11 ilde büyük yıkımlara ve kayıplara neden olan depremlerin ardından binaların deprem dayanımları en önemli gündem maddesi haline geldi. Konutlarla beraber ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan sanayi bölgelerindeki fabrikaların da deprem dayanımı merak konusu oldu Konuya ilişkin ES TV mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulunan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, 2000 yılından sonra yapılan fabrikaların güvenilir olduğunu düşündüğünü belirtti. Sanayi odası olarak fabrikaların deprem dayanımına ilişkin daha önceden bir çalışma başlattıklarını söyleyen Kesikbaş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile buna ilişkin iletişim halinde olduklarını kaydetti.

2000 SONRASINDA RİSK GÖRMÜYORUM
'2000'den sonra yapılan binaların çok önemli bir kısmında bir problem yok. Hepsi çok ciddi hem mimari çalışmalar hem statik çalışmalarsonucu yapıldı' diyen Kesikbaş, 'Bu sadece organize sanayi bölgesi için değil Eskişehir'in bütünündeki sanayi kuruluşlarında, sanayici bu konuda son derece bilinçli. Şundan sebep bilinçli, sadece işin maddi kısmı ve manevi kısmının da haricinde ciddi yatırımlar var. Bu yatırımların hepsi önemli yatırımlar ve bu konuyla ilgili kimse risk almak istemiyor. Tedarik zincirini kimse kırmak istemiyor. Makine alt yapısıyla ilgili de o yatırım güvenliğini mutlaka sağlamak zorunda. İkincisi Eskişehir sanayisi için bunu söyleyebilirim. Diğer şehirlerde de muhtemelen benzerdir. Sanayicilerin çok önemli bir kısmı fabrikalarını sigortalıyor. Ve sigorta kuruluşları sizden bu raporları istiyor, binanız sağlam mı, değil mi, çürük mü?Bunu hem bireysel olarak yapıyorlar hem üçüncü gözden deincelemelerini yaptırıyorlar. Siz daha depreme uygun bir bina yapmadıysanız deprem için ödeyeceğiniz risk primleriniz de çok fazla artmış oluyor' diye konuştu.

KENDİ ÖZ İNCELEMESİNİ YAPTIRIYORLAR
Birçok firmanın da deprem dayanımına ilişkin kendi öz incelemesini yaptırmaya başladığının altını çizen Kesikbaş, 'Ben Eskişehir sanayisi için özellikle 2000'den sonra yapılan binalarda bir risk görmüyorum ama bu konuyla ilgili de biz de birtakım çalışmalar daha önceden de başlatmıştık. Birçok firmamız kendi öz incelemelerini yaptırdı, yaptırtıyor. Ama bu depremden sonra daha da fazla yaptıracaklarına inanıyoruz. Biz bu konuyla ilgili hem odalarla hem de çevre ve şehircilik il müdürümüzle iletişim halindeyiz. Muhtemelen bunu bir kampanya haline getiriyor olacağız. Ama 2000'den sonrasında özellikle yatırımların korunması anlamında ve sigorta şirketlerinin zorlaması anlamında ciddi bir şekilde insanlar bu konuya hassasiyet gösteriyorlar. Tabiki en önemlisi can kayıplarının olmaması. O yüzden prefabrik seçiliyor. Bir de prefabrik yapılarda temel yapıları çok fazla maliyetli değil. O yüzden insanlar temel yapılarını yaparken soketlerini ciddi şekilde yapıyorlar. Buna şahidiz' şeklinde konuştu.

FİRMALARIN LİSTESİNİ ALDIK
Kesikbaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü: '2000 yılı öncesindeki fabrika binalarıyla ilgili bence hızlıca bu konunun da üzerine gidilmesi gerekiyor. Biz bu konuyla ilgili çalışma başlattık. Özellikle 2000'den önce yapılan firmalarla iletişime geçmeye de başladık. Çevre ve Şehircilikİl Müdürlüğümüzden akredite, bu deprem analizlerini yapabilecek, bina dayanım analizini de yapabilecek firmaların listesini aldık. Onlara da iletmeye başladık. Muhtemelen bu bilinç 6 ay içerisinde çok daha üst seviyeye gelecektir.'