'Ödem oluyor diye kesinlikle sıvı tüketiminizi azaltmayın. Su içmek ödemi artırmaz, tersine azaltır' diyor. Dr. Hulusi Göktuğ Gürer, hamilelikte ödem sökücü bitkisel ürünler ve ilaçlardan da sakınmak gerektiğini vurguladı.

KAN HACMİNİZ ARTINCA


Hamileliğin ilerleyen aylarında görülen ödem, ayakkabıların dar gelmesi, yüzüklerin parmağı sıkması, çorap ve dar giysilerin vücutta iz bırakması gibi işaretlerle kendini gösteriyor. Vücutta tutulan suyun hamilelikle birlikte arttığına, damarlardaki kan miktarının da neredeyse yüzde 50 yükseldiğine işaret eden Dr. Hulusi Göktuğ Gürer, ödemin oluşma sürecini 'Artan kan hacmine bağlı olarak kan sulanıyor. Sıvıyı tutan proteinlerde ise nispi azalma görülüyor. Bu da damar yatağından dokulara sıvı sızmasına neden oluyor. Böyle ce dokularda sıvı birikmesi anlamına gelen ödem oluşuyor' diye anlattı.

FAZLA TUZ TÜKETİLMEMELİ


Aşırı kilolu hamilelerde şişlikler daha sık görülürken zayıf hamilelerde ödeme pek rastlanmıyor. Fazla tuz tüketilmesinin, yetersiz protein alınmasının ödemi tetikleyebildiğini kaydeden Dr. Hulusi Göktuğ Gürer, 'Yaz aylarındaki sıcak havalarda damar geçirgenliğini artırarak daha çok ödem oluşumuna sebep olabiliyor. Uzun süreli seyahatlerde kişinin hareketsiz kalması da ödem miktarını artırıyor' dedi.


GEBELİK ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ


Hamilelikte sıklıkla karşılaşılan bu durum tehlikeli mi? Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hulusi Göktuğ Gürer, şu uyarılarda bulundu: 'Ödemin nedenleri oldukça fazladır. Bazı masum nedenlerin yanında kalp yetersizliği, böbrek hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, sistemik hastalıklar, karın içi tümörler, beyin travması, kan kayıpları, kansızlık gibi pek çok ciddi hastalık da ödem yapabilir. Ödem bazen hamilelikte yüksek tansiyon preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) denilen duruma eşlik edebiliyor.'

DİKKAT ETMEK GEREKİYOR
Gebelik zehirlenmesinde ayrıca yüksek tansiyon, idrarda fazla protein atılması gibi bulgular da olduğuna dikkat çeken Dr.Hulusi Göktuğ Gürer, 'Her ödem preeklampsi anlamına gelmez. Ancak dikkat etmek gerekiyor. Bu hamilelerde ödem özellikle yüzde, göz kapaklarında meydana gelir. Beraberinde kulak çınlamaları, gözde sinek uçuşmaları ve ense ağrıları oluyorsa bu ödeme tansiyon eşlik ediyor demektir. Böyle durumlarda tansiyon süratle ölçülmeli ve yüksek seyrediyorsa mutlaka bir hekime başvurmalıdır' uyarısında bulunuyor.


ÖDEMİ AZALTACAK ÖNERİLER
Hamilelikte ödemi azaltmak mümkün. Bunun için öncelikle ayakta fazla durmamaya özen göstermek gerektiğini belirten Dr. Hulusi Göktuğ Gürer, ödemi azaltacak diğer önerilerini şöyle sıralıyor:
*Zaman zaman uzanın, eğer uzanma olanağınız yoksa ayaklarınızı belli bir yükseklikte tutarak oturun.
*Düzenli egzersiz yapın.
*Yemek düzeninize dikkat edin. Düzenli ve yeterli protein aldığınızdan emin olun.
*Sıvı tüketiminizi kısıtlamayın.
*Tuzu ne çok azaltın ne de çok tüketin. Normal miktarda tuz tüketimine devam edin.
*Dar kıyafet ve çorap giymekten kaçının. Varis gibi dolaşım bozukluğunuz varsa muhakkak varis çorabı kullanın.
*Uzun seyahatlerde kan dolaşımınızı artırmak için mola verdiğinizde, araç içinde ya da uçakta yürüyüş yapın. Koltuklarda ayaklarınızı büküp oturmayın.
*Özellikle kalp ve böbrek hastası ya da hamileliğe bağlı olarak tansiyonu varsa doktor kontrolünü ihmal etmeyin.
*Hamilelik döneminde kesinlikle ödem sökücü bitkisel ürünler ve ilaç kullanamayın.Bu ürünler ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.