FİYATLAR ATEŞ PAHASI
Kırmızı et fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. İki ayda yüzde 50'lik fiyat artışı üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı et ithalatına başladı. Eskişehir'de kasaplık yapan Ramazan Kuzgun, ithal etin fiyatları kalıcı olarak düşürmeyeceğini söyledi. Et ithalatının fiyatları kısa vadede düşüreceğini ancak uzun vadede üreticiye büyük zarar vereceğini belirten Kuzgun, 'İthal et gelirse piyasa belki biraz geri çekilir ama akabinde besicilere, üreticiye vermiş olduğu zarar akıl almaz büyür. Üretim tamamen durduğu zaman da belki 6 ay, belki 1 sene belirli bir fiyat düşüşü olur ama ondan sonra fiyatlar 2-3 kat olarak bize geri yansır. Üretim maliyetlerini düşürüp bizlere dönüş olursa o zaman fiyatlar düşer. Şu an gözüken, fiyatlar artamaya devam ediyor' dedi.

ÜRETİCİ KAZANAMIYOR
Üreticinin girdi maliyetlerinin çok yükseldiğini ifade eden Kuzgun, '1 torba yem 400 lira. 23-25 kilo arasında gelen bir balya saman 100 lira olmuş. Hayvanın bakımı, veteriner masrafları da var. Oradaki insanların vermiş olduğu emeğin karşılığı artmalı ki, onlar da mutlu olsunlar. Yem fiyatları ve girdi maliyetleri yükseldiği sürece biz bu eti ucuza yiyemeyiz. Hayvanlar kalmadı, çok fazla besicimiz kalmadı, köyden buraya göç olmaya başladı. Çünkü üretici kazanamıyor' ifadelerini kullandı.

ZAMLARI TAKİP EDEMİYORUZ
Yılbaşından bu yana gelen zamları takip edemediklerini söyleyen Kuzgun, 'Kesim alanına her gittiğimizde fiyat artıyor. Bu da bize ekstra yansıyor. Biz insanlarla kavga edecek boyuta geldik. Bu sıkıntı oluştu ancak biz de haklıyız. Girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Kullan at dediğimiz malzemelerimiz var. Kağıda, poşete akıl almaz paralar vermeye başladık. Kullandığımız köpükler bile 150 lira oldu. 2 sene önce 30-40 liraya aldığımız ürünler bunlar. Geçen sene poşet KDV dahil 20 liraydı, bu sene 52 lira artı KDV. Yaklaşık 18 ay önce elektrik parası bin 200 ile bin 500 lira arası geliyordu. Bu ay 5 bin 500 lira geldi. Bunların bize yansıması da müşterilere yansıması da çok sıkıntılı' şeklinde konuştu.