GÖZLER BÜYÜKERŞEN'DE..
Dünden devam...
Bütün gözler Hocaya çevrilmiş vaziyette.Peki, Büyükerşen ne diyor? Zaten birileri bir yerlere adaymı olacak? Hedef belli. İlk atış Poligonu Büyükerşen..

Bu proje, 2012 yapılıp faaliyete geçseydi belki anlamlı olabilirdi. Aradan geçen süre içinde somut olarak sonuçlarını değerlendirebilirdik. Şimdi geldiğimiz noktada ve saat başı değişen teknolojik gelişmeler, artık böylesine test merkezlerini gerekli kılmıyor. Çünkü artık yapay zekanın kullanıldığı bu üretim ve test merkezleri bu gerekliliği ortadan kaldırmış durumda.

MÜKEMMELİYET MERKEZİ...

Neyin mükemmeliyet merkezi?
Yapılan nedir? Bu güne kadar somut yapılabilinen bina dan başka bir şey yok..
Kullandığımız hızlı tren hızlı olmaktan çıktı... Şimdi, hedef hız saatte 600km. Bu Hızı yapan Çin'de ve GÜNEY KORE'de trenler var. Gerçekten hızlı tren bunlar. Artık 250 km hız yapan trenler yavaş yavaş hızlı olmaktan çıkıyor. Zaten 250 km hızı zaman zaman yapabiliyorlar. Her zaman olmuyor. Çünkü alt yapı ve donanımları yeterli değil. Bunu biliyoruz. Önümüzdeki dönem yeni nesil hızlı trene geçeceğiz.
Bizdeki sözde, hızlandırılmış tren...miş..
İstanbul'a trenle gidin bakın. Nasıl bir hızlı tren'se bir çok yerde hızı 20 km. Düşüyor.

Ray aralıkların ve yeni nesil trenlerden ve setlerden da bahseden Büyükerşen zaten proje doğru olsaydı şimdiye kadar proje gerçekleşirdi dedi.
Bu sözün altını kalın çizgilerle çiziyorum...
Demek ki önümüzdeki dönem çok farklı olacak. Bu konudaki araştırmalar ve çalışmalarda Büyükerşen'i doğruluyor.
O halde biz neyi tartışıyoruz?

DAVUT AYDIN' A GÖNDERMEDE BULUNUYOR..
URAYSİM, eski rektörlerden bir hemşerimizin Sayın Cumhurbaşkanının 'gözüne' girerek, ikinci kez 'rektörlüğe' atanabileceğini umarak, ilk kez duyulan kısa ismi ile ülkeye büyük gelirler getirecek yeni bir sanayi vizyonu yaratacağını sandığı bir projedir.
Aynı zamanda, Projenin finansmanı, Anadolu Üniversitenin Açık öğretimden kazanılan gelirlerinin, kendi yatırımları ve öğrencileri için harcamaları gerekirken, harcanamamış gelirlerinden karşılanacağı için, hükümetçe 'matluba-muvafık' bir iş olacaktı.
( Matlubamuvafık ne demek?'amaca hizmet eden' anlamında eski Türkçe bir ifade. Talep edilene 'matlub' uygun olan, istenileni karşılayan, aranılanı yerine getiren, maksada uygun olan, amaca hizmet eden anlamında kullanılmıştır.)...
O gün görev yapan rektör (Davut Aydın'dan bahsediyor) tekrar atanabilmek için URAYSİMİ ve mükemmeliyet merkezini hükümete anlattı. Ama tekrar 'rektör' olarak atanmadı..

Türkiye'de,ilk lambalı radyolar yapıldı. Sonra transistörlü, şimdi de dijital teknoloji var.
Yeni nesil trenler tamamen bilgisayar kontrollü ve yapay zeka ile çalışıyorlar.
Toplu taşımada artık,'monoraylı' toplu taşıma geçiş döneminde 'test'merkezlerinin hiçbir işe yaramayacağını şu sözlerle anlattı..
Örnekler veriyor..
Bu işler o kadar kolay değil.. 'Ben, bizim arkadaşlarla beraber Bursa'daki tramvay üretimi (durmazlar makine)yapan firmaya gittik. Niye? Dedim satamıyorsunuz? Dediler ki; Bizim dışarıdan getirtmek zorunda olduğumuz parçaların maliyeti o kadar yüksek ki akıl karı değil dedi.
Bazı şeyler kolay değil. Tarım hepsinden önemli. Varsa dağlık, taşlık yer gitsinorada yapsın. Siz, bütün yaptığı vagonları yükleyecek Avusturya veya İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, Almanlar yükleyecekler Eskişehir'e getirecekler yarım saat veya bir saat burada 'testlerini' yaptıracaklar ve para verecekler. Eskişehir'e öyle mi?

HAYAL GÖRÜYORLAR.

