ÜZERİNDEN 23 YIL GEÇTİ
17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 23 yıl geçti. Binlerce insanın hayatını kaybettiği deprem sonrası depreme karşı bir takım önlemler ve eğitimler hayata geçirildi. Marmara Depreminde 23 yıl geride kaldı. Fakat yaşanan acılar hala ilk günkü tazeliğini koruyor. Ülkemizdeki deprem gerçeği ise bir takım önlemleri almayı gerektiriyor. Bu anlamda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi'nde bulunan deprem simülatöründe 2012 yılından bu yana depreme karşı korunmak için çocuklara ve ailelere eğitimler veriliyor. Merkezde bilim iletişimcisi olarak görev yapan İbrahim Kunduz verilen deprem eğitimleriyle ilgili bilgi vererek öncelik olarak çocukları bu konuda bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

ÖNCELİĞİMİZ ÇOCUKLAR
Kunduz, '2012 yılından beri sahip olduğumuz deprem simülatörüyle birlikte aslında her yaştan ziyaretçimize deprem eğitimi vermeye çalışıyoruz. Önceliğimiz tabi ki çocuklar. Çünkü onların deprem anında neler yapacağını bilmeye daha çok ihtiyacı var. Öğretmenler okul gruplarıyla birlikte Bilim Deney Merkezi'ni ziyaret ettiğinde onlara geniş ve kapsamlı deprem öncesi deprem anı ve deprem sonrası eğitimleri veriyoruz. Bu eğitimleri de Eskişehir Akut ekibiyle beraber hazırladık. Onlardan aldığımız eğitimleri biz buraya gelen ziyaretçilere anlatıyoruz. Yine hafta içi ve hafta sonu halk seanslarımızda aileleriyle birlikte geldiğinde çocuklar yine her yaş grubunda burada deprem eğitimleri veriyoruz' dedi.

HAYAT KURTARAN ÖNERİLER
Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında konuşan Kunduz, 'Deprem öncesinde evimizin içini hazırlarken, evin içerisinde yaşayan herkesin önce oturup bir plan yapması gerekiyor. Etrafımıza baktığımızda deprem olurken, bina sallanırken bize zarar verecek olan eşyaları mutlaka ya oradan kaldırmalıyız ya da zarar vermelerini engelleyebilecek şekilde yerleştirmemiz gerekiyor. Kendimize yine deprem anında korunabilecek alanlar oluşturmalıyız. Bu alanlar mümkünse pencerelerden uzakta devrilebilecek eşyalardan uzakta olması gerekiyor. Hangi odada depreme yakalanacağımızı bilmiyoruz. O yüzden evin her bölümü için ayrı ayrı plan yapılması lazım dedi.

EŞYALARIN YERİ ÇOK ÖNEMLİ
Bilim iletişimcisi İbrahim Kunduz, 'Mesela pencerelerin önünde perdelerin mutlaka çekili olması gerekiyor. Deprem anında camların patlama ihtimaline karşı cam kesikleri bizleri yaralayabilir. Evde vitrinler, TV üniteleri gibi ya da eşya dolapları gibi malzemelerin mutlaka duvarlara sabitlenmesi gerekiyor. Deprem öncesinde en önemli şeylerden biri de deprem sonrasında kullanabileceğimiz bir deprem çantası oluşturmak. Bu çantanın içerisinde bize bir kaç gün yetebilecek kuru gıda, su, el feneri, ilk yardım malzemeleri gibi birinci dereceden ihtiyaç duyabileceğimiz malzemeler. Deprem sonrasında evi nasıl terk edeceğine dair de bir plan yapılması gerekiyor. Çünkü o anda bir panik oluşuyor mutlaka. Bu paniği en aza indirmek için önceden bilinçlenmek lazım. Mesela evin büyükleri vanaları kapatabilirler. Küçükler deprem çantasını yerinden alabilirler. Deprem sonrasında buluşulabilecek yerlerle ilgili… Çünkü elektrikler gidebilir, belki ışıkta birbirimizi göremeyebiliriz. Deprem sonrasında herkes evi terk ettiğinde nerede buluşabileceğiyle ilgili mutlaka bir plan yapması gerekiyor. Bu çok önemli hayati öneme sahip bir plandır' diye konuştu.

MUTLAKA DEPREM EĞİTİMİ ALINMALI
Türkiye'de deprem gerçeğinin olduğunu ve bunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Kunduz depreme karşı mutlaka eğitim alınması gerektiğinin altını çizdi. Kunduz, 'Biz tabi ki deprem hiç olmasın istiyoruz ama maalesef ülkemizin bir gerçeği biz deprem ülkesiyiz. Burada eğitim almış İzmir'den gelen bir ziyaretçimiz vardı. Biliyorsunuz İzmir'de bir deprem oldu. Büyük de bir depremdi ve can kayıpları da oldu. Orada burada aldığı eğitimle yaşadığı depremde doğru bir şekilde korunma yönetimlerini yaparak, daha sonra depremi sağlıklı bir şekilde atlatan bir ziyaretçimiz var. Daha sonra bize bunu bildirdi ve bize teşekkürlerini iletti. Gerçekten eğitimlerin kime ne zaman nasıl faydası olacağı bilinmez. O yüzden bu eğitimler çok önem arz ediyor' diye konuştu.

ÇETİN DEPREM DENEYİMİ YAŞADI
Öte yandan deprem simülatöründe ES TV Genel Yayın Yönetmeni Şener Çetin bizzat deprem deneyimini yaşadı. Deprem simülatöründe 7,4 büyüklüğünde gerçekleşen sarsıntı ise gerçeğini aratmadı.