Eskişehir sanayisine ilişkin önemli açıklamalar yapan Küpeli, finansmana erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

YATIRIM GÖZ ARDI EDİLEMEZ
Sanayicinin finansmana ihtiyacı olduğunun altını çizen Küpeli, 'Eskişehir'deki sanayinin çok büyük bir kısmı KOBİ statüsünde. Bugün ki desteklerin de büyük bir kısmı KOBİ'lere veriliyor. KOBİ'lerin dışında da ciddi ciro üreten firmalar var. Türkiye'deki Sanayide kapasite kullanım oranı hemen hemen 80'lere geldi. Biz 280 milyar ve ütündeki ihracatları hedeflerken yatırımı göz ardı etmemeliyiz. Yatırım yapmadan, kapasiteleri artırmadan bu rakamlara ulaşamayız. Onun için finansman ihtiyacı var. Uygun şartlarda finansman ihtiyacı var. Çeşitli nedenlerle şu anda KOBİ'nin dışındaki sektörlerde finansmana erişim sıkıntılı. Bugün siz ihracat yapmayacaksanız, yatırım da yapmıyorsunuz kredi bulmanız çok kolay bir şey değil. Bu anlamda Eskişehir'deki sanayicilerin finansman ile ilgili sıkıntıları var' dedi.

BİRDEN DENGELER BOZULUYOR
Enerji zamlarında öngörülebilir bir politika izlenmesi gerektiğini vurgulayan Küpeli, 'Enerji dünyada da sıkıntılı. Bunun farkındayız. Ama bizim istediğimiz şey şu: Öngörülebilir bir politika izlensin. Enflasyon kaç? Şu rakam. Enerji fiyatları da aylık bu kadar dilimlerde artarsa biz bunu bilerek kontratlarımızı ona göre halledebiliriz. 3 ay, 5 ay hiç zam yapmadan birden yüzde 50 zam yapıldığında birden dengeler bozuluyor. Bu anlamda sıkıntı oluyor. Bütün sanayiciler hemen hemen kontratla çalışıyor. Eskişehirli sanayicinin bu anlamda sıkıntıları var. Enerji maliyetleri çok yükseldi. Geçen sene 400 bin lira olan fatura şimdi 2,5-3 milyon lira olanlar var. Ama en azından herhangi bir kısıtlama kesinti yok. Üretimi aksatacak bir durum da yok' diye konuştu. HM