İKİNCİ ELE YÖNELDİLER
Yılın son günlerine doğru hareketli olan ikinci el araç piyasası yeni yıla da hızlı başladı. Zira sıfır otomobile ulaşmak güçlük çeken alıcılar ikinci el araca yöneliyor. Hal böyle olunca ikinci el araçlarda da oto galericiler araç tedariğinde sorun yaşıyor. Eskişehir Oto Galericiler Dernek Başkan Yardımcısı Akın Taymaz hareketliliğin yaşandığını fakat sattıkları aracı yerine koyamadıklarını belirtti.

ARAÇ TEDARİĞİNDE SIKINTI VAR
Taymaz, 'Şuan da hareket var. Esnafların yaşadığı en büyük problem araç tedarikinde sorunlar yaşıyoruz. Çünkü satıyoruz, yerine koyamıyoruz. Bu da sermaye olarak küçülüyoruz anlamına geliyor. Kullanıcılar kredilere ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Bunun yanı sıra piyasalarda sıfır otomobil tedariki zor olduğu için ikinci ele yöneliş hat safhada yüksek. Ancak şuan da Ocak ayı girdiği için motorlu araç vergileri, noter satışındaki yükselişler, harçların değişmesi gibi durumlar alıcıları durdurmuş vaziyette. Zaten bu her yıl Ocak ayında 10-15 gün bu şekilde oluyor. Müşterilerimiz rahat olsunlar. Çıkan yasaya göre zaten motorlu araç vergileri satıcıya ait. Dolayısıyla burada gördüğünüz araçlar tamamen motorlu araç vergileri ödenmeden devri söz konusu olmaz. Ancak bu yükselişler araç muayene ücretlerin güncellenmesi falan bunlar biraz müşterilerimizi biraz tereddütte bırakıyor. Finansmanı olan, nakit olan özellikle ya da banka kredisi denkleştiren müşterilerimizde herhangi bir problem yok. Çoğunlukla alıyorlar, değiştiriyorlar. Özellikle takas çok yoğun oluyor. Yani yıla hareketli başladık. İnşallah böyle gider. Ancak araç tedariği bizim için büyük problem. Satıyoruz, piyasa yükseliyor. Yerine biraz daha yüksekten koyuyoruz. Ticaret olmazsa bizim burada ayakta kalmamız mümkün değil. Bunlar piyasanın yükselmesinde etken durumlardır. Enflasyon tabi ki en büyük etmenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor' dedi.

YÜZDE 10-15 ARTIŞ BEKLENİYOR
Araba almanın tam zamanı olduğunu söyleyen Taymaz, 'Araç fiyatları tabi ki yükselecek. Çünkü piyasada sıfır olarak satılan araçların büyük bir kısmı ithal araçlardan oluşuyor. İthalat sıkıntılı olunca ikinci ele de yansıyor. En büyük problem de bu yükselişin nereye kadar gedeceği, kestiremiyoruz. Nasıl olacak, duraklayacak mı? Enflasyon rakamları açıklandı, bunların fiyata yansımaları olur. Bu yansımalar da 15-20 gün içerisinde netleşir. Piyasa yüzde 10-15 bandında ikinci ellerde bir yükseliş olur' ifadelerini kullandı. HM