Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası TBMM'de görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Görüşmeler devam ederken kademeli prim gün sayısının 5 bin gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. EYT Platformu Temsilcisi Kadir Arıkoğlu, EYT yasasının bu şekilde çıkmasını tasvip etmediklerini söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile olan görüşmelerinde yasanın 1999 öncesi şartlara dönülerek çıkması ile ilgili kendilerine söz verildiğini hatırlatan Arıkoğlu, Bakan Bilgin tarafından da aylık bağlama oranları ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili çözüm üretileceğine dair söz verildiğini ifade etti.

PRİM MAĞDURİYETİ

EYT Platformu Temsilcisi Kadir Arıkoğlu, '99 öncesinde 25 yıl sigortalılık süresi, 5 bin prim günü vardı. Biz her zaman bunu dile getirdik. 'Yasanın bu şekilde çıkmasını istiyoruz, diğer türlü kabul etmiyoruz' dedik. Bize verilen sözler bu şekildeydi. Şu an görüyoruz ki, yaş şartı kaldırılıyor fakat prim gün sayısı ile ilgili mağduriyet devam ediyor. 99 öncesi geçerli olan prim gün sayısı 5 bindir. 99'da gelen ve bizi mağdur eden yasanın prim gün sayısı ise 5 bin 900 seviyelerine getirildiği için kademeli yaş şartı gibi oldu. Yasanın biz bu şekilde çıkmasını istemiyoruz. Cumhurbaşkanının önüne gidecek. Özellikle cumhurbaşkanından rica ediyoruz. Madem bizim bu hak kaybımızı göz önüne aldınız, giderme konusunda söz verdiniz. Bize verilen sözler yerine getirilsin. Prim mağduriyetinin de giderilmesini umut ediyoruz ve inanıyoruz' dedi. EYT'lilerin 5 bin güne göre borçlandıklarını ancak yasanın şu haliyle emekli olamayacaklarını söyleyen Arıkoğlu, 'Bu durum mağduriyet üzerine bir mağduriyet yaratıyor. Büyük bir sıkıntı yaşayacağız. Onun için mücadelemize devam edeceğiz. Bu yasanın çıkması bize bir şey ifade etmiyor. 99 öncesi şartlarımız neyse onu istiyoruz' şeklinde konuştu.

BAKAN SÖZ VERMİŞTİ

EYT mağduru Emel Ay, 1994 girişli olduğunu ve prime takıldığını söyledi. Bu durumun kendileri için zulme dönüştüğünü belirten Ay, 'İnsanların çoğu işsiz, aynı biz gibi. Şu anda benim 5 bin 275 iş günüm var ama Çalışma Bakanımız Vedat Bilgin televizyona çıkıp '5 bin iş günü yeterli, 99 öncesi haklarınız neyse verilecek' demesine rağmen şu anda kademeli bir prim sistemi uygulanıyor. 400 iş günü de bana bu şekilde üzerine ilave oldu. 14 ay daha prim ödemem gerekiyor. Halbuki ben 2024'te zaten normal şartlarda kendi haklarımla emekli olacaktım. Yani EYT'nin çıkması bu anlamda hiçbir şekilde çözüm üretmedi. Daha çok mağduriyet ve zaman kaybı üretti. Çok fazla işsiz arkadaşımız var. Borçlanma yapamayacak kadar kötü durumdalar. Zaten ekonomik koşullar malum. Herkesin çocukları okuyor. Kimisi üniversitede, kimisi daha küçük… Ödeyecek bütçeleri yok. Zaten kredi çekip borçlanma yapan arkadaşlarımız oldu sırf 5 bine tamamlamak için. Bu da yapılamadı. Bizim cumhurbaşkanımızdan isteğimiz, bu yasayı bizlere sunulan şekilde yapılmasını rica ediyoruz' ifadelerini kullandı.

5 BİN 500 LİRA YETERLİ DEĞİL

EYT'li Hakan Özburun ise 23 yıl süren hukuk mücadelesinin tam anlamıyla sona ermediğinin altını çizerek, 'Sayın bakan bizzat söz verdi. Sonunda bu işi yine bir şekilde değiştirdiler. EYT'deki asıl konumuz aylık bağlama oranlarıydı. Bir an önce emekli olmak değil, aylık bağlama oranlarının düzeltilerek 99 öncesine çekilerek rahat bir emeklilik yaşayabilmekti. Maalesef bunu da yapmadılar. Bugün emekli olan biri yaklaşık 5 bin 500 lira civarında para alacak. Ev kiraları olmuş 4 bin lira, ekmek olmuş 5 lira. Yeterli değil. Bir de prim günü olayı çıktı. Şu an cumhurbaşkanının önünde. İnşallah düzeltir' şeklinde konuştu.