Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban pandemi hastalığının yanı sıra ekonomik hastalığı olduğunu ifade ederek, maliyetlerin kahveci esnafının beli her geçen gün daha büktüğünü söyledi.

ESNAF ZOR AYAKTA KALDI
Doğalgaz, elektrik ve son olarak suya gelen yüzde 70'lik zam ile kahveci esnafının önünü göremediğini belirten Çoban, 'Bu kış kahveci esnafı için çok zor geçecek' dedi. Çoban, 'Pandemi döneminde biliyorsunuz kahveci esnafı kredilerle ayakta kaldı. Borç alarak ayakta kaldı. Onu çevirmeye çalışırken yine kredi almaya çalışıyoruz. Yani krediyi krediyle ödüyoruz. Sattığımız bu çaylar bu faizleri maalesef çıkarmıyor. Şu anda pandemi hastalığından çok ekonomik hastalığı var bizde. Kahvelerde bütün kullandığımız emtiyalar, ürünler zamlandı. Çay, şeker aldı başını gitti Kışın biraz kahvelerde iş yaparız diyorduk. Maalesef doğalgaza gelen zam belimizi büküyor. Ve günlerin kısa olması, karanlığın erken çökmesi nedeniyle lambalarımızı yakıyoruz' dedi.

FATURALAR YÜKSEK
Başkan Çoban, 'Elektrik faturalarımız çoğaldı. Bir de suya gelen yüzde 70'lik zam bizim belimizi daha çok büktü. Çünkü suyu en çok kullanan esnaflardan biriyiz. Hijyenik olarak devamlı bardakları yıkamaktan öte çamaşır suyuna koyuyoruz. Kullandığımız su da pahalılaşınca bizim çayın maliyeti çok acayip bir şekilde arttı. Bu kış kahveci esnafı için zor geçecek. Daha önce de söylemiştim. Biraz kahveci esnafından da bu kış mesleğini bırakan ve dökülen tabiriyle kahveciliği bırakan insanlarımız var' dedi. HM