Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çağrısıyla İstasyon Meydanı'nda toplanan yüzlerce kadın, Adalar Porsuk Mevkii'ne yürüdü. Yürüyüş esnasında kadınlar, 'Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula' sloganı attı.
SÖZLEŞMEYİ İMZALATANLAR BİZİZ
Kadınlar adına basın metnini okuyan Deren Melis Göçmen, 'Bu kararı, tek bir kişi kendi başına aldı. O sözleşmeyi imzalatanlar biziz, mücadelemizle adım adım kadınların yaşam hakkı mücadelesini bu ülkenin meydanlarına kazıyan biziz. Siz bu kararı geri çekeceksiniz.
İstanbul Sözleşmesi kadına karşı yönelmiş her türlü şiddeti önlemeyi, şiddete maruz kalmış kadınlara yönelik etkin soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin yürütülmesini ve mevcut şiddetin ortadan kaldırılmasını amaçlayan çerçeve bir sözleşmedir. Kadına karşı şiddetin ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül politikalar üretmeyi ve devletin bu politikaları etkin yürütmesini ve uygulamasını amaçlar' diye konuştu.
KADINLARI YOK SAYAMAZSINIZ
'İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin uygulansaydı kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin azalabileceğini biliyoruz' diyen Göçmen, 'Siz milyonlarca kadını yok sayamazsınız, milyonlarca kadını evlere kapatamaz, sokaklardan ve meydanlardan silemezsiniz. Milyonlarca kadını susturamazsınız! Biz dünyanın yarısıyız. Kadınları korumakla mükellef olan devlet yetkilileri dün gece İstanbul sözleşmesini fesih kararı aldı. Sözleşmenin hazırlanma dahil olan kadınlar olarak biz sözleşmenin fesih kararını kabul etmiyoruz. Kararı geri çek sözleşmeyi uygula' ifadelerini kullandı. SAMET KILIÇ