Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi tarafından 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuralıkla ile Mücadele Günü nedeniyle Atila Özer Karikatürlü Ev önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Eren Ekmen, CHP Eskişehir Kadın Kolları Başkanı Fikriye Altınsoy Söğütlü ve birçok vatandaş katıldı. 'Geleceğimizi kurutmamak için sesimizi yükseltiyoruz' çağrısıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında ilk olarak kuraklığın ve susuzluğun insan vücudundaki etkilerini anlatan pandomim gösterisi yapıldı.

TOPRAKLARIMIZ, GELECEĞİMİZ
Pandomim gösterisi sonrasında açıklama yapan Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Avukat Hüseyin Akçar, verimli toprakların önemine dikkat çekti. Akçar, 'Bizler insanlığın geleceği adına topraklarımızı, suyumuzu korumak ve verimliliklerini kaybetmeden gerekli tedbirleri almak zorundayız. Bizler, bu sese kulak vermek için bugün buradayız. Bilindiği üzere toprak; varlığında zenginlik ve refah, yokluğunda ise; çölleşme, açlık ve yoksulluk demektir. Bu yüzden; hayat kaynağımız toprağın her karışına ve suyumuza sahip çıkmamız gerekmektedir. Oluşumu binlerce yılla ifade edilen bu eşsiz hayat kaynağı toprağımız, ne yazık ki hatalı ve hoyratça kullanımlar ve iklim değişikliğinin de tetikleyici etkisiyle arazi bozulumu, kuraklık, çölleşme, verimlilik kaybı gibi nedenlerle bilinçsizce yok edilmektedir. Suyun hayatımız için ne denli önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun farkına vararak hareket etmek hepimizin vatandaşlık görevidir. Birlikte sürdürülebilir bir gelecek inşa edelim ki, geçmişin verimli toprakları, nüfuslarından ve biyolojik çeşitliliklerinden arındırılmış çöller olmasın' diye konuştu.

DUYARLI OLMAYA DAVET ETTİ
Vatandaşları iklim değişikliğine karşı duyarlı olmaya davet eden Tepebaşı İklim Sözcülerinden Zeynep Büşra Bayrak, 'Kuraklıkla mücadele sürecinde su kayıp kaçakları önlenmelidir. Sulama oranı ve etkinliği artırılmalıdır. Atık sular arıtılarak tarımda kullanılmalıdır. Yer altı ve yer üstü sularının miktar ve kaliteleri korunmalıdır. Taşkınlık ve kuraklık tahminleri ile erken uyarı sistemleri kurulmalıdır' şeklinde konuştu.

TOPRAK İHMAL EDİLİYOR
Etkinliğin çok anlamlı olduğunu söyleyen Ahmet Ataç, 'Hafızalarda kalacak bir etkinlik yapıldı. Geriye dönüp baktığınızda daha çok hava ve su üzerine çalışılmıştır. Üzerine bastığımız toprak hep ihmal edilmiştir. Toprak bizim ana vatanımız. Rahmetli Hayrettin Karaca. Toprak Dede. Onu rahmetle anıyorum. Bu günleri işaret etmişti bize. Etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederim' ifadelerini kullandı. HM