ES TV ekibi bu hafta Gündoğdu Mahallesi'ndeydi. Gündoğdu Mahalle Muhtarı Sevgi Doğan mahallenin ve vatandaşların sorunlarını ES TV mikrofonlarına anlattı. Muhtar Doğan, en büyük sorunlarının mültecilerin mahallede yarattığı kiralık ev sorunu olduğunu ve bu sorun yüzünden mahallede gerginliklerin yaşandığını aktardı.

MAHALLENİN HER KÖŞESİ SORUN
Mahallenin her köşesinde bir sorunları olduğunu vurgulayan Doğan, 'Bizim mahallemiz çok eski bir mahalle ama unutulmuş bir mahalle ötelenmiş ve kenarda bırakılmış bir mahalle. Askeriyenin olduğu bölge, şimdi kentsel dönüşüme açık olan yerler dediğimiz yerler yıkık dökük haldeler. Oturanlar var içerisinde ama oturulamayacak çok fazla evler var. Başka mahallelerden gelen madde bağımlıları hırsızlık yapanlar ya da oraya geçici olarak kendilerine sığınma yeri yapan insanlar orayı kullanıyorlar. Bu da bizim mahallemiz için tehlike arz ediyor. Oraların bir an önce temizlenmesi ve yapılması ve kentsel dönüşüme bir an önce başlanılması gerekiyor. Çok geç kalındı, unutuldu. Oranın 100 kere yapılıp temizlenmesi gerekiyordu. Bu sene başlanacağı söyleniyor. Vergi dairesinin olduğu tarafta başladı. 16 ay sürülecek bir çalışmanın sonrasında oranın yarısına gelindiğinde askeri bölgenin olduğu kısımlar başlanacağı söyleniyor. Biz de bütün mahalle olarak heyecanla bekliyoruz' diye konuştu.

ÇOCUKLARIN SOSYAL HAYATI YOK
Muhtar Doğan, amaçlarının çocukların ve kadınların eğitilebileceği ve kadınların topluma kazandırılacağı bir hizmet yapmak olduğunu söyledi. Doğan, 'Şu anda halk merkezimiz hizmete açıldı. Kadınlar dikiş nakış kursu ve diğer kurslardan faydalanıyorlar, çocuklarımız müzik dersleri görüyorlar. Çocuklarımız kırsalda olduğu için tiyatro, sinema, hayvanat bahçesi gibi kültürel faaliyetlerden yoksunlar. Buradaki çocukların sosyal hayatı yok. Biz de onlara destek vermek için onları hayvanat bahçesi etkinliğine götürdük çok mutlu oldular. Onların hayatında unutulmaz bir an bıraktık. Sayısını bile hatırlayamayacağım kadar çocuğa ayakkabı dağıttık. Biz bunları yaparken hiç bir kurumdan yardım talebinde bulunmuyoruz tamamen zenginden alıp fakire veriyoruz. Eş dost çevremizden hayırsever vatandaşlar sayesinde yapıyoruz' dedi.

KİRALIK EV YOK
Gündoğdu Mahallesi'nde yaklaşık 2.000 yabancı uyruklu vatandaşın yaşadığını ve bunun mahallede kiralık ev sorununu ortaya çıkardığını belirten Doğan, 'Mülteciler özellikle alt mahalleyi tercih ediyorlar. Kenarı da olması, evlerin bahçeli olması, nüfusları çok olduğu için daha fazla rahat ettikleri ortamlar. Bu da mahallede kira sorunu ortaya çıkartıyor. Bu sorun ortaya çıkınca bizim Türkler kiralık ev bulamayınca mültecilerle aralarında bazen çok ciddi kavgalar ve gerilmeler oluyor. Parklarımız yeterli gelmiyor artık çünkü nüfus fazlalaştı onların gelmesi ile daha yoğunlaştı. Parklar yetmiyor, oturma grupları yeterli gelmiyor. Şu anda Gündoğdu Mahallesi'nde sinema tiyatro hiçbir şey yok. Gidecekleri, kültür faaliyeti yapacakları bir yer yok. Sadece ellerinde park var. Bu parklar da mülteciler tarafından istila edilmiş. İnsanlar tepki göstermekte haklı' diye konuştu.

'HİZMETTE BU AYRIM NİYE?'
Tek isteğinin hizmetin zamanında gelmesi ve ayrımcılık yapılmaması olduğunu vurgulayan Doğan, 'Bizim yol sorunumuz var. Yollara başvuralı 5 ay oldu. 5 aydan beri dilekçelerimiz yazılarımız verildi. Ama verilen söz yerinde tutulmuyor. 6 ay oldu hala bir hafta sonra geleceklerini söylüyorlar. Umarım gelirler çünkü bunun yapılması gerekiyor. Bu yol Vişnelik ya da başka bir merkezi mahallede olsaydı eminim bu yol 15 günde yapılırdı. Ben bu ayrımcılığa kızıyorum zengin mahallelerle yoksul mahalleler arasındaki ayrım niye yani. Burada da 18.000 insan yaşıyor bu insanlar da vergisini ödüyor neden bu insanlar bu hizmetlerden faydalanamıyor. Elektrik direği yan yatmış neredeyse üstümüze düşecek kablolar aşağıya sürmüş ama arıyoruz gelmiyorlar. Şu an internetler işlem görmüyor çoğunun kablosu çalınmış ama gelen giden yok' ifadelerini kullandı.