Hayalden de öte, olacak şey değil. Yapın evvela vagonları da... Test dediğin iki tane ray parçası' dedi.
Dijital elektronik devreler şimdi kullanılıyor. Bunu evvela Eskişehirli olarak düşünmeliyiz ki; bizim böyle bir parayıdökecek kadar zengin miyiz?
Bir Başkan arkadaşımız buradan binlerce genç yetişecek diyor. ( Cemalettin Kesikbaş'tan bahsediyor) Nedir? Obinlerce genç? Binlerce genç ne yapacak? Bu testin yapıldığı yerde 2-3 tanekonsol vardır bilgisayarlı. Yani, o koca binada, ben daha görünce resmini Allah Allah! Dedim kaç tane blok yapmış? Başlamış gözükmek için harcanmış bir paradır. Orası üniversitenin yapmış olduğu bir masrafsa daha büyük paralar harcamamak için oraya bir meslek okulu kursun arkaya. Sanayide yetişecek elemanları yetiştiren. Bunlar güzel, cazibeli laflar.

MÜKEMMELİYET MERKEZİ.

Neymiş! Mükemmeliyet Merkezi... Yani biraz düşünmeniz lazım arkadaşlar' !
Mükemmeliyet Merkezi. Önemli olan Türkiye'nin bu raylı araç gereçleri yapıyor duruma gelmesi. Yapıyor duruma gelmesi de kolay, isterse Türkiye bunları yapabilir ama,'mukayeseli maliyetler' denen bir şey vardır. Siz, üreteceğiniz mal maliyet olarak satış fiyatı olarak diğerleriyle rekabet edebilecek mi etmeyecek mi? Siz sıfırdan başlayacaksınız, karşı taraf bir asırdan da fazladır raylı sistemler üretmiş dünyada. O kadar tecrübe sahibi kazanmış firmalar. Bu bir hayaldir.

HARCAMAYA TARAFTAR DEĞİLİM..
Ben Eskişehir kazansın diye, üniversitenin parasının harcanmasına taraf olmadığım gibi hükümet de harcamaya kalksa onun da harcamasına taraftar değilim' ifadelerini kullandı.

HOCA DERS VERDİ..
Verdiği dersin adını ben söyleyeyim..Karşılaştırmalı üstünlükler teorisi...
Umarım bu dersi öğrenmişlerdir. En iyi bildiğim konu... İktisadi analiz derslerinde öğrendiğimiz konuların en başında gelirdi. Bu dersi başaranlar iyi bir ekonomik danışman olur.. Sorularda ya, Adam Smith yada David Richard'dan çıkardı..
İkisinin de farklı yaklaşımları vardı.
Beynime yapışıp kalmış. Yılmaz hocam anlatmaya başlayınca yanımdakilere dedikmiş anda hoca ders veriyor. Mukayeseli üstünlükler dersi.. Anlatmaya başlayınca dersler gözümün önünde film şeridi gibi gelip geçti.

KARŞILAŞTIRMALI MUKAYESELİ ÜSTÜNLÜKLER...

Yatırımcılar bir yatırım kararı vermeden önce ilk yaptıkları işlerden biridir. Öyle gece rüyasında görüp, ertesi gün karar vermezler..
Onun için mukayeseler çok önemlidir. Birçok analizler yapılır ve ekonomik ise yatırım kararı alınır.
İktisat biliminde bir grubun bir malıgöreceli olarak daha az maliyetle üretebildiği bir durumda,ticaretin ticaret yapan iki taraf için de nasıl faydalı olacağını anlatır. Önemli olan üretimdeki 'mutlak maliyetler' değil, fakat 'fırsat'maliyetidir. Karşılaştırmalı üstünlükler modern uluslararası ticaret teorisinin anlaşılabilmesi için karşılaştırmalı üstünlükler teorisi, iktisat biliminde bir grubun bir malı göreceli olarak daha az maliyetle üretebildiği bir durumda, ticaretin ticaret yapan iki taraf için de nasıl faydalı olacağını anlatır. Önemli olan üretimdeki mutlak maliyetler değil, fakat fırsatmaliyetidir. Karşılaştırmalı üstünlükler modern uluslararası ticaret teorisinin anlaşılabilmesi için çok önemlidir.
Bunu bilmiyor iseniz doğru sorular soramazsınız. Hiç olmazsa dersi iyi öğrenin beyler.
Mealen; anlatmak istediği aklınızı kullanın mantıkla hareket edin, bilimin dışına çıkmayın!
İşte bu derslerde mukayeseli üstünlükler kuramı vardı.
Yani kısacası 'analitik' düşünün dedi. Şimdi bu işlerin modası geçti. Artık teknoloji dünyasında her gün yeni devrimler oluyor.
20 sene öncesinin teknolojisi ile ne yapacaksınız. Parayı gömeceksiniz. Sonra millet bu yanlışın faturasını ödeyecek.
Öyle olmadı mı?
İşte en somut örneği.
Kütahya'da yapılan ZAFER hava alanı.% 99 hesap atası var... Sayıştay raporları okuyun lütfen.Peki, bunun hesabını kim verecek?
Kuşlar bile piste inmiyor. Eskişehir'de hava alanı varken neden değerlendirilmedi? Neden tarifeli seferler sürdürülemedi?
Bu soruların cevabı ne yazık ki hala verilemiyor?
to be counted...