TESTLER MUTLAKA YAPILMALI
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meliha Kovancı, hamile kalmadan önce ve hamilelik sırasında yapılması gerekenler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Hamilelikten önce gerekli testlerin yaptırılması gerektiğinin altını çizen Dr. Kovancı, bu süreç içerisinde yaşanabilecek kilo alımlarına da dikkat çekti. Hamilelik döneminde 4 aydan sonra ayda en fazla 2 kilo alınmasının normal olduğunu ve 14'üncü haftadan itibaren spor yapılması gerektiğini belirten Dr. Meliha Kovancı, sporun önemini anlattı.
RİSKLİ GEBELİK NEDİR?
Meliha Kovancı, '40 haftalık bir süreç içerisinde gebenin yaşadığı sağlık sorunları eğer ciddi düzeydeyse biz buna riskli gebelik diyoruz. Ciddiden kastımız dinlenmiş haldeyken tansiyonun 130-80 mm hg üstünde nabzının 100 nabız/dakika dan fazla olması , vücudunda özellikle bacak ve yüz bölgesinde yaygın ödemlerinin olması, kontrol altına alınamayan şeker yükselmesi ve iç organlarımızdan karaciğer ,böbrek ,dalak ve pankreasda ayrıca kalp ve akciğerlerde tetkiklerle ve görüntüleme ile saptanan herhangi bir hastalığın saptanmasıdır' dedi.
GEBELİKTE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR
Annenin sağlık durumunun önemine dikkat çeken Meliha Kovancı, 'Gebe kalmadan önce de annenin birtakım sağlık sorunları örneğin ciddi kalp yetmezliği, hipertansiyonu ,tiroidin zayıf veya fazla çalışması gibi durumlar varsa o zaman da riskli gebelikler statüsünde kabul ediliyor .Ancak bir de bebek kaynaklı riskli gebelikler de var. Annenin ileri hafta bebek kaybı,sık düşükler ,üçüz dördüz gebelikler ,eski gebeliğinde anomalilli bebek öyküsü ,önceki gebeliklerinde ortaya çıkan ciddi tansiyon yüksekliği ile geçirilen kriz ( eklampsi krizi ) yer alabiliyor' dedi.
UZMANA GÖRÜNÜN
Hamile kalmak isteyen kadınlara 'en az üç ay önce bir uzmana muayene olma' önerisinde bulunan Dr. Kovancı şöyle devam etti: 'Bu muayenede genel testleri ve muayeneleri yapıp 'Senin hiçbir şeyin yok. Sen gebe kalırsın' dedikten sonra bu anneye bir takım eksik olanları tamamlamak amaçlı takviye edici ilaçlar vererek sürece hazırlamak gerekiyor. Örneğin hipotiroidi ile gözlemlediğimiz tiroidin zayıf çalışması olan hachimato hastalığı veya ciddi demir eksikliği bebekde oksijenlenmeyi azaltabileceğinden mutlaka en az 3 ay belki daha bile uzun tedavi sonrası gebelik planı yapılmalıdır .Gebelik başladıktan sonra annenin hızlı kilo alması durumunda bir diyetisyen ile görüştürülmeli.4 aydan sonra en ideali olan ayda iki kilo dur. İki kiloyu aşarsa sıkıntı yaşıyoruz. 14 haftadan sonra da bir pilates hocası veya evde kendi yapabildiği kadar spor yaparak kilonun düzenli bir şekilde alımını sağlayabilir. Hem bebek için hem de anne için en idealidir.'
ANNE ADAYINI SIK SIK GÖRMEMİZ GEREKİYOR
Rahat bir hamilelik ve doğum için nefes egzersizlerinin önemine işaret eden Dr. Meliha Kovancı, 'Anne nefesini doğru kullanamazsa 30. haftadan sonra nefes daralması yaşayabilir. Bu da bayılmalara yol açabilir. Hamilelerin doğru nefes ile bol oksijen alması hem kendileri hem de bebek için iyidir.Ayrıca doğum esnasında en önemli olan doğru nefes ile ıkınabilmektir. ' dedi. Hamilelik sürecinde düzenli takibin önemine de vurgu yapan Dr. Meliha Kovancı, 'Ancak eğer riskli bir hamilelik söz konusu ise bazen anne adayını haftada iki üç kez hatta her gün görmemiz gerekebiliyor' diye konuştu.