Yoğun katılımla gerçekleşen panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 'Bazılarının hoşuna gitmeyeceğini biliyorum ama söylemek zorundayım. Her koşulda İstanbul Sözleşmesi yaşatır' dedi.

PANEL DÜZENLENDİ
Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı'nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Kentsel, Çevresel ve Yerel Yönetimler Politikaları Kürsüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Algan yaptı. Panele CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de katılırken, panelin moderatörlüğünü ise gazeteci Afşin Yurdakul üstlendi.

KADINLAR DİNLENMELİ
Başkan Büyükerşen, konuşmasında yaşanan deprem felaketi sonrasında afet yönetiminin risk yönetimi aşamasında kadınlara mutlaka söz hakkı verilmesi gerektiğini bir kez daha gördüklerini söyledi. 'Kadınların istekleri, şikayetleri ve talepleri dinlenmeli ve bunlar doğrultusunda gerekli planlamalar yapılmalı, tedbir ve önlemler alınmalıdır. Afet yönetiminin kriz yönetimi sürecinde ise daha önceden kadınların da dahil edildiği bu planlamalar, cinsiyetler arasında bir fark gözetilmeksizin uygulamaya konulmalıdır' diyen Büyükerşen, kadınların afetlere bağlı ölüm oranlarını ve zarar görebilirlik düzeylerini düşürmek için afet yönetimi sürecinin toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin gözetilerek yapılması gerektiğini ifade etti. Başkan Büyükerşen ayrıca konuşmasını 'Bazılarının hoşuna gitmeyeceğini biliyorum ama söylemek zorundayım. Her koşulda İstanbul Sözleşmesi yaşatır' diyerek noktaladı.

AB'DEN BÜYÜK DESTEK

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise yaşanan deprem felaketinden dolayı tüm Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini iletti. AB'nin şimdiye kadar en büyük arama kurtarma operasyonunu gerçekleştirdiğini belirten Büyükelçi Meyer-Landrut, 'Avrupa Birliği üye ülkeleri, arama kurtarma ekipleri yolladılar. Bin 750 kişiden fazla insan burada arama kurtarma amacıyla bulundu. 111 arama kurtarma köpeği, hayat kurtarmak için sahadaydı. Sahra hastaneleri kuruldu. Sağlık ekipleri de geldi. Barınma ekipmanı, medikal ekipman ve bu tür ayni yardımlar Avrupa Birliği tarafından sağlandı. Yetkililerle, ortaklarımızla koordinasyon içinde en acil ihtiyaçları karşılama yönünde destek sağlamaya devam ediyoruz' dedi. Deprem bölgesine yardımların devam edeceğini belirten Meyer-Landrut, depremin ve depreme yapılan müdahalenin, kadınların karar verme ve politika yapma mekanizmalarına katılımının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini dile getirerek, kadınların sesine, deneyimine ve uzmanlığına ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.