmasının yanında tarımsal sanayi tesislerinin artırılmasını teşvik edici katma değer etkisi yaratacağı belirtilen yatırımdan, borsa üyeleri; un, gıda, yağ ve yem üreten sanayi tesisleri; zahire tüccarları ile hububat üreticisi çiftçiler faydalanacak. Projenin hayata geçirildiği takdirde yaklaşık 1 buçuk yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. HM