ŞİDDET OLMASIN
25 yaşına kadar tüm çocukların haklarından tamamıyla faydalandığı, her türlü şiddetten uzak ve mutlu olduğu, tüm yönleriyle kendilerini gerçekleştirdikleri bir dünya yaratmayı kendilerine vizyon olarak belirlediklerini ifade eden Eksi 25 Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Karakaya, 'Eksi 25 Derneği gerek doğrudan çocuklarla yürüttüğü çalışmalar gerekse çocuklar ile iletişim içinde bulunan, bulunabilecek tüm birey ve diğer aktörlerle yürüttüğü çalışmalar ile çocuk hakları sözleşmesinin kabulü ve benimsenmesi, Çocuk hakları sözleşmesi dahilinde tüm çocukların haklarının farkında olduğu ve hak ihlallerine karşı güçlendirildiği, onları güçlendirirken toplumun her kesiminin çocuk hakları, çocuk dostu dil, çocuk dostu yaklaşım, çocuğa karşı şiddeti önleme konularında farkındalık yürütmek ve savunuculuk yaparak karar vericileri sisteme dahil ederek yasal iyileştirmeler ve düzenlemelere katkı sağlamaktır. Çocuğa karşı şiddetin olmadığı şiddetten arınık bir dünyaya erişme amacı güder.' diye belirtti.

ÇOCUKLAR KORUNMALI
Derneğe şiddet mağduru çocuk ve aileleri başvurarak çocuk koruma sisteminde karşılaştıkları sorunlar konusunda destek hizmeti alabilmekte olduğunu aktaran Karakaya, 'Dezavantajlı tüm çocuk ve gençler derneğe müracaat ederek ihtiyaçları doğrultusunda (Hukuki, ekonomik, psiko-sosyal vb.) yararlanıcı olabilmektedirler. Derneğimiz Çocuk Koruma Sistemine dahil olan meslek elemanlarının ve tüm aktörlerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca derneğimizde şiddetin önlenmesi amacıyla toplumun tüm kesimlerine yönelik, çocuk hakları, çocuk algısı, çocuk gelişimi, psikolojik sağlamlığın artırılması gibi konularda güçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Kurulduğu zaman içerisinde çalışma alanını ve kapsamını genişleterek; Çocuk İhmalini ve İstismarını Önleme, Çocuk Hakları, Durum Belirleme, Vaka İzleme, Farkındalık Çalışmaları, Gençlik Çalışmaları, Doğayı ve İklim Krizini Merkeze alan programlar yürütmektedir.' şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ HİZMET VERİYOR
Eksi 25 Çocuk Köyü Eskişehir'deki tüm çocuklara ücretsiz olarak hizmet vermekte olduğunu söyleyen Karakaya, 'Dezavantajlı grupların sosyal uyumunun güçlendirilmesi ve oluşturulan destek mekanizmaları ile yenilikçi yaklaşımlar teşvik edilmektedir. Çalışmamız tüm çocukların ve dezavantajlı iki çocuk grubunun güçlendirilmesi temeline dayandırılmıştır. Birincisi engelli çocuklar ve engelli çocuğa sahip ailelerdir. İkincisi şiddet mağduru çocuklar ve aileleridir. Eskişehir'de bu iki çocuk grubunun yararlanacağı böyle bir merkez bulunmamaktadır. Bu anlamda çalışmamız öncü ve yenilikçi bir modelleme çalışmasıdır. Eksi 25 Derneği Kütahya ilinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Göç İdaresi Müdürlüğü iş birliğinde Bir Arada Çocuk Köyü projesi ile çocuk koruma alanındaki aktörlerin güçlendirilmesine yönelik gerçekleştirilen projeler ve çalışmalarla çocuk alanına katkı sunmaya devam etmektedir.' diye belirtti. HM

Eksi 25 Derneği, 25 yaşına kadar her bireyin yüksek yararını gözeterek, bireylerin; yaşamasını, gelişmesini, katılımını, ihmal-istismar ve her tür şiddetten korunmasını sağlamak amacıyla 2015 yılında Eskişehir'de kuruldu ve bu amaç doğrultusunda çalışmalarını yürütmeye devam etmektedir.