Kararla ilgili konuşan Başkan Kurt, 'Biz burada bir hamle yapılmasını istiyoruz. Oybirliği ile geçen büyük kararlardan biridir' dedi.

ÜÇ MUHTAR DA MEMNUN OLDU
Odunpazarı Belediyesi aralık ayı meclis toplantısı Kazım Kurt başkanlığında gerçekleştirildi. 17 gündem maddesi ile toplanan meclis, ilk 15 maddeyi komisyonlardan geldiği şekilde oy birliği ile onayladı. Daha sonra Odunpazarı Belediyesi Etüt Proje Müdürü Emel Akdemir Mut tarafından Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap'ı ile ilgili tanıtıcı bir sunum yapıldı. Ardından konuyla ilgili madde oy birliğiyle kabul edildi. Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi ile ilgili konuşan Başkan Kurt, 'TOKİ burayı yapmayacaksa bize devretmesi gerekiyor. Hemşerilerimizle beraber ortak bir çalışmayla buradaki sorunu çözecek yetenekteyiz ve güçteyiz. Önümüzdeki süreci izleyelim, görelim' dedi. Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap'ının meclisten oy birliği ile geçmesinin ardından konuşan Huzur Mahallesi Muhtarı Refik Özaydın, 'Bu işe emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. 'TOKİ yap' yapmıyor, belediye 'Müsaade et, ben yapayım' diyor. Buna da hayır. Kanayan yara bizim için. Bu emeklerinizi gözardı etmeden hepinize teşekkür ediyorum. Bunu mahallelerimize anlatacağız' diye konuştu.

METRUK EVLERDE OTURMAYACAĞIZ
Karapınar Mahalle Muhtarı Mustafa Gazi Uzun da 'Oy birliği ile kabul edilen bu madde için başkanıma ve Emel hanıma emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Artık biz metruk evlerde, balicilerin, hırsızların dolaştığı yerlerde yaşamayacağız inşallah' şeklinde konuştu. Erenköy Mahalle Muhtarı Osman Çalış ise, 'Bu kararın burada oy birliğiyle geçmesine çok sevindim. 13 bin nüfuslu mahallemiz yıllardır bu kararı bekliyordu' dedi.

YEDİ SENEDİR NİÇİN İMAR ALAMADILAR?
Kazım Kurt'un 'TOKİ'yi buraya sokmayacağım' demesi nedeniyle görüşmelerin tıkandığını söyleyen AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan, 'bu bölge benim çocukluğumun geçtiği bölgedir. Büyüklerimiz mezarından kalksa aynı evler, aynı sokaklar hala duruyor. Şehrimizin ilk mahallelerinin böyle kalmasını hiçbir zaman içimize sindiremedik. TOKİ burada bir projeye başlamış. Ve sizin seçim kampanyasında TOKİ'yi buraya sokmayacağım diye gazetelere manşet yaptırdığınız günlerde Kurşunlu'da o arkadaşların büroları vardı ve bu bürolar sayenizde kapatıldığı için TOKİ'nin yapmış olduğu halkla görüşmeler tıkanmış. Ve maalesef TOKİ projesini yapmakta zorlanmıştır. Ben buraların imarını meclisten geçirdim size 5, 6 katlı yerler yapmanıza müsaade edeceğiz dediniz. İyi kötü oy devşirdiğinizi de görüyoruz. Sonradan mahkeme 1/25 binlik üst planlara uyumsuzluk ve TOKİ'nin zamanında yapmış olduğu planlara uyumsuzluk yüzünden bu yapmış olduğunuz imar çalışmasını iptal etti. Yedi seneden beri enden yetki sizde, yetki bizde kavgasının bir parçası olduk? Bu zamana kadar madem bu kadar basitti imar çalışması, Karapınar, Huzur ve Erenköy Mahalleleri yedi senedir niçin imar alamadılar? Burada geçirdik. Helal hoş olsun. O bölge bunu fazlasıyla hak ediyor. Fakat özelde de sizle paylaştım. Mahkemenin bu konuyu bozma gerekçeleri gündeme alındı mı? Tavsiyelere uyuldu mu? Buna göre bir imar çalışması yapıldı mı? Ama sadece mahkemenin 1/25 binlikteki uygulaması dikkate alınmış ve yoğunlukla ilgili yapılan düzeltmenin de esasa uygun yapılmadığını da ben burada sezinliyorum' diye konuştu.

TOKİ NEDEN İTİRAZ EDER?
'Oybirliği ile geçen büyük kararlardan biridir' diyen Başkan Kurt, 'Karapınar 2. Etap'ta mahkemenin tartışmaları sonucuna bizim yetkili olduğumuza sonunda mahkeme karar verdi. Şu an yetki Odunpazarı Belediyesi'ndedir. Karapınar 2. Etap'ın sanki 7 yıldır sorunmuş gibi vurgulanması yanlış. Burası 11 yıldır sorun. 2011 yılında Gecekondu Önleme Bölgesi ilan edilmiş. Hiçbir işlem yapılmamış 2.Etap ile ilgili. Biz göreve gelinceye kadar TOKİ ile Odunpazarı Belediyesi'nin yapmış olduğu bir şey yok. Bizim hiçbir kusurumuz yok. Yedi yıldır bizim dönemde gecikmesinin sebebi TOKİ'dir.Sanki Kazım Kurt TOKİ buraya sokmam deyince TOKİ korktu gelmedi. Gecekondu Önleme Bölgesi ilan ederken Kazım Kurt'a soruyor mu? Belediyeye soruyor mu? Emek bölgesinde Kirazçiçeği bölgesinde de 250 hektar alanı gecekondu bölgesi ilan etti geçti. TOKİ kendi yetkisini kullanır. Gecekondu önleme bölgesi ilan eder. Ama o yetki ile Odunpazarı Belediyesi'nin imardaki haklarımı kullanmasını engellerse böyle kilitler. Bu konuya TOKİ bir dava açarsa mahkeme ne karar verir bilemem. Dolayısıyla herhangi bir sebeple bozdu. Kim kar eder bundan? Vatandaş kar etmez. 2. Etap ile ilgili yapılaşmanın doğruluğuna oy verdiniz mi? Evet. Bir yanlış varsa muhalefet şerhini koyun. Ama oy birliği ile geçti. Meclis üyeleri, evet burası 2. Etap için uygun bir yerdir dediği yere TOKİ neden itiraz eder? Etmemeli. Biz oradaki imarı gerçekleştiririz. İnsanları uzlaştırırız ve oranın dönüşümünü sağlarız. Ben sizden bu hassasiyeti göstermenizi isterim. Biz burada bir hamle yapılmasını istiyoruz. Karapınar 2. Etap Projesiİmar Planı hepimizin oyuyla geçti. Bunun bütün Eskişehir tarafından bilinmesini istiyorum. Oybirliği ile geçen büyük kararlardan biridir' ifadelerini kullandı. HM