BAKMALARI LAZIM

Geçimin çok zor olduğunu vurgulayan Ayten Yıldız, 'Burada geçim çok zor. Millet zor geçiniyor. Yollar düzgün değil ve bakımı yok buranın fazla. Bu mahalleye bakmaları yapmaları lazım' diye konuştu.

EV BULAMIYORUZ

Mahallede ev bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Erdem Özen, 'En büyük sorunumuz mülteciler. Kavga, patırtı oluyor. Çok fazla mülteci olduğu için ev bulmak çok zor. Biz geçen sene taşınacağımız dönemde bir yıl ev aradık ama bulamadık mülteciler yüzünden' dedi.

İMAR VERMİYORLAR

Yolların iyi durumda olmadığını ifade eden İbrahim Ağır, 'Burada bir tane asfaltı kazdılar belki bir aydır öyle duruyor. Çok büyük bir çukur bunu yapsalar çok güzel olur. Bu mahalleyi hapishane gibi kapattılar, ne kat veren var ne imar veren var' diye konuştu.

40 YILDIR AYNI

Engin Özkat, mahalleye uzun zamandır yatırım yapılmadığını ifade etti. Özkat, 'Kentsel dönüşümün bir an önce gelmesini istiyoruz. Mahallemiz 40 yıldır hemen hemen aynı diyebiliriz. Buraya yatırım gelmediği için belli şeyler olmuyor. Kentsel dönüşümde bazı şeylerin açılacağını düşünüyoruz' dedi.

HAREKET YOK BEREKET YOK

Minibüs güzergahının değişmesini talep eden Hilmi Uludere, 'Eskiden Yunus Emre Hastanesi'ne ve üniversiteye 14 numaralı minibüs giderdi. Şimdi gitmiyor. Kaç senedir mahallemizin imar planı çözülmediği için burada hareket yok bereket yok. Kimse bir çivi çakamıyor evine bakamıyor. Diğer mahalleler 5'e katladı, bizim mahalle yerinde sayıyor' dedi.

ÖTELENME VAR

Gündoğdu Mahallesi'nde esnaf olan Recip Aslan, 'Mahallemizde çeşitli sorunlarımız var. Bu sene sinekten geçemedik, ilaçlama falan olmadı. Aynı zamanda yollar felaket derecede kötü çünkü yollara bakım yapılmıyor. Mahallemiz çevre yolunun öbür tarafında olduğu için bir ötelenme var' diye konuştu.

HASTANEYE ULAŞIM SIKINTISI VAR

Safiye Corco, hastaneye giderken ulaşım sıkıntısı çektiğini söyleyerek, '14 numaralı minibüs çoktandır Tıp Fakültesi'ne gitmiyor. Önceden giderdi ama şimdi kaldırmışlar. Benim belim rahatsız zaten zorlanıyorum, giderken zorlanıyorum' diye konuştu.

AKTARMA YAPMAK ZORUNDAYIZ

Hastaneye giderken aktarma yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Mehmet Baş, 'Otobüsler Odunpazarı'na bırakıyor, nereye gideceğimizi şaşırıyoruz. Mesela ben tıpa gitsem başka bir vasıtaya daha binmem gerekiyor. Bir an evvel düzelmesini istiyorum. Tıp Fakültesi'ne ya da Yunus Emre Hastanesi'ne gitmesi lazım. Aktarma olunca zorlanıyoruz' dedi.

KUYRUK BEKLİYORUZ

Mahallede sabahları uzun ekmek kuyruklarının oluştuğunu aktaran Selahattin Özgün, 'Mahallede ekmek sıkıntısı var. Belediye gece ekmeği getiriyor ama sabahları çok kuyruk bekliyoruz geç açılıyor. Dönüşüm yüzünden evlerimize bir çivi bile çakamıyoruz' diye konuştu.

ALT GEÇİT GÖLET OLUYOR

Alt geçitte çok büyük kazaların yaşandığını dile getiren Ramazan Çallı, 'Genelde yollarımız sıkıntılı. Özellikle Gündoğdu Mahallesi'nden Vergi Dairesi'ne giden alt geçitte çok fazla kaza oluyor. Bu alt geçidi ya kapatsınlar ya da daha düzgün bir şey yapsınlar. Yağmur yağdığı zaman da altgeçit gölet oluyor' dedi. HM