Yapılan anket çalışmalarında Eskişehir, Türkiye'de en çok kitap okuyan iller arasına giriyor olsa da son dönemde hayat pahalılığı ve zamlar sebebiyle kitap satışlarında da durgunluk yaşanmaya başladı. Eskişehir'de bir kitabevinde çalışan Özgür Özyürek, kağıt zamlarının kitap piyasasını etkilediğini hatta bazı yayınevlerinin yoğun talep olmadan bazı kitapları basmadığını ifade etti.

ESKİŞEHİR HALKI OKUMAYI SEVER
Eskişehir halkının kitap okumayı sevdiğini belirten Özyürek, 'Son dönemde tabi biraz fiyatların da etkisiyle durgunluk oldu. Eskişehir okuyan bir kent. Özellikle de bilinen, tanınan kitaplar konusunda iyi bir kitleye sahibiz. Ve aynı zamanda biz de ikinci el kitap, iade vs gibi hizmetler olduğu için açık söyleyeyim durgunluğun biraz önüne geçtik. Ama geçen yaza göre ya da iki yaz öncesine göre kıyaslarsam fiyatlar çok yükseldi. Özellikle popüler kitapların fiyatlarında ciddi bir artış var. Yüzde 50'nin üzerinde zam gelen kitaplar var. Toplamda birkaç ay içinde yüzde 50'nin üzerinde zam gören kitaplar var' dedi.

ESKİŞEHİR'DE ÇOK SATANLAR
Eskişehir'de son günlerde en çok satan kitaplar hakkında bilgi veren Özyürek, 'Şu an özellikle Mark Wolynn'un Seninle Başlamadı, Zülfü Livaneli'nin Kaplanın Sırtında çok yoğun ilgi görüyor. Matt Haig'in Gece Yarısı Kütüphanesi de çok satılan kitaplar arasında. Yine bizim yayınevimizin kitaplarından Dinler Tarihi çok satan kitaplar arasında. Türkiye çapında da güzel satan bir kitap bu' diye konuştu.

TALEP OLMADAN BASILMIYOR
İlerleyen günlerde kitap fiyatlarında yine bir artış olabileceğini söyleyen Özyürek, 'Basılmayan kitaplar var. Özellikle maliyetlerin artmasıyla, yabancı yazarlara telif ücretinin euro, dolar üzerinden telif ücreti ödenen kitaplarda basılmama durumu başladı. Ya da en azından yeterince talep olmadan basılmıyor. Hiç kimse risk almıyor. Özellikle yabancı yazarların telif ücretleri alması kitapların maliyetini çok arttırıyor. Yayınevleri çekinebiliyorlar' ifadelerini kullandı. HM