PÜF NOKTALAR NELER?
Bebek sahibi olmak isteyen kadınların kendilerini en güzel hissettikleri dönemlerin başında hamilelik geliyor. Değişen hormonlar ve annelik heyecanı birleştiğinde hamilelikte kişisel bakım da anne adaylarının gündeminin önemli bir kısmını oluşturuyor. Hamilelerin saçlarından el ve ayak bakımına, masaja kadar kendilerini rahatlatacak birçok nokta olduğunu anlatan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, 'Kişisel bakım sırasında kullanılan ürünlere, yöntemlere dikkat etmek gerekiyor. O nedenle özellikle masaj gibi uygulamalardan önce muhakkak doktorunuza danışın' uyarısında bulundu.
BİTKİSEL KÖKENLİ SAÇ BOYASI TERCİH EDİLMELİ
Hamilelik hormonları nedeniyle bu dönemde kadınların saçları daha hızlı uzuyor. Hamilelikte saç boyası kullanımının zararlı olduğuna dair kanıt bulunmamakla birlikte kimsayal madde içeren boyama işlemlerinin hamileliğin üçüncü ayından sonra yaptırılmasını öneren Prof. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, şöyle devam etti: 'Saçın tamamının boyanması rahatsızlık verici oluyorsa röfle gibi kısmi aydınlatıcılar kullanılabilir.Bu şekilde bir uygulama saçlarda daha uzun süre kalıcı olduğundan hamilelikte mümkün oldukça az miktarda saçlara müdahaleye gereksinim olur. Ayrıca amonyum içermeyen veya bitkisel kökenli boyalar tercih edilmeli.Bunların yanı sıra formaldehit içeren keratin uygulamalarından gebelikte kaçınılması gerekiyor. Kalıcı perma veya dalgalandırıcı yöntemler gebelikte önerilmiyor. Bunun sebebi ise bebeğe veya anneye zarar vermesinden çok gebelik hormonları nedeniyle saçın yapısındaki değişim.'
KİRPİK UZATICI KULLANMAYIN
Hamilelik hormonlarından dolayı koltukaltı,bikini bölgesi,üst dudak kısmı ve göbek kısmında tüylenmelere artış olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, 'Dikkatli kullanıldığı sürece bu bölgelerde ağda uygulaması faydalı olabilir. Ancak gebelikte cilt hassasiyeti yüksek olduğundan işlem sırasında dikkatli ve hassas olunması gerekiyor.Lazer,elektroliz,depilatör ve beyazlatma işlemlerinin güvenilirliğiile ilgili yeterli veri olmadığından hamileliğin özellikle ilk 3 ayında hiç önerilmiyor.Kirpik uzatıcı kimyasallar gebelikte ve emziren annelerde kullanılmamalı' dedi.
AKNE TEDAVİSİNDE BUNLARA DİKKAT!
Hamilelik hormonları ile birlikte yüzün parlak ve pürüzsüz bir görünüşe kavuştuğuna işaret eden Prof. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, yüzde yapılacak işlemler hakkında şu uyarılarda bulundu:'Cilt hassasiyetinden dolayı mikrodermabrazyon (cildin üst tabakasının soyulması işlemi) veya peeling gibi işlemler yapılırken dikkatli olunmalı.Elektrikli mikroakım veya lazer gibi yöntemler de hamilelikte önerilmiyor.Ayrıca kırışıklık giderici botoks veya kollajen gibi yöntemlerin gebelikte güvenilirliği kanıtlanmadı.Bu tip yöntemler gebelikte kullanılmadan önce mutlaka danışılmalıdır. Muhakkakkullanılan ürünlerde A ve K vitamini ve salisilik asit gibi ürünlerin yüksek miktarda olup olmadığı kontrol edilmeli.Alfa hidroksi asit veya meyve asitleri içeren ürünler tercih edilebilir.'
BUNLARI SAKIN KULLANMAYIN
Hamilelikte yüzde meydana gelen siyah noktalara karşıglikolik asit ve meyve asiti içeren ürünlerin kullanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, uyarılarını 'Bölgesel tedavilerde kullanılan beta hidroksiasit veya salisilik asit içeren ürünler tercih edilmemeli.Bu amaç için kullanılan benzoil peroksitler içeren ürünler de kullanılmamalı.Ciddi doğum sakatlıklarına sebep olan accutaneise kesinlikle akne tedavisi için gebelikte kullanılmamalı.Lazer tedavileri ve kimyasal peelingler de doğum sonrasına bırakılması gereken yöntemler. Ciltteki lekeleri kapamaya yönelik ürünlerin de alerjik olmamasına özen gösterilmeli' diye sıraladı.
DİŞ BAKIMI İHMALE GELMEZ
Hamilelikte diş sağlığının anne ve bebek açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, 'Diş beyazlatıcıların hamilelikte kullanımı ile ilgili risk bildirilmemiş. Ancak dişleri temiz tutmak için diş ipi kullanımı önemli. Sakız çiğnemek de diş sağlığı açısından faydalı oluyor. Diş kaplamanız varsa sakı çiğnerken dikkatli olmanızı öneririm' dedi.
MASAJ YAĞLARI RAHİM KASILMASINA YOL AÇABİLİR
Hamilelik hafta ilerledikçe omurgaya binen yükün arttığını ve bunun da beraberinde sırt ve bel ağrısını getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, 'Bu durumlarda masajlar rahatlatıcı olabilir. Ancak gebeliğin ilk üç ayında yapılan masajlarda baş dönmesi oluşabiliyor. Bu nedenle masajın ilk üç aydan sonra yapılması öneriliyor' dedi. Masaj sırasında hamileliğe uygun masa kullanımı ve sağ yana doğru uzanmaya dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, sözlerine şöyle devam etti: 'Kullanılan losyonlar ve yağların ne olduğu bilinmeli. Çünkü bazı kokular hassasiyet yapabiliyor ve aromaterapide kullanılan bazı yağlar rahim kasılmasını artırabiliyor.Bitkisel yağların çoğunun gebelikte etkisi bilinmediğinden dolayı dikkatli olunmalı.Bu yağlardan gül,lavanta,papatya,yasemin,mandalina,portakal ve ylangylang yağları güvenilir kabul ediliyor. Ancak fesleğen,ardıç,biberiye,adaçayı,nane ve kekik yağı rahimde kasılma oluşturabiliyor. Ayrıca ayakbileği ve topuk arasına uygulanan sert masaj,rahim kasılmalarına sebep olabilir.'Hamilelere sauna, buhar odası ve sıcak küvet gibi ortamlardan uzak durma çağrısında bulunan Prof. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, cilt kanseri ve cilt sorunlarını artırma riski nedeniyle solaryuma girilmesini de kesinlikle önermediğini belirtti.
MANİKÜR VE PEDİKÜRDE DİKKAT
El ve ayaklarda terlemenin hamilelikte arttığını, manikür ve pedikür gibi bakım uygulamalarının hijyenik koşullar yerine getirilmesi halinde uygun olduğunu anlatan Prof. Dr. Ahmet Cantuğ Çalışkan, 'Ortamda kuvvetli kimyasalların bulunmadığına emin olunmalı ve işlemle yapılırken özellikle ayak bileği ve topuk arasına sert masaj uygulanmamalı.Fazla dokuların temizlenmesinde sünger taşı kullanımı öneriliyor. Enfeksiyon riski nedeniyle bıçak kullanılmamalı. Tırnaklara cila uygulanacaksa toksik olmayan ürünler kullanılmalı' diye konuştu.