DENİZ ÇAĞLAR FIRAT

Mart ayı TÜFE enflasyonu yüzde 19.75 olarak gerçekleşirken, gıdada yıllık enflasyonun yüzde 30'a dayandı. Mutfak yangını sürüyor, gıda enflasyonu durdurulamıyor. Seçim öncesi tanzim satışlar, bankalara faiz indirimi yapmaları ve enflasyon ile topyekün mücadele, ÖTV indirimi gibi kampanyalara rağmen TÜFE Mart'ta aylık yüzde 1,03 artarak yüzde 19,71'e yükseldi.
Seçim konjonktürü altında 'enflasyonla mücadele' tartışmalarının ve tanzim satış çadırlarının gerçek amacının halkın daha ucuza beslenmesi olmadığı ortaya çıktı. Bu çadırların seçimin ertesi günü kaldırılması da amacın enflasyonu düşürmek değil, seçime kadar vatandaşın gözünü boyamak olduğunun göstergesi. Zaten bu gibi günlük tedbirler enflasyonu önlemekte çare değil.
Tarım, sanayi ve teknoloji gibi üretime yönelik yatırım olmadıkça hiçbir çözüm çare olmaz. Ana kalemlerin hepsinde yukarı yönlü eğilim olması dikkat çekici. Üretici fiyatları bir önceki aya göre daha fazla artış gösterdi. Bu durum gelecek aylarda da enflasyon yukarı yönlü olacağının göstergesi. Bu demektir ki, önümüzdeki günlerde de enflasyon, ülkemizin baş sorunlardan biri olmaya devam edecek.
VERİLERİN ENFLASYONUN YUKARIYA TIRMANACAĞINI GÖSTERİYOR
Gıdadaki enflasyonun ortalama yüzde 30 civarında olmasının en çok yoksul haneleri etkilediği açık. İşlenmemiş gıda ürünlerinde enflasyon ise yüzde 41,7. Sağlık hizmetlerinde de hızlı artış göze çarpıyor. Aylık bazda en yüksek artışlarda biri yüzde 3,48 artışla sağlık hizmetlerinde gerçekleşti. Üretici fiyatlarındaki artış oranı halen yüzde 29,6. Enerjide yıllık enflasyon yüzde 44. Üretici fiyatlarında ve girdi maliyetlerindeki bu artış, bir süre sonra tüketiciye yansıyacağı için enflasyon yukarı tırmanışa devam edecek.
1 Nisan'da dağıtım şirketlerine yapılan elektrik satışları fiyatı yüzde 37 zamlandı. Şimdilik perakende satışlara zam yapılamayacağı açıklansa da, yükselen maliyet en sonunda halka yansıtılacak. Bugün dört kişilik bir ailenin açlık sınırının, Türk-İş verilerine göre, bugün 2 bin 14 TL, yoksulluk sınırının ise 6 bin 561 TL oluğu bir dönem yaşanmakta.
Bu tablonun sorumlularına yerel seçimlerde halk bir uyarıda bulundu. Bu uyarının doğru algılanması çok önemli.
YOKSULUN GERÇEĞİ SEBZE MEYVE ENFLASYONU
Yoksulun mal sepetinin yarısı gıda ürünlerinden oluşuyor. Gıdada yıllık enflasyon yüzde 30 iken TÜİK'in madde sepetinde yer alan birçok ürün yoksulun sofrasına uğramıyor. Yaş meyve sebze enflasyonu ise yüzde 70,7 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından mart ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı.
Rapora göre gıda yıllık enflasyonu taze meyve ve sebze fiyatlarındaki belirgin artışa bağlı olarak yükseldi. Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu mart ayında 0,52 puan artarak yüzde 29,7'ye yükseldi. Bu gelişmede, taze meyve ve sebze fiyatlarına bağlı olarak yüzde 41,71'e yükselen işlenmemiş gıda enflasyonu belirleyici oldu. Öte yandan Merkez Bankası'nın raporunda taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyonun yüzde 70,7'ye ulaşması dikkati çekti.
Kısacası gıda enflasyonu durdurulamıyor